• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    UZEL
    UZEL --- ---
    tohle me celkem pobavilo
    Jak jsme vařili MEDOVÉ PIVO
    https://www.youtube.com/watch?v=yQOAUJI_tXs
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vono ja to vochutnam dycky vid, jenze jak to tak nahle prijde a ja sem nad tou kadi, tak to tam dycky stece a vsechno mi to zamrda koberec a pak mi to tu tejden smrdi! do toho mi jeste ve furnace roomu kvasi kysany zeli a do toho ten pivni smradek.. no chutovka! se bojim aby me landlord nevyhodil vid!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: já tedy s nasáváním problém nemám :)
    ..nesmíš se toho bát a pěkně ochutnat.)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: ja prelejvam s demizonu zpatky do kade, kde jeste cukrim pred stacenim do lahvi. hlavne ma ten demizon kohout s takovym tim stacecim ventilem (takovy to jak to dava, kdyz se dno lahve dotyka ty hadicky). no a i kdyz dycky hlidam, abych nenasal tu kvasnicovou kejdu, tak stejne jak tam s tim smatram ke konci, tak vobcas tam ten hnus nasaju stejne :(
    a uplne nejhorsi je dycky nasavani aby to teklo tou hadickou, to je dycky k posrani, nez se to podari! neexistuje na to naky cerpadlo nebo neco?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: taky nemam vypustak a stacim to do flasek pres hadicku a zatim se mi nic nekontaminovalo. Ale vem si nekoho na pomoc at ti hlida hladinu ve spilce a drzi ti hadicku aby nesala usazenini. A jestli si neveris ze budes dost rychlej v prendavani hadicky z lahve do lahve, tak si ten vypousteci kohout pridelej na konec ty hadicky.
    Spis bych mel strach z toho pretaceni do druhy nadoby a pak jeste do flasek. Je to zbytecna operace na vic kterou zvysujes riziko kontaminace.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Stahovani z kvasnic -> Pri vyrobe cideru bezne mlady cider pretacim i 2x-3x, aby nelezel na kvasnicich, ktere se rozkladaji. Mam pivo v barelu bez kohoutku (pomerne nestastne) a mam strach ze pri staceni hadickou do kazde lahve zvlast pivo kontaminuju. Myslite, ze by slo pivo nejak opatrne pretocit (bez prilisneho okysliceni) do druhe nadoby s kohoutkem a odtud pak normalne nalahvovat pres staceci nastavec?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jo to je presne jak jsem psal prve, ze po nasypani chmele pridam trochu cukru, aby mely kvasnice z ceho udelat CO.
    Na to studeny chmeleni se to mnozstvi chmele moc resit nemusi. Ja vetsinou varim cca 40l z dvou druhu chmele a kazdej je vazenej po 100g. Na chmelovar prijde treba 110g zbytek sypu na studeny chmeleni, protoze nemam moc cenu rozdelanej chmel schovavat, aby zbytecne ztratil svoje vlastnosti.
    CUBE
    CUBE --- ---
    32l + tam přišlo během chmelovaru 100g brewers gold a co jsem teď tak na jazyk chutnal, horkosti a vuni je to IPA jak má být, resp. Mám to jen 12° s přibližně 4,5℅ vol.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Chci ted (shodou okolnosti) taky dryhopovat fugglem. Na kolik litru si daval tech 50 g? Premyslim, ze to jeste riznu Kazbekem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: je to moje druhá várka a první svrchně kvašená, takže rád si nechám poradit. Udělal jsem to nakonec jak jsi psal a zítra to už stočím a dám zrát do kegu. CO nemám, ale u ty první várky mi zafungovalo před zavřením přidat glukózu a zbytek kvasnic si ho tam vytvořil. Tak mám představu, že tentokrát to udelám taky tak. Jinak mimochodem, 50g fuggle z toho ugelalo po dvou dnech neskutečnou voňavku☺
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: nevim nic o tom ze by kvasnice nebo odpad znich nejak branili predavani ceho koli z chmele do piva :) A u studenyho chmeleni chces ziskat aroma z chmele. Ten muj zpusob je v domacim prostredi imho lepsi, pac jak uz jsem psal pivo bude v nadobe s ochranou atmosferou diky prirozenemu kvaseni. Je tam o jednu rizikovou operaci mene a je to min pracny ☺ Ale zrovna u tebe mam pocit ze to davas do kegu nepletu li se a jestli mas moznost ten keg po stoceni a ochmeleni nafouknout COckem, tak to bude taky v pohode..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Zadej si do googlu: Možnosti využití moderních odrůd chmele při výrobě piva. Vyskoci ti tam nejaka bakalarka z Brnenske MUNI. Tam jsou ty CZ odrudy pekne rozebrane. Mozna bude i nejaky klic na urceni odrudy (viz jabka/hrusky)., ale nevim.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: snažil jsem se teď o tom ještě vyčíst par informaci a tady píšou o obou variantách.. https://beerandbrewing.com/VN5wXScAAH0T9_HH/article/3-ways-to-dry-hop
    v té tvojí vidím především zrychlení celého procesu, ta moje mi zas přijde taková "čisčí" resp. chmel nezapadne do šlemu mrtvých kvasnic a imho předá pivu víc ze své chuti..
    UZEL
    UZEL --- ---
    jj
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Aha... ty jsi myslel odkopnout jako primo z chmelnice? :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: plana?? to urcite ne...je to vpodstate zatecko..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Nejsem odbornik, takze tezko rict. Nekdo by to mozna poznal... ale aby to nebyla nejaka plana odruda.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: tu lzici cukru tam davam projistotu, aby se jeste rozjelo kvaseni a vytvorila se ochrana atmosfera z CO. Na nic jinyho to vliv nema.

    CUBE: ten postup kterym to delam mam nekolikrat overenej a funguje. On by ten dry hoping sel udelat klidne hned jak to das za kvasit, ale ty velky bubliny, ktery se delaj cca prvni dva dny kvaseni, by ti ten chmel vyhnali nahoru do peny a chmeleni by tak ztracelo efekt.
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: hoj ja mam v planu si proste odkopnout par sazenicej na jare...jen s tou odrudou to bude horsi..kamoska ma chatu na rakovnicku.. asi to nejde jen tak poznat podle vzhledu co??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam