• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Na to zalevani dna jsem uplne zapomnel... priste zkusim, dik. Pokud to nepomuze, tak prejdu na vetsi kyble. To cekani je ocistec.

    Jeste se zeptam, jak probehlo rezani vrchu KEGu. Flexou?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: moje várka cca 25l a používám nádoby co mají včelaři na med, tuším 35l. Dírky mám 2mm. Vrtal jsem to podle ctvereckoveho papíru asi týden.) funguje to dobře, důležité je zalít dno horkou vodou.

    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Fraktaly... pekny :) Ja vzdy varim 20 l dila a kybl mam 15l. Kolik pouzivas ty? Otvory ve dnu mam 3mm, dost na husto. Mozna jsou ale 3 mm malo, nvm.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Btw. Dnes už krásná pěna, fascinujou mě ty obrazce:)

    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: taky jedu dvoukybl.) při stěhování dávám většinou oběd:)



    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Nahod nejke fotky ze scezovani, s tim docela bojuju :) Pouzivam "dvoukyblovou" metodu a to cekani je umorny.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Tak dnes navařena moje třetí várka. Opět IPA, 15°
    Var, scezovaní a chmelovar





    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: to zalezi jak to stihnem, kdyz je cas to hlidat tak nechavame zbytkovej a kdyz se to pretahne tak doslazujem. V navodu na lezak je napsano, ze ma bejt pouzito zbytkovyho cukru a u ejlu je bezny, ze se ma nechat dokvasit do konce a prida se dextroza nebo maltoza.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pridavate pred lahvovanim do piva nejaky cukr? Nebo lahvujete pred uplnym prokvasenim?
    UZEL
    UZEL --- ---
    Stanislav Bernard - "Pivo dobré, majitel magor." To je Bernard. | LIDÉ Z PRAXE
    https://www.youtube.com/watch?v=sVbDP2BhUsI
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HAUSNUMERO: dělám si prdel samozřejmě, jen jsem tím chtěl říct, že mě na tom videu rajcuje ta "primitivnost", bez ledničky a podobně.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    REDSNAKE: o jakejch vecickach a udelator to mluvis? Myslis jako pretechnizovanej teplomer, regulovanej horak a hustomer? To jsou hity technickeho pokroku teprve par stoleti.
    Predpokladam, ze si sem do diskuze vkladal prispevek minimalne pomoci telegramu na hlavni poste :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    UZEL: mě se to líbí, žádný ty vaše ledničky a přetechnizovaný věcičky a udělátory! :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    tohle me celkem pobavilo
    Jak jsme vařili MEDOVÉ PIVO
    https://www.youtube.com/watch?v=yQOAUJI_tXs
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vono ja to vochutnam dycky vid, jenze jak to tak nahle prijde a ja sem nad tou kadi, tak to tam dycky stece a vsechno mi to zamrda koberec a pak mi to tu tejden smrdi! do toho mi jeste ve furnace roomu kvasi kysany zeli a do toho ten pivni smradek.. no chutovka! se bojim aby me landlord nevyhodil vid!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: já tedy s nasáváním problém nemám :)
    ..nesmíš se toho bát a pěkně ochutnat.)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: ja prelejvam s demizonu zpatky do kade, kde jeste cukrim pred stacenim do lahvi. hlavne ma ten demizon kohout s takovym tim stacecim ventilem (takovy to jak to dava, kdyz se dno lahve dotyka ty hadicky). no a i kdyz dycky hlidam, abych nenasal tu kvasnicovou kejdu, tak stejne jak tam s tim smatram ke konci, tak vobcas tam ten hnus nasaju stejne :(
    a uplne nejhorsi je dycky nasavani aby to teklo tou hadickou, to je dycky k posrani, nez se to podari! neexistuje na to naky cerpadlo nebo neco?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: taky nemam vypustak a stacim to do flasek pres hadicku a zatim se mi nic nekontaminovalo. Ale vem si nekoho na pomoc at ti hlida hladinu ve spilce a drzi ti hadicku aby nesala usazenini. A jestli si neveris ze budes dost rychlej v prendavani hadicky z lahve do lahve, tak si ten vypousteci kohout pridelej na konec ty hadicky.
    Spis bych mel strach z toho pretaceni do druhy nadoby a pak jeste do flasek. Je to zbytecna operace na vic kterou zvysujes riziko kontaminace.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Stahovani z kvasnic -> Pri vyrobe cideru bezne mlady cider pretacim i 2x-3x, aby nelezel na kvasnicich, ktere se rozkladaji. Mam pivo v barelu bez kohoutku (pomerne nestastne) a mam strach ze pri staceni hadickou do kazde lahve zvlast pivo kontaminuju. Myslite, ze by slo pivo nejak opatrne pretocit (bez prilisneho okysliceni) do druhe nadoby s kohoutkem a odtud pak normalne nalahvovat pres staceci nastavec?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam