• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: vypada to dobre a co si vlastne varil?
    meril si zbytkovej cukr po prvnim kvaseni nebo proc myslis ze bude malo nasyceny?
    UZEL
    UZEL --- ---
    UZEL: sry za velikost....mel jsem problemy s kvasenim, ale uz je vsechno v cajku, poprve jsem sundal penu a jeste to necham par dni..pivo je horky, ale uy ted mi prijde ze bude malo nasyceny...asi pridam do kazdy flasky lzicku cukru...varim poprve..co myslite?
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    WENOUSH: jde pouzit, ale je to zbytecny a stejne ti budou nektery veci chybet a nektery z tohho nevyuzijes.
    Na varku 25-28 litru ti staci dva tyhle kyble.
    Prvni pouzijes jako scezovacku tim, ze mu rozvrtas celou plochu dna 1,5mm vrtakem cca 5mm od sebe.
    Druhej nechas v celku a budes do nej zachytavat sladinu ze scezovacky a pak si z nej udelas i spilku. Taky ho muzes osadit stacecim kohoutem, ale jde to resit i bez nej pomoci hadicky na staceni. Vsechno to musi byt z potravinarsky nezavadneho plastu.
    Dal teda budes potrebovat ten hrnec, teplomer 0-110°,gramovou vahu na chmel a poradnou varechu. Srotak bych asi ze zacatku neporizoval je to docela velka investice a slad ti za mirny poplatek namelou v krame. Casem dokoupis sladomer, refraktometr,deskovej chladic, zatkovacku, plnicku, mycku, picku a kdo vi co jeste budes potrebovat, aby sis to vareni zjednodusil.
    Jo jeste kvasnou zatku, ale to jen v pripade ze budes kvasit svrchne v uzavrene spilce. Tu si pak prostouchnech do vika od kyble(spilky), ktery je soucasti baleni.
    Na staceni a sekundarni zrani ti staci pouzite pivni petky a nebo koupit patentni pivni lahve od bernarda. Tim se vyhnes investici do zatkovacky a zatek.
    Spoustu veci ma clovek doma staci prolizt sklep, pudu, komoru a zjistis, ze investice do zacatku nejsou tak velky jak se zdaji.
    Snad jsem na nic podstatnyho nezapomel, kdyztak me doplnte.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    WENOUSH: To je set na kvaseni. Takze na vareni potrebujes ten hrnec, srotovnik a tak.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Zdravím, rád bych pořídil mikropivovar coby dárek a rád bych se na něco zeptal.
    U těchto http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/ setů je uvedeno, že jsou na přípravu piva z mladinového koncentrátu...lze je použít i na přípravu piva ze standartních surovin, nebo je k tomu potřeba ještě další vybavení (krom pořádného hrnce)? Děkuji
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    Zdravím pánové, máte někdo zkušenosti s kvasnicemi přímo z nějakého pivovaru? Přemýšlím, že na druhou várku bych použil právě pivovarské namísto sušených. Díky za info.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tak sem dal prvni varku do flasek. vochutnal sem a 'ja nevim, ten vrchni, ten je takovej divnej'. je to dost tmavy a v obchode mi rekli, ze to ma bejt svetlejsi.
    takhle vypada druha varka stejnyho typu

    2 tydny rozhodnou! nasypal sem tam ten pytel cukru co rikaj v navodu... tak snad to chtyne naky bublinky, aby to bylo jak pivo!

    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: tezko rict jestli tam neni nejaky legislativni zadrhel, kdyz to bude mit na kseft. Nejaka ochrana znamka nebo tak neco. Treba by to pak nemohl prodavat pod oznacenim SAAZ.


    Tyhle taky prodavaj sadbu http://www.hop.cz/home.php?pg=vyzkum&lg=cz
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    P19: On se ten cervenak da ledascim nahradit... Piva plzenskeho typu jsou vicemene ta spodne kvasena.

    A asi neni problem si ty babky tady poridit a ve Svedsku je zasadit...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19: to nevim, asi z chmele vypestovanyho u nas, nebo na povoleni Svazu pestitelu chmele.
    P19
    P19 --- ---
    HAUSNUMERO: Ok, ale určitě se i ve světě vaří piva plzeňského typu. Ty se tedy vaří z čeho?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19:
    Sadba chmele z produkce Chmelařského institutu s. r. o. je určena pouze pro pěstitele chmele v České republice.

    Chmelařský institut s. r. o. sadbu chmele do zahraničí n e p r o d á v á . Výjimkou je vědecko-výzkumná spolupráce akademických pracovišť, nebo povolení od Svazu pěstitelů chmele ČR.

    Výzkum a ochrana chmele a chmelové sadby / Chmelařský institut Žatec
    http://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15
    P19
    P19 --- ---
    Ahoj,
    mám kamaráda Švéda, který má farmu, na níž pěstuje chmel (prý výnosný byznys).
    Všichni ve Švédsku prý ale vaří IPY a americký typy piv. Obrátil se na mě s tím, jestli bych mu nemohl někde sehnat český chmel. Jde to vůbec koupit (na pěstování) a na kde se dá sehnat na vaření (ale ne ve formě granulátu)?

    Děkuji
    UZEL
    UZEL --- ---
    Starci na chmelu - Chmel je naše zlato
    https://www.youtube.com/watch?v=beHHozHfq2g
    CUBE
    CUBE --- ---
    LD_DRTH: mohu doporucit toto s potravinarskym atestem... http://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-zluta-40kg-plast
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    nazdar, znami chcu otestovat prvovarenie, nechce sa im kupovat kvasna nadoba a chcu to nechat kvasit v klasickom zinkovom hrnci na zavaranie, co si o tom myslite?
    Podla mna vysledok bude mat plachovu chut, mate niekto s tym skusenosti?
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    XBAHNO: to je nějak moc ne? dávám tak 110-120 gramů normálního cukru do 20 litrů, tzn. zhruba 6 gramů na litr
    viz http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Udelal bych si odmerku na 7g glukozy, tech 7g bych nasypal do kazdy 0.5l flasky(eventualne prepocitat, aby ten pomer sedel), a stocil to do flasek. A pak uz se jenom modlil aby to vyslo. Za 14 dni uz to bude jasny.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    hele me se s tim pivem v tom demizonu vubec nic nedeje. je tam patej den, ma teplotu +- 21.6 stupnu a nic nedela. dole se usadilo asi 0.5 cm bilyho kalu. airlock nebublinkuje na demizonu se objevilo jakoby 'zapareni'.. vrsek je bilej minikapickama kondenzace a par tech velkejch kapek vody, co stekly zpatky dovnitr. nepozoruju zadny bublani....proste nic.
    to je normalni? nebo to shnije nebo co stane?
    v navodu k tyhle fazi pisou akorat : in 10-15 days your beer will be finished fermenting. few if any bubbles should appear on the surface or around edge.

    ja tam ale zadny bublinky nemel vubec. po preliti, ani behem prvnich par dnu.

    taky se chci zeptat na to, jak to mam udelat, kdyz sem podle myho vylil tak litr, litr a pul kdyz sem nechtel nabrat tu dolni cast, kde bylo spousta kalu a ten nedoporucovali nabirat. ze 23 litru ted mam teda dejme tomu 21.5l. ten sacek dextrozy ma 190g. podle toho kallkulatoru mam teda prepocitat pocet litru a nasypat tam prepocitanou gramaz ty dextrozy a ne celej pytel? aby mi to jako potom moc nepenilo jak pisou. co byste delali vy?
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: Nene, zatím neplanuji:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam