• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: To vypada sice moc pekne... ale obavam se, ze vzhledem k moji elektroignoranci by to nejspis nevzalo stastny konce. Myslite, ze by to tady na nyxu nekdo zvladl zbastlit?

    Ta rasPi verze je drsna :) Konecne bych pro ten drek nasel nejake kloudne vyuziti.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: mám starou ledničku co jsem sehnal za pár šupů a k tomu tohle http://www.ebay.com/bhp/stc-1000 . Je to teda jen vnitřek, takže si musíš pořídit ještě nějakou krabičku, zásuvky, kabely atd., ale nic složitýho. Popsáno třeba tady : http://fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0

    (na ležení ležáků možná bude potřeba spíš mrazák, záleží na kolik stupňů to lednice dokáže uchladit)
    UZEL
    UZEL --- ---
    tak svoji prvni varku zitra vyleju..je to nekysli... chjo
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Zdravim vsechny, chci se Vas zeptat, jak resite lezeni piva. Mate lednici/mrazak napojeny na spinaci hodiny s termostatem? Je to celkem nakladna zalezitost. Dik
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BATT: lezak celkem dobre popsany postup i mnozstvi surovin. Nebudes s tim mit tolik prace, protoze je to na jeden rmut. http://www.hobby.framax.cz/pivrecepty/domacisvetlylezak.htm

    Jestli varis prvne, tak klidne udelej rmutovani infuzne(je to jednodussi). Vysledek bude taky hodne dobrej a nejspis ani nepoznas rozdil od piva uvarenyho dekokci.
    BATT
    BATT --- ---
    Dobře tak podle tohoto receptu to vařit nebudu :-) a poradil by mi někdo nějakej?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: je to nejaka sprasenina infuze a dekokce. :)
    Jinak ta teplota je ok. Na beta amylazu staci teplota 60-65, idealne se uvadi 62, ale aspon po dobu 90-120 minut a pro potlaceni aktivity enzymu teplota 75 stupnu.
    Pro alfa amylazu staci teplota nad 70. Ono to zcukri a pivo z toho bude, ale nenazval bych to pivem plzenskyho typu.
    Chmelil bych to taky asi jinak. Dal bych singl jen cervenak a na premiant se klidne vyprd a vyslo by mi to akorat na jeden 100g pytel. Rozhodne bych kvuli 20g neotviral a pak nenechal zvetrat zbytek pylte. Taky ty pomery mezi jednotlivejma chmelenima, kdy zacina s nejvetsim mnozsvim a konci nejspis s nejmensim bych otocil presne obracene nebo je srovnal na tretiny :) Neni tam vlastne ani jasny jake je vstupni mnozstvi toho cervenaku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Ten Trpaslik je teda zajimavej. Proc zacina delat 20 litru s 15ti (a pak na vyslazovani deset dolejva)? Ja teda zacinam s cilovym objemem a pak se snazim vyslazenou sladinou dorovnat + pridat to, co se odpari pri chmelovaru. Kde ma cukrotovrnou teplotu 73 °C? Proc ma prodlevu po odrmutovani (enzymy uz by mely bejt kaput)? Varit se to nemusi, staci vytahnout na tech 76. Proc dava jako prvni chmel cervenak (kterej neni na horkost)? Proc po zakvaseni zveda teplotu (kvasnice si ji zvednou samy)? 5% zbytkovyho je moc, melo by to bejt tak do 4,5.
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: Rád bych dělal tento recept: http://domacipivovar.webnode.cz/products/trpaslik-6-svetle-pivo-plzenskeho-typu/ Ale když to porovnam s timhle navodem tak mi to nejak nesedi. http://www.jaknapivo.cz/?p=92 Kdyz se budu drzet toho navodu a pouziju ingredience z receptu tak tim asi nic nezkazim ne?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Ty cukrotvorny teploty nemusis drzet zas tak dlouho, takze to zahreju, treba na tech 63 a pak to prikreju poklickou a necham dvacet minut stat. V nekterejch receptech to musi mit hodinu 50 °C, tak to se pak musi obcas prihrat. Teplomer ale potrebovat budes...
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: taky pudu raci do toho varice. a jakou mas zkusenost s dodrzenim teplot a casu pri vareni na tom plynu? je to obtizne? vubec nemam predstau, nikdy sem teplomer v hrnci pri vareni nemel.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Asi by to slo, i kdyz by tam moh bejt problem s cistenim a zanasenim toho kohoutu. My kazdopadne pouzivame ten varic a takovejhle hrnec: http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-70-litru-2/
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: A nevis jestli by se dalo pouzit i neco takoveho? : http://www.elektrocb.cz/male-spotrebice/zavarovaci-hrnce/bielmeier_bhg-685.1.html
    nebo jen vyhozeny prachy?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Nulu nepotrebujes. Zraje to tak ve 2-3. Spodar pak kvasi v 10. Varic podle moznosti. My mame nakyho Megazeuse nebo jak se to menuje na zabijacky. A rmutujeme na tom 50 litru (chmelovarime na dreve v kotli). Ted sem zkousel varit i doma na sporaku a taky to slo. Akorat ti trochu stoupne vlhkost :-)
    BATT
    BATT --- ---
    Zdravim chystam se na sve prvni vareni ale nejsem si jistej jak budu chladit pri kvaseni a lezeni. staci mi na to jedna lednice s digitalnim termostatem? jde v lednici vubec nastavit 0 stupnu? nebo musim pouzit mrazak? Jakej vařič použít na 30 litrů?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: jasne ze se to COckem nasyti az pri tom zrani v lahvich, ted ti to zralo v otevreny spilce a vsechen plyn ti utekl. Stim pridavanim cukru bych byl opatrnej, kdyz nevis kolik mas zbytkovej cukr. Daval bych max 2g na litr. Bude lepsi, kdyz to bude mit mensi riz, nez kdyz ti pobouchaj flasky a nebo to po otevreni vylitne vsechno ven s šampus efektem.
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO: je to muj prvni var..4kg plzensky, 0.8 mnichovsky, 0.2 karamel...chmel jenom c90, 20g spodnich kvasnic....sacharometr zatim nemam...kdyz jsem to ochutnal, je to jeste malinko sladky, ale mdly.. penu to udela trosicku kdyz to promicham...snad to dozraje pekne v lahvich a nasiti se to
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: vypada to dobre a co si vlastne varil?
    meril si zbytkovej cukr po prvnim kvaseni nebo proc myslis ze bude malo nasyceny?
    UZEL
    UZEL --- ---
    UZEL: sry za velikost....mel jsem problemy s kvasenim, ale uz je vsechno v cajku, poprve jsem sundal penu a jeste to necham par dni..pivo je horky, ale uy ted mi prijde ze bude malo nasyceny...asi pridam do kazdy flasky lzicku cukru...varim poprve..co myslite?
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    WENOUSH: jde pouzit, ale je to zbytecny a stejne ti budou nektery veci chybet a nektery z tohho nevyuzijes.
    Na varku 25-28 litru ti staci dva tyhle kyble.
    Prvni pouzijes jako scezovacku tim, ze mu rozvrtas celou plochu dna 1,5mm vrtakem cca 5mm od sebe.
    Druhej nechas v celku a budes do nej zachytavat sladinu ze scezovacky a pak si z nej udelas i spilku. Taky ho muzes osadit stacecim kohoutem, ale jde to resit i bez nej pomoci hadicky na staceni. Vsechno to musi byt z potravinarsky nezavadneho plastu.
    Dal teda budes potrebovat ten hrnec, teplomer 0-110°,gramovou vahu na chmel a poradnou varechu. Srotak bych asi ze zacatku neporizoval je to docela velka investice a slad ti za mirny poplatek namelou v krame. Casem dokoupis sladomer, refraktometr,deskovej chladic, zatkovacku, plnicku, mycku, picku a kdo vi co jeste budes potrebovat, aby sis to vareni zjednodusil.
    Jo jeste kvasnou zatku, ale to jen v pripade ze budes kvasit svrchne v uzavrene spilce. Tu si pak prostouchnech do vika od kyble(spilky), ktery je soucasti baleni.
    Na staceni a sekundarni zrani ti staci pouzite pivni petky a nebo koupit patentni pivni lahve od bernarda. Tim se vyhnes investici do zatkovacky a zatek.
    Spoustu veci ma clovek doma staci prolizt sklep, pudu, komoru a zjistis, ze investice do zacatku nejsou tak velky jak se zdaji.
    Snad jsem na nic podstatnyho nezapomel, kdyztak me doplnte.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam