• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: A rozdíl teda minimální?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Delame to infuzi, to znamena, ze neodebirame 2x cast dila. Jenom to zahrejeme na ty teploty. Dohromady.
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: Takže děláte jen na jeden? nebo jak?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Prvni rmut je 63 (nechat asi tech 20 minut), druhej tech asi 73. Uz si to moc nepamatuju. Ale je to fakt zbytecny. Plno nadobi navic + minimalne hodina casu. Ale je fakt, ze mi taky zacinali se dvema rmutama :-)
    BATT
    BATT --- ---
    UZEL: dik přečtu si to
    UZEL
    UZEL --- ---
    BATT: http://knihy.heureka.cz/delame-si-sami-pivo-prirucka-pro-domaci-vyrobu-piva-kniha-lehrl-richard/
    me hodne pomohla takhle knizka, mnohem lepsi a vic do detailu nez knizka uvarte si pivo doma z levnejch knich, vic obrazku atd....jsou tam i recepty
    doporucuju
    BATT
    BATT --- ---
    Tak sem se přeci jen rozhod vařit na dva rmuty. Opisuji si postup asi ze třech postupů co sem našel a už tomu začínam rozumět ale přeci jen pár věcí mi tam chybí.
    1. Druhý rmut který má na začátku 62 stupňů začínam zahřívat hned na 72 nebo je tam taky nějaká prodleva (25 minut) jako u prvního rmutu?
    2. Kvasnice rozmícháme ve 20 stupnove mladině nebo vodě a pak je nalejem do ochlazené mladiny 8stupňů?
    3. Jak se měří se sacharometrem? návody co sem našel sou dost nesrozumitelné
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: My to mame normalne v lednicce, nastaveny na nejvyssi vykon. Asi to neni to pravy orechovy, ale pivo nam chutna :-)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: To vypada sice moc pekne... ale obavam se, ze vzhledem k moji elektroignoranci by to nejspis nevzalo stastny konce. Myslite, ze by to tady na nyxu nekdo zvladl zbastlit?

    Ta rasPi verze je drsna :) Konecne bych pro ten drek nasel nejake kloudne vyuziti.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: mám starou ledničku co jsem sehnal za pár šupů a k tomu tohle http://www.ebay.com/bhp/stc-1000 . Je to teda jen vnitřek, takže si musíš pořídit ještě nějakou krabičku, zásuvky, kabely atd., ale nic složitýho. Popsáno třeba tady : http://fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0

    (na ležení ležáků možná bude potřeba spíš mrazák, záleží na kolik stupňů to lednice dokáže uchladit)
    UZEL
    UZEL --- ---
    tak svoji prvni varku zitra vyleju..je to nekysli... chjo
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Zdravim vsechny, chci se Vas zeptat, jak resite lezeni piva. Mate lednici/mrazak napojeny na spinaci hodiny s termostatem? Je to celkem nakladna zalezitost. Dik
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BATT: lezak celkem dobre popsany postup i mnozstvi surovin. Nebudes s tim mit tolik prace, protoze je to na jeden rmut. http://www.hobby.framax.cz/pivrecepty/domacisvetlylezak.htm

    Jestli varis prvne, tak klidne udelej rmutovani infuzne(je to jednodussi). Vysledek bude taky hodne dobrej a nejspis ani nepoznas rozdil od piva uvarenyho dekokci.
    BATT
    BATT --- ---
    Dobře tak podle tohoto receptu to vařit nebudu :-) a poradil by mi někdo nějakej?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: je to nejaka sprasenina infuze a dekokce. :)
    Jinak ta teplota je ok. Na beta amylazu staci teplota 60-65, idealne se uvadi 62, ale aspon po dobu 90-120 minut a pro potlaceni aktivity enzymu teplota 75 stupnu.
    Pro alfa amylazu staci teplota nad 70. Ono to zcukri a pivo z toho bude, ale nenazval bych to pivem plzenskyho typu.
    Chmelil bych to taky asi jinak. Dal bych singl jen cervenak a na premiant se klidne vyprd a vyslo by mi to akorat na jeden 100g pytel. Rozhodne bych kvuli 20g neotviral a pak nenechal zvetrat zbytek pylte. Taky ty pomery mezi jednotlivejma chmelenima, kdy zacina s nejvetsim mnozsvim a konci nejspis s nejmensim bych otocil presne obracene nebo je srovnal na tretiny :) Neni tam vlastne ani jasny jake je vstupni mnozstvi toho cervenaku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Ten Trpaslik je teda zajimavej. Proc zacina delat 20 litru s 15ti (a pak na vyslazovani deset dolejva)? Ja teda zacinam s cilovym objemem a pak se snazim vyslazenou sladinou dorovnat + pridat to, co se odpari pri chmelovaru. Kde ma cukrotovrnou teplotu 73 °C? Proc ma prodlevu po odrmutovani (enzymy uz by mely bejt kaput)? Varit se to nemusi, staci vytahnout na tech 76. Proc dava jako prvni chmel cervenak (kterej neni na horkost)? Proc po zakvaseni zveda teplotu (kvasnice si ji zvednou samy)? 5% zbytkovyho je moc, melo by to bejt tak do 4,5.
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: Rád bych dělal tento recept: http://domacipivovar.webnode.cz/products/trpaslik-6-svetle-pivo-plzenskeho-typu/ Ale když to porovnam s timhle navodem tak mi to nejak nesedi. http://www.jaknapivo.cz/?p=92 Kdyz se budu drzet toho navodu a pouziju ingredience z receptu tak tim asi nic nezkazim ne?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Ty cukrotvorny teploty nemusis drzet zas tak dlouho, takze to zahreju, treba na tech 63 a pak to prikreju poklickou a necham dvacet minut stat. V nekterejch receptech to musi mit hodinu 50 °C, tak to se pak musi obcas prihrat. Teplomer ale potrebovat budes...
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: taky pudu raci do toho varice. a jakou mas zkusenost s dodrzenim teplot a casu pri vareni na tom plynu? je to obtizne? vubec nemam predstau, nikdy sem teplomer v hrnci pri vareni nemel.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Asi by to slo, i kdyz by tam moh bejt problem s cistenim a zanasenim toho kohoutu. My kazdopadne pouzivame ten varic a takovejhle hrnec: http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-70-litru-2/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam