• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    Zdravím pánové, máte někdo zkušenosti s kvasnicemi přímo z nějakého pivovaru? Přemýšlím, že na druhou várku bych použil právě pivovarské namísto sušených. Díky za info.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tak sem dal prvni varku do flasek. vochutnal sem a 'ja nevim, ten vrchni, ten je takovej divnej'. je to dost tmavy a v obchode mi rekli, ze to ma bejt svetlejsi.
    takhle vypada druha varka stejnyho typu

    2 tydny rozhodnou! nasypal sem tam ten pytel cukru co rikaj v navodu... tak snad to chtyne naky bublinky, aby to bylo jak pivo!

    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: tezko rict jestli tam neni nejaky legislativni zadrhel, kdyz to bude mit na kseft. Nejaka ochrana znamka nebo tak neco. Treba by to pak nemohl prodavat pod oznacenim SAAZ.


    Tyhle taky prodavaj sadbu http://www.hop.cz/home.php?pg=vyzkum&lg=cz
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    P19: On se ten cervenak da ledascim nahradit... Piva plzenskeho typu jsou vicemene ta spodne kvasena.

    A asi neni problem si ty babky tady poridit a ve Svedsku je zasadit...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19: to nevim, asi z chmele vypestovanyho u nas, nebo na povoleni Svazu pestitelu chmele.
    P19
    P19 --- ---
    HAUSNUMERO: Ok, ale určitě se i ve světě vaří piva plzeňského typu. Ty se tedy vaří z čeho?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19:
    Sadba chmele z produkce Chmelařského institutu s. r. o. je určena pouze pro pěstitele chmele v České republice.

    Chmelařský institut s. r. o. sadbu chmele do zahraničí n e p r o d á v á . Výjimkou je vědecko-výzkumná spolupráce akademických pracovišť, nebo povolení od Svazu pěstitelů chmele ČR.

    Výzkum a ochrana chmele a chmelové sadby / Chmelařský institut Žatec
    http://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15
    P19
    P19 --- ---
    Ahoj,
    mám kamaráda Švéda, který má farmu, na níž pěstuje chmel (prý výnosný byznys).
    Všichni ve Švédsku prý ale vaří IPY a americký typy piv. Obrátil se na mě s tím, jestli bych mu nemohl někde sehnat český chmel. Jde to vůbec koupit (na pěstování) a na kde se dá sehnat na vaření (ale ne ve formě granulátu)?

    Děkuji
    UZEL
    UZEL --- ---
    Starci na chmelu - Chmel je naše zlato
    https://www.youtube.com/watch?v=beHHozHfq2g
    CUBE
    CUBE --- ---
    LD_DRTH: mohu doporucit toto s potravinarskym atestem... http://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-zluta-40kg-plast
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    nazdar, znami chcu otestovat prvovarenie, nechce sa im kupovat kvasna nadoba a chcu to nechat kvasit v klasickom zinkovom hrnci na zavaranie, co si o tom myslite?
    Podla mna vysledok bude mat plachovu chut, mate niekto s tym skusenosti?
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    XBAHNO: to je nějak moc ne? dávám tak 110-120 gramů normálního cukru do 20 litrů, tzn. zhruba 6 gramů na litr
    viz http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Udelal bych si odmerku na 7g glukozy, tech 7g bych nasypal do kazdy 0.5l flasky(eventualne prepocitat, aby ten pomer sedel), a stocil to do flasek. A pak uz se jenom modlil aby to vyslo. Za 14 dni uz to bude jasny.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    hele me se s tim pivem v tom demizonu vubec nic nedeje. je tam patej den, ma teplotu +- 21.6 stupnu a nic nedela. dole se usadilo asi 0.5 cm bilyho kalu. airlock nebublinkuje na demizonu se objevilo jakoby 'zapareni'.. vrsek je bilej minikapickama kondenzace a par tech velkejch kapek vody, co stekly zpatky dovnitr. nepozoruju zadny bublani....proste nic.
    to je normalni? nebo to shnije nebo co stane?
    v navodu k tyhle fazi pisou akorat : in 10-15 days your beer will be finished fermenting. few if any bubbles should appear on the surface or around edge.

    ja tam ale zadny bublinky nemel vubec. po preliti, ani behem prvnich par dnu.

    taky se chci zeptat na to, jak to mam udelat, kdyz sem podle myho vylil tak litr, litr a pul kdyz sem nechtel nabrat tu dolni cast, kde bylo spousta kalu a ten nedoporucovali nabirat. ze 23 litru ted mam teda dejme tomu 21.5l. ten sacek dextrozy ma 190g. podle toho kallkulatoru mam teda prepocitat pocet litru a nasypat tam prepocitanou gramaz ty dextrozy a ne celej pytel? aby mi to jako potom moc nepenilo jak pisou. co byste delali vy?
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: Nene, zatím neplanuji:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: kdyz si koupis nejakej profi kotel, tak uz bude presnej a regulaci si vypocita sam programem. Ale klasickou topnou spiralu, kterou si budes regulavat sam, budes urcite vychytavat dyl nez plyn. Je to stejny rozdil jako mezi plynovym a elektrickym sporakem kterej musis zacit stlumovat driv aby ti teplota nelezla pres a pak ti jeste jakou dobu topi nez vychladne. Zatim co plyn zapalis- mas vykon, vypnes- nemas nic a zadnej dobeh se nekona.
    Kdybys porizoval neco lepsi a urizlej keg se ti nehodil, tak ti od nej rad pomuzu .)
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: jo v těch názvech, jak co pojmenovat, se ještě trochu ztracim.) prostě celý obsah na 38 vystirka a pak 62, 72, 78 s cca 20 min prodlevama.
    Aha, z tou elektřinou mě to překvapuje. Přišlo mě to takový víc regulovatelný:-) ale jak jsem psam, mám za sebou pouze první var a to na plynu. Zkusim ale ještě zapracovat na ty izolaci. Při prodlevach jsem měl totiž největší problém, kdy při vypnutí to šlo dolů a i při tom nejmenším plamenů nahoru:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: bez rmutovani bys nepremenil skroby na cukry :) nejspis myslis ze si nevaril dekokcne, ale infuzne
    CUBE: kamos taky tak vari -urizlej 50keg a 7kw horak a chvali si to prave proto, ze plyn se dobre reguluje. Driv varil elektrikou a stezoval si, ze je regulace daleko horsi diky dobehum topnejch spiral. Me taky plyn vyhovuje. Mam hrnec zaizolovanej skelnou vatou s termofolii a narusty jsou plynule, pri prodlevach klidne na nekolik minut horak vypnu a teplota se drzi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUBE: ten hrnec takovej ten skoro 30 ti litrovej? http://zavarovaci-hrnce.heureka.cz/ tata v tom vari vodu na sparovani zabitejch kurat... ale ma mensi verzi a tam je to ohrevny teleso primo vevnitr u tekutiny. to neni dobry ne?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: kvašení ve sklepě, ale to bylo na prd. 15‘° moc teplo. Včera jsem koupil lednici, tak zrání už bude probíhat v ní. Jen ještě potunit hysterzi termostatu.
    Vařil jsem na zahradě v kegu s vyrizlim víkem, na plynu. 7kw hořak, ale to taky nic moc, blbě se to reguluje. Kdybych neměl ten sud zadarmo, spíš bych šel do el. nerez zavařovacího hrnce.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam