• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: mě se teplota pohybuje kolem 18-20°C, ale průběh byl celkem dramatický. Kolem 20hod přidány kvasnice ráno v 8 hod vůbec nic (čistá hladina) odpoledne kolem 16hod tak ty 2 cm a za 4 hodiny pak už viz ten můj příspěvek. jinak dnes ráno už tam byla pěna s tmavým sedimentem, tak jsem to odstraňoval..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Jede ti to pekne :) Ta moje nedelni IPA ma teprve tak 2 cm peny a kvasna zatka zatim nebubla. Kvasnice ale byly pripraveny dobre, tak snad to bude jeste OK :) Mam tam Safale us-05 od Fermentis pri 16 °C
    CUBE
    CUBE --- ---
    Moje druhá várka a opět to vypadá velmi slibně☺
    24h od počátku fermentace a pomalu 15cm vysoká pěna (12°IPA + S-04)



    UZEL
    UZEL --- ---
    Český pivovar uvařil speciál ochucený extrémně pálivými papričkami – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...957-cesky-pivovar-uvaril-special-ochuceny-extremne-palivymi-paprickami.html
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ono asi zalezi na tom, jak velka je plocha odparu, teplota zdroje, pripadne to, jestli to pri tom chmelovaru michas. Ale tusim, ze se pocita asi 10% na 90 minut...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DRCRABAKLES: Jeste mam jedne dotaz. Jake muzou byt ztraty sladiny pri chmelovaru - cca 1h? Nemam kvasnou nadobu (plastovy barel) okotovanou, takze nvm, kolik mam finalne mladiny. Kazdopadne mam OG 1,082, coz mi prijde hrozne moc. Nedopocitaval jsem to, ale postupoval jsem podle receptu, ktery zverejnil Zhurak (http://www.pivovarzhurak.cz/homebrewing/files/Czech-IPA.pdf).
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Ten kurz vypada pekne, ale 50k je fakt darda. Ja celkem vazne premyslim, ze bych si dal dalkove tohle: http://www.podskalska.cz/rospsdalchar.aspx#char1. Je to sice na 5 let, ale jde se (po slozeni zkousek) prihlasit rovnou do tretaku (to uz docela jde).

    Jiank vcera jsem zksuil 1. svrchnaky, tak jsem zvedav. Mate nejake zkusenosti se studenym chmelenim?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: A nemel si kvasnice ze Staropramenu? :) Jestli si mel vsechno cisty, tak nejvetsi sance nachytat breberky bude asi pri chlazeni a obdobi, nez se zacne delat deka. U svrchnaku mas hned dve vyhody, ze nemusis ochlazovat na tak nizkou teplotu a taky uzavrenou spilku, v ktery ti dela CO ochranou atmosferu.
    Jinak souhlas s Hatemanem- kvasnice z kyselaku nesbirej.

    Doufam, ze ten pivovar otevres, mohl bys me pak vzit do uceni, abych si splnil povinnou praxi :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Tak tam byl asi nejakej jinej problem. Deset stupnu je az moc. Kolik si mel tech kvasnic? Melo by bejt 0,5 litru hustejch na 100 litru. Ale zas, kdyz je toho min, akorat to dyl trva...
    UZEL
    UZEL --- ---
    THEO_PHIL: ja tu radu dostal od jinyho varice...kazdopadne po tom teple se to rozjelo..mel jsem to v deseti stupnich a deset dni se nic nedelo
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Kvasnice chtej stabilni teplotu. Zadny velky skoky. Lepsi asi je nechat je kvasit dyl nez to davat na chvili do tepla. V tom bude mozna ten problem.
    UZEL
    UZEL --- ---
    HATEMAN: asi jo
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    UZEL: kvasnice který nechtěly kvasit a ještě jsou kontaminovaný bych do budoucna rozhodně nenechával, jinak budeš mít kyseláč znova :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO: jako otevrit..prostor bych na to mel.. :D akorat je to investice no...rikal jsem si ze bych to skusil na podzim, jeste chci zjistit jestly by mii to nahodou tu rekvalifikaci nezaplatil pracak...kazdej kdo je dyl nezamestnanej tak ma ze zakona narok udelat si rekvalifikaci, na kazdyho ma stat vycleneno max 50K, coz by se veslo..jeste uvidim..
    jinak s tim kysnutim...ja nevim, ze zacatku jsem mel problemy s tim kvasenim, dilo nechtelo kvasit, tak jsem ho dal do tepla na noc a rozjelo se to, ale hrozne malo..myslim ze jsem nachytal asi moc divokych kvasinek.. pockal jsem par dni a kdyz se nic nedelo, sundal jsem penu a stocil...

    mam to v petkach, pivo je kalny, nasyceny pekne, ale chut je kysela, na dne v petce je cca 1.5 cm kvasinek....skusim aspon zachovat ty kvasnice do budoucna

    jinak chystam se varit ted co nejdriv infuzy vrchne kvaseny...tak snad dopadne lip
    cekam jen na plynovej varic 7.5kw...dneska rano akorat volali ze uz ho maj skladem :D
    BATT
    BATT --- ---
    Tak a je doma

    CUBE
    CUBE --- ---
    chtěl bych si v dohledný době uvařit svou první IPA a tak se koukám po návodech.. co říkáte na tyto? máte tam někdo už třeba nějaký svůj odzkoušený?
    India Pale Ale
    https://byo.com/india-pale-ale
    díky
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: planujes otevrit minipivovar? :) Taky by se mi to libilo, ale vytopit pade a ta spousta casu to neni realny. Leda dat v praci vypoved a nechat si to zaplatit od pracaku. Jestli by mi teda vubec pracak takovouhle rekvalifikaci povolil.

    Jakto ze ti skyslo pivo? Naposledy si psal, ze na spilce bylo jeste ok.
    UZEL
    UZEL --- ---
    Pivovarnictví | TERRA FELIX s.r.o.
    http://www.terra-felix.com/rekvalifikacni-kurzy/pivovarnictvi/
    premyslim ze na podzim....
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: V chuti to fakt nepoznas. Nebo neznam nikoho, kdo by to poznal...
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: A rozdíl teda minimální?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam