• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CUBE
    CUBE --- ---
    Tak dnes navařena moje třetí várka. Opět IPA, 15°
    Var, scezovaní a chmelovar





    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: to zalezi jak to stihnem, kdyz je cas to hlidat tak nechavame zbytkovej a kdyz se to pretahne tak doslazujem. V navodu na lezak je napsano, ze ma bejt pouzito zbytkovyho cukru a u ejlu je bezny, ze se ma nechat dokvasit do konce a prida se dextroza nebo maltoza.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pridavate pred lahvovanim do piva nejaky cukr? Nebo lahvujete pred uplnym prokvasenim?
    UZEL
    UZEL --- ---
    Stanislav Bernard - "Pivo dobré, majitel magor." To je Bernard. | LIDÉ Z PRAXE
    https://www.youtube.com/watch?v=sVbDP2BhUsI
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HAUSNUMERO: dělám si prdel samozřejmě, jen jsem tím chtěl říct, že mě na tom videu rajcuje ta "primitivnost", bez ledničky a podobně.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    REDSNAKE: o jakejch vecickach a udelator to mluvis? Myslis jako pretechnizovanej teplomer, regulovanej horak a hustomer? To jsou hity technickeho pokroku teprve par stoleti.
    Predpokladam, ze si sem do diskuze vkladal prispevek minimalne pomoci telegramu na hlavni poste :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    UZEL: mě se to líbí, žádný ty vaše ledničky a přetechnizovaný věcičky a udělátory! :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    tohle me celkem pobavilo
    Jak jsme vařili MEDOVÉ PIVO
    https://www.youtube.com/watch?v=yQOAUJI_tXs
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vono ja to vochutnam dycky vid, jenze jak to tak nahle prijde a ja sem nad tou kadi, tak to tam dycky stece a vsechno mi to zamrda koberec a pak mi to tu tejden smrdi! do toho mi jeste ve furnace roomu kvasi kysany zeli a do toho ten pivni smradek.. no chutovka! se bojim aby me landlord nevyhodil vid!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: já tedy s nasáváním problém nemám :)
    ..nesmíš se toho bát a pěkně ochutnat.)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: ja prelejvam s demizonu zpatky do kade, kde jeste cukrim pred stacenim do lahvi. hlavne ma ten demizon kohout s takovym tim stacecim ventilem (takovy to jak to dava, kdyz se dno lahve dotyka ty hadicky). no a i kdyz dycky hlidam, abych nenasal tu kvasnicovou kejdu, tak stejne jak tam s tim smatram ke konci, tak vobcas tam ten hnus nasaju stejne :(
    a uplne nejhorsi je dycky nasavani aby to teklo tou hadickou, to je dycky k posrani, nez se to podari! neexistuje na to naky cerpadlo nebo neco?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: taky nemam vypustak a stacim to do flasek pres hadicku a zatim se mi nic nekontaminovalo. Ale vem si nekoho na pomoc at ti hlida hladinu ve spilce a drzi ti hadicku aby nesala usazenini. A jestli si neveris ze budes dost rychlej v prendavani hadicky z lahve do lahve, tak si ten vypousteci kohout pridelej na konec ty hadicky.
    Spis bych mel strach z toho pretaceni do druhy nadoby a pak jeste do flasek. Je to zbytecna operace na vic kterou zvysujes riziko kontaminace.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Stahovani z kvasnic -> Pri vyrobe cideru bezne mlady cider pretacim i 2x-3x, aby nelezel na kvasnicich, ktere se rozkladaji. Mam pivo v barelu bez kohoutku (pomerne nestastne) a mam strach ze pri staceni hadickou do kazde lahve zvlast pivo kontaminuju. Myslite, ze by slo pivo nejak opatrne pretocit (bez prilisneho okysliceni) do druhe nadoby s kohoutkem a odtud pak normalne nalahvovat pres staceci nastavec?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jo to je presne jak jsem psal prve, ze po nasypani chmele pridam trochu cukru, aby mely kvasnice z ceho udelat CO.
    Na to studeny chmeleni se to mnozstvi chmele moc resit nemusi. Ja vetsinou varim cca 40l z dvou druhu chmele a kazdej je vazenej po 100g. Na chmelovar prijde treba 110g zbytek sypu na studeny chmeleni, protoze nemam moc cenu rozdelanej chmel schovavat, aby zbytecne ztratil svoje vlastnosti.
    CUBE
    CUBE --- ---
    32l + tam přišlo během chmelovaru 100g brewers gold a co jsem teď tak na jazyk chutnal, horkosti a vuni je to IPA jak má být, resp. Mám to jen 12° s přibližně 4,5℅ vol.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Chci ted (shodou okolnosti) taky dryhopovat fugglem. Na kolik litru si daval tech 50 g? Premyslim, ze to jeste riznu Kazbekem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: je to moje druhá várka a první svrchně kvašená, takže rád si nechám poradit. Udělal jsem to nakonec jak jsi psal a zítra to už stočím a dám zrát do kegu. CO nemám, ale u ty první várky mi zafungovalo před zavřením přidat glukózu a zbytek kvasnic si ho tam vytvořil. Tak mám představu, že tentokrát to udelám taky tak. Jinak mimochodem, 50g fuggle z toho ugelalo po dvou dnech neskutečnou voňavku☺
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: nevim nic o tom ze by kvasnice nebo odpad znich nejak branili predavani ceho koli z chmele do piva :) A u studenyho chmeleni chces ziskat aroma z chmele. Ten muj zpusob je v domacim prostredi imho lepsi, pac jak uz jsem psal pivo bude v nadobe s ochranou atmosferou diky prirozenemu kvaseni. Je tam o jednu rizikovou operaci mene a je to min pracny ☺ Ale zrovna u tebe mam pocit ze to davas do kegu nepletu li se a jestli mas moznost ten keg po stoceni a ochmeleni nafouknout COckem, tak to bude taky v pohode..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Zadej si do googlu: Možnosti využití moderních odrůd chmele při výrobě piva. Vyskoci ti tam nejaka bakalarka z Brnenske MUNI. Tam jsou ty CZ odrudy pekne rozebrane. Mozna bude i nejaky klic na urceni odrudy (viz jabka/hrusky)., ale nevim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam