• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Spis sou to zoxidovany, suchy kvasnice. Necistoty ti padaj na dno a zustavaj v kvasnicich. proto se maj taky pri dalsim pouziti proplachnout...
    UZEL
    UZEL --- ---
    k ty pene... mel jsem za to ze pena, dokud je bila tak je v pohode, ale jakmile zacne tmavnout, tak je to tim ze se do ni dostavaji vsechny necistoty a bordely co jsou v dilu ne? funguje jako takovy odfiltrovani nezadouciho bordylku...mam to ale jen z knih :D
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: My to nesbirame. Ale kdybych mel to pivo po ruce, asi bych takovy ty hnedy kusy z vrchu peny sebral. Kazdopadne myslim, ze tim, ze to propadne na dno to tu chut nejak vyrazne ovlivnit nemuze. Dyk sou to taky kvasnice!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: tím vpravo, resp. tomu podobné co má žena v kuchyni..
    http://www.luis.cz/files/thumbnail/1273-e47-214585b_HWx600x800.jpg
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DEVIL: co jsem narychlo našel:
    http://howtobrew.com/book/section-1/fermentation/primary-or-attenuative-phase
    http://beerandwinejournal.com/skim-the-scum/ (poslední odstavec)

    dle mě zbytečná práce a riziko navíc, ale někdo to sbírá no :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: Tak tady jde spis o kontaminaci ze vzduchu. Pokud ti do piva neco napada, tak muzes povrchy sterilizovat jak chces :)

    Ja cetl, ze nekdo u svrchnaku deku nesbira... tezko rict (nemam zkusenost) ale rekl bych, ze kdyz ji nechas propadnout, tak to pivu na chuti moc neprida. Ja to sbiram cednikem, jde to pekne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HATEMAN: jj sedne to na zem, ale dycky je toho takova vrstva!!! myslis, ze kdybych to sebral, chut by se zmenila? kontaminace se nebojim. mam neomezenej prisun quat sanitizeru z kuchyne, kde delam. takze vsechno poradne koupu v tom, vcetne rukou v rukavicich.
    CUBE: a cim to sbiras? nakejma plastovejma hrabickama? nebo to v rukavicich nabiras a kydas do kyble?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: já to sbírám (jak u spodního tak u svrchního kvašení) jednou jsem se někde dočetl, že to zanechává v pivu určitou pachuť a tak to dělám.. ale jestli tomu je opravdu tak, tak to nevím. Ale moje pivo mi chutnalo :)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DEVIL: u svrchního nesbírám a žádnej problém, ten tmavej bordel sedne s kvasnicema. čim míň do toho lezeš, tím menší riziko kontaminace..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    co to tak ctu, tak sem zavahal teda. to sem nevedel, ze se ma ta tmava pena sbirat. kdybych to vedel, tak by to pivo bylo urcite lepsi asi! ja sem svrchne kvasil a v tom navodu nepisou nic o sbirani peny, tak sem ji dycky nechal klesnout dolu, az tam plavaly takovy ostruvky hnusu.... to se sbira teda u obou kvasenich?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: U me asi bude problem v tom, ze jsem si mladinu nachladil sice asi na 20 °C, ale pres noc jsem ji mel ve 12 °C (coz by mela byt hranicni teplota). Proto ten pomaly start
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: mě se teplota pohybuje kolem 18-20°C, ale průběh byl celkem dramatický. Kolem 20hod přidány kvasnice ráno v 8 hod vůbec nic (čistá hladina) odpoledne kolem 16hod tak ty 2 cm a za 4 hodiny pak už viz ten můj příspěvek. jinak dnes ráno už tam byla pěna s tmavým sedimentem, tak jsem to odstraňoval..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Jede ti to pekne :) Ta moje nedelni IPA ma teprve tak 2 cm peny a kvasna zatka zatim nebubla. Kvasnice ale byly pripraveny dobre, tak snad to bude jeste OK :) Mam tam Safale us-05 od Fermentis pri 16 °C
    CUBE
    CUBE --- ---
    Moje druhá várka a opět to vypadá velmi slibně☺
    24h od počátku fermentace a pomalu 15cm vysoká pěna (12°IPA + S-04)



    UZEL
    UZEL --- ---
    Český pivovar uvařil speciál ochucený extrémně pálivými papričkami – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...957-cesky-pivovar-uvaril-special-ochuceny-extremne-palivymi-paprickami.html
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ono asi zalezi na tom, jak velka je plocha odparu, teplota zdroje, pripadne to, jestli to pri tom chmelovaru michas. Ale tusim, ze se pocita asi 10% na 90 minut...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DRCRABAKLES: Jeste mam jedne dotaz. Jake muzou byt ztraty sladiny pri chmelovaru - cca 1h? Nemam kvasnou nadobu (plastovy barel) okotovanou, takze nvm, kolik mam finalne mladiny. Kazdopadne mam OG 1,082, coz mi prijde hrozne moc. Nedopocitaval jsem to, ale postupoval jsem podle receptu, ktery zverejnil Zhurak (http://www.pivovarzhurak.cz/homebrewing/files/Czech-IPA.pdf).
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Ten kurz vypada pekne, ale 50k je fakt darda. Ja celkem vazne premyslim, ze bych si dal dalkove tohle: http://www.podskalska.cz/rospsdalchar.aspx#char1. Je to sice na 5 let, ale jde se (po slozeni zkousek) prihlasit rovnou do tretaku (to uz docela jde).

    Jiank vcera jsem zksuil 1. svrchnaky, tak jsem zvedav. Mate nejake zkusenosti se studenym chmelenim?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: A nemel si kvasnice ze Staropramenu? :) Jestli si mel vsechno cisty, tak nejvetsi sance nachytat breberky bude asi pri chlazeni a obdobi, nez se zacne delat deka. U svrchnaku mas hned dve vyhody, ze nemusis ochlazovat na tak nizkou teplotu a taky uzavrenou spilku, v ktery ti dela CO ochranou atmosferu.
    Jinak souhlas s Hatemanem- kvasnice z kyselaku nesbirej.

    Doufam, ze ten pivovar otevres, mohl bys me pak vzit do uceni, abych si splnil povinnou praxi :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Tak tam byl asi nejakej jinej problem. Deset stupnu je az moc. Kolik si mel tech kvasnic? Melo by bejt 0,5 litru hustejch na 100 litru. Ale zas, kdyz je toho min, akorat to dyl trva...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam