• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: taky pudu raci do toho varice. a jakou mas zkusenost s dodrzenim teplot a casu pri vareni na tom plynu? je to obtizne? vubec nemam predstau, nikdy sem teplomer v hrnci pri vareni nemel.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Asi by to slo, i kdyz by tam moh bejt problem s cistenim a zanasenim toho kohoutu. My kazdopadne pouzivame ten varic a takovejhle hrnec: http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-70-litru-2/
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: A nevis jestli by se dalo pouzit i neco takoveho? : http://www.elektrocb.cz/male-spotrebice/zavarovaci-hrnce/bielmeier_bhg-685.1.html
    nebo jen vyhozeny prachy?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Nulu nepotrebujes. Zraje to tak ve 2-3. Spodar pak kvasi v 10. Varic podle moznosti. My mame nakyho Megazeuse nebo jak se to menuje na zabijacky. A rmutujeme na tom 50 litru (chmelovarime na dreve v kotli). Ted sem zkousel varit i doma na sporaku a taky to slo. Akorat ti trochu stoupne vlhkost :-)
    BATT
    BATT --- ---
    Zdravim chystam se na sve prvni vareni ale nejsem si jistej jak budu chladit pri kvaseni a lezeni. staci mi na to jedna lednice s digitalnim termostatem? jde v lednici vubec nastavit 0 stupnu? nebo musim pouzit mrazak? Jakej vařič použít na 30 litrů?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: jasne ze se to COckem nasyti az pri tom zrani v lahvich, ted ti to zralo v otevreny spilce a vsechen plyn ti utekl. Stim pridavanim cukru bych byl opatrnej, kdyz nevis kolik mas zbytkovej cukr. Daval bych max 2g na litr. Bude lepsi, kdyz to bude mit mensi riz, nez kdyz ti pobouchaj flasky a nebo to po otevreni vylitne vsechno ven s šampus efektem.
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO: je to muj prvni var..4kg plzensky, 0.8 mnichovsky, 0.2 karamel...chmel jenom c90, 20g spodnich kvasnic....sacharometr zatim nemam...kdyz jsem to ochutnal, je to jeste malinko sladky, ale mdly.. penu to udela trosicku kdyz to promicham...snad to dozraje pekne v lahvich a nasiti se to
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: vypada to dobre a co si vlastne varil?
    meril si zbytkovej cukr po prvnim kvaseni nebo proc myslis ze bude malo nasyceny?
    UZEL
    UZEL --- ---
    UZEL: sry za velikost....mel jsem problemy s kvasenim, ale uz je vsechno v cajku, poprve jsem sundal penu a jeste to necham par dni..pivo je horky, ale uy ted mi prijde ze bude malo nasyceny...asi pridam do kazdy flasky lzicku cukru...varim poprve..co myslite?
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    WENOUSH: jde pouzit, ale je to zbytecny a stejne ti budou nektery veci chybet a nektery z tohho nevyuzijes.
    Na varku 25-28 litru ti staci dva tyhle kyble.
    Prvni pouzijes jako scezovacku tim, ze mu rozvrtas celou plochu dna 1,5mm vrtakem cca 5mm od sebe.
    Druhej nechas v celku a budes do nej zachytavat sladinu ze scezovacky a pak si z nej udelas i spilku. Taky ho muzes osadit stacecim kohoutem, ale jde to resit i bez nej pomoci hadicky na staceni. Vsechno to musi byt z potravinarsky nezavadneho plastu.
    Dal teda budes potrebovat ten hrnec, teplomer 0-110°,gramovou vahu na chmel a poradnou varechu. Srotak bych asi ze zacatku neporizoval je to docela velka investice a slad ti za mirny poplatek namelou v krame. Casem dokoupis sladomer, refraktometr,deskovej chladic, zatkovacku, plnicku, mycku, picku a kdo vi co jeste budes potrebovat, aby sis to vareni zjednodusil.
    Jo jeste kvasnou zatku, ale to jen v pripade ze budes kvasit svrchne v uzavrene spilce. Tu si pak prostouchnech do vika od kyble(spilky), ktery je soucasti baleni.
    Na staceni a sekundarni zrani ti staci pouzite pivni petky a nebo koupit patentni pivni lahve od bernarda. Tim se vyhnes investici do zatkovacky a zatek.
    Spoustu veci ma clovek doma staci prolizt sklep, pudu, komoru a zjistis, ze investice do zacatku nejsou tak velky jak se zdaji.
    Snad jsem na nic podstatnyho nezapomel, kdyztak me doplnte.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    WENOUSH: To je set na kvaseni. Takze na vareni potrebujes ten hrnec, srotovnik a tak.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Zdravím, rád bych pořídil mikropivovar coby dárek a rád bych se na něco zeptal.
    U těchto http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/ setů je uvedeno, že jsou na přípravu piva z mladinového koncentrátu...lze je použít i na přípravu piva ze standartních surovin, nebo je k tomu potřeba ještě další vybavení (krom pořádného hrnce)? Děkuji
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    Zdravím pánové, máte někdo zkušenosti s kvasnicemi přímo z nějakého pivovaru? Přemýšlím, že na druhou várku bych použil právě pivovarské namísto sušených. Díky za info.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tak sem dal prvni varku do flasek. vochutnal sem a 'ja nevim, ten vrchni, ten je takovej divnej'. je to dost tmavy a v obchode mi rekli, ze to ma bejt svetlejsi.
    takhle vypada druha varka stejnyho typu

    2 tydny rozhodnou! nasypal sem tam ten pytel cukru co rikaj v navodu... tak snad to chtyne naky bublinky, aby to bylo jak pivo!

    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: tezko rict jestli tam neni nejaky legislativni zadrhel, kdyz to bude mit na kseft. Nejaka ochrana znamka nebo tak neco. Treba by to pak nemohl prodavat pod oznacenim SAAZ.


    Tyhle taky prodavaj sadbu http://www.hop.cz/home.php?pg=vyzkum&lg=cz
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    P19: On se ten cervenak da ledascim nahradit... Piva plzenskeho typu jsou vicemene ta spodne kvasena.

    A asi neni problem si ty babky tady poridit a ve Svedsku je zasadit...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19: to nevim, asi z chmele vypestovanyho u nas, nebo na povoleni Svazu pestitelu chmele.
    P19
    P19 --- ---
    HAUSNUMERO: Ok, ale určitě se i ve světě vaří piva plzeňského typu. Ty se tedy vaří z čeho?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    P19:
    Sadba chmele z produkce Chmelařského institutu s. r. o. je určena pouze pro pěstitele chmele v České republice.

    Chmelařský institut s. r. o. sadbu chmele do zahraničí n e p r o d á v á . Výjimkou je vědecko-výzkumná spolupráce akademických pracovišť, nebo povolení od Svazu pěstitelů chmele ČR.

    Výzkum a ochrana chmele a chmelové sadby / Chmelařský institut Žatec
    http://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam