• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: tam to ma mit nejak kolem dvaceti stupnu. ja mam v basementu vzdy kolem dvaceti. ty si nekde v kalifornii nebo nekde kde je teplo nebo co? to to dochlazujes? tim kvasenim se to zahrejva ne? staci kdyz ten barel obalim treba bublinkama, aby to bylo izolovany a nevychladalo to prutahem?
    XBAHNO: aha, uz rozumim. ja si prave myslel, ze doma se zacina od syrovyho zrna. a ten slad koupis v cechach po netu? nebo musis nekam zajet? jestli na netu v cechach, tak v kanade pak urcite.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Vlhkej jecmen se rozhazuje a obraci ne aby kvasil, ale aby naklicil a stal se z nej slad - vznikaji enzymy ktery pozdeji budou stipat skrob na cukr. To doma dela malokdo, hotovej slad si kupujou skoro vsichni - byt naklicit zni trivialne, neni to vubec trivialni a nakonec to vyzaduje mechanizaci a kvalitni suseni.
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    DEVIL: Kontaktuj legendu! .)


    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ne.. je tam daleko vice veci... a hlavne se musi hlidat cas a teplota
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: z videa sem pochopil. hodis kejdu do kyble, zalejes vodou, zamichas, posypes kvasnicema, nechas pokvasit a stocis.
    HATEMAN: no jasne. to je jen v podstate smichani komponentu.
    HAUSNUMERO: no to rmutovani prave. kde to ty delas? v pivovarech ten vlhkej slad rozprostrou na cihlovy podlaze nekde a vobracej to aby to neshnilo, ale jen pokvaslo. jak tohle delas doma?
    a to vareni, aby to melo nakej objem, (aby nevaril po petilitrech), to normalne uvaris na 4 horaku doma v nakym mega hrnci se zapnutejma vsema horakama? nebo mas externi butanovej velkej horak s hadickou a bombou na nem?
    zase chci, aby se mi to rentovalo. dejme tomu, ze ten premix bez vareni stoji s postovnym 50 dolaru a je na 5 galonu...cca 19 litru. s nakejma ztratama treba 18 litru a kdyz bych vyrobil pitelnejsi pivo nez naky coors/kokanee/budy/molsony atp., to by vyslo tudiz v prepoctu 1.4 dolary na pullitr. oproti kupovany plzni pullitr za temer 3 dolary a oproti steam whistle, coz mi chutna a vari to ceskej sladek v torontu, jez vsak 0.3l flaska stoji v base 2.5 dolaru a zasyci do me na posezeni..

    dekuji za podnetne rady. vyzkousim chut tech dvou premixu. tak toho honey stoutu, tak toho lageru a uvidim dal
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: ja sem treba nikdy z koncentratu a vytazku nevaril. A toho vybaveni tolik nepotrebujes. Na jednouduchou infuzi ti staci jeden velkej hrnec v kterym to uvaris, velka varecha a dva kyble- z jednoho udelas zcezovacku a do druheho zachytavas sladinu. Pak je jeste dobry mit treba velkou naberacku, ale poradis si i bez ni treba dvoulitrovym kastrolem(nebo si koupis potravinarsky cerpadlo :)). Hadicku na staceni. Varic vykon podle toho jaky varis mnozstvi. V podstate si na male mnozstvi vystacis stim, co ma mama doma na vareni knedliku :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ve vetsine pripadu kupuji toto :

    Jason Breatt's Honey Stout - Extract Beer Kit | MoreBeer
    http://www.morebeer.com/products/jason-breatts-honey-stout-extract-beer-kit.html
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    na úvod doporučuju naštudovat tohle, je to tam celkem pěkně popsaný - jak koncetráty, výtažky tak i ze základních surovin
    Domácí vaření piva: Začínáme — Pivní recenze
    http://pivnirecenze.cz/3126-domaci-vareni-piva-zaciname

    koncentrát má výhodu v tom, že si vyzkoušíš kvašení bez dalšího sraní kolem, ale výsledek asi moc jako pivo chutnat nebude (nezkoušel jsem). V podstatě hotová mladina, kterou jen rozmícháš ve vodě a zkvasíš

    jestli to chápu, tak to co jsi linkoval je výtažek. to je asi lepší volba, proti základním surovinám odpadá rmutování (zcukřování škrobů ze sladu), ale děláš už i chmelovar - hodinu až hodinu a půl vaříš - tzn. navíc to pak potřebuješ nějak schladit (já to teda ze začátku jen strkal do vany se studenou vodou)
    + se tam dá přidávat malý množství speciálních sladů navíc kvůli chuti
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: Premix, dark beer, nic na mereni nepouzivam
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: a co varis ty? taky premix? a jakej si kupujes/doporucis?
    na ty premixy v podstate zadnej var nepotrebuju ne? zadny refraktometry a tak. jen ten cukromer? nebo co to je?
    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER: premix prijde I levneji... potrebujes jenom jeden hrnec

    na klasicky postup ( ne premix ) potrebujes daleko vice equipment... 3 hrnce, pokud mas vertikalni verzi a prelivas z hrnce do hrnce gravitaci... pokud mas horizontalni verzi tak potrebujes navic pumpy a podobne...

    vertical verze :


    Horizontalni verze :
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: pokud nemas zadny zkusenosti tak pro zacatek premix
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no jasne, ja si tu ale koupim sadu, kde priplatim o 20 dolaru a tam bude vinuti. no ja si to najdu, od segry sem k narozeninam dostal dve takovy mocny knizky. ale zajima me, jestli teda si kupujete jednotlivy zrna a pak to cely delate jak v pivovare, nebo si kupujete ty premix 'kity' co sem linkoval....
    co?
    UZEL
    UZEL --- ---
    DEVIL: jinak medeny svinuty muze byt klidne zahradni hadice :D
    UZEL
    UZEL --- ---
    DEVIL: ted prodavaj v levnejch knihach Uvarte si pivo doma za 90kc..je tam vsechno popsany
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jak vy to pivo delate? koupite nakej z kitu a doma pak provedete smichani, pridani tekutejch kvasnic a zrani?
    co mam delat? kdyz si koupim tohle http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/recipe-kits/czech-pilsner-extract-kit
    a naky nadoby a vodu z barelu, tak to udelam? na zrani me nenapadlo nic lepsiho, nez napojit dsv controller http://www.amazon.ca/DorkFood-DSV-Temperature-Controller-Sous-vide/dp/B0088OTON4
    sondou do velkyho mrazaku, ve kterym nic neni a nechat zrat tam. ten kontroler ma cidlo, ktery bude na nadobe, a kdyz tam stoupne teplota tak sepne mrazak. doufam ze ho tim nezkurvim teda...

    a prodavaj se takovy ty vinuti medeny, co zchlazujou. budu to potrebovat nebo ne? nemate treba nakej jewtube channel?
    vy varite ze zakladnich surovin? nebo si taky kupujete ty balicky?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: ale kdyz si to prectu ponekolikaty, tak na konci zminujes presne to, z cehoz se te theofil snazil vyvest - z rozdilny teploty nez na kterou je cukromer dimenzovanej. tzn. ze z vasi diskuze koupim ten cukromer a budu ho pouzivat za tech teplot (tusim ze co se prodavaj maj 20C kalibraci) co mam. v ostatnim pripade pouziju refraktomer. a co sem videl teda ruzny videa, tak se s tim moc neserou jako. vezmou refrkatomer a nakrcaj tam tekutinu primo z toho. zadny pipety... mozna me ted zbicujete, ze to je prasarna a proto jim to chutna tak hnusne, jak se k tomu chovaj.... jen rikam a kopiruju. este sem nic neuvaril
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: hele, hele pomalu... ja sem nula, nicka. zatim jen sbiram informace a studuju, co budu muset udelat, abych zacal varit. zatim doma delam jen rejzovy vino a domaci sejra....

    sem chodim jen tak vokounet vis co. no a tys ses ptal, tak sem ti poslal, co sem vysledoval. sorry
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: jasne ja vim ze tyhle moznosti jsou, ale uz je to prece jen operace navic. Kdyz treba hlidas zbytkovej cukr a nekolikrat za den musis nabirat a cistit pipetu, tak je to daleko pracnejsi a rizikovejsi , nez nechat plavat cukromer v kvasny kadi a jen sledovat. Jen abych nekoho nesplet, tak tahle metoda se da pouzit jen pri teplote na kterou je kalibrovany cukromer, pri jinych teplotach se musi pouzit cukromer na danou teplotu nebo hodnotu prepocist.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam