• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: lehce přes 9% alk., ...jo proč ne:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    jo o to mi právě šlo, jak kvalitně tento strojek namele... Ale pokud to bere i s pluhama tak to je na prd.) doby mletí bych se tolik nebál, zas tolik toho nevařím.) na ten válcový drtič jsem taky narazil, ale to už bylo moje finanční možnosti...

    a k tomuto tématu ještě jeden dotaz, jak moc (jestli vůbec) degraduje slad, pokud je delší dobu už namletý, třeba měsíc, dva..?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Ted jsem se konecne, v prubehu 1. ochutnavky, dostal k vypoctum (varil jsem podle receptu a moc to neresil). Je mozny, ze jsem opravdu nedopatrenim uvaril 20° pivo? OG 1,082; FG 1,015. Misto planovanych 20 l jsem nakonec vysladil jen do cca 16 l. Kazdopadne je to brutalne silny.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: to jednak ( i kdxz jde upravit ze si na nej udelas nasypku z kanystru a pripojis ho na vrtacku), ale hlavne to rozrmele i obaly zrn a pak se spatne scezuje sladina. Jak si tu nekdo stezoval ze se mu to scezuje dlouho, tak si myslim, ze ma moc na jemno namletej slad.
    U tech valcovych srotaku se pluchy nerozdrti, jen se sloupnou a zbytek zrna se rozdrti dost na jemno coz je idealni stav.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Nemam s tim zkusenosti, ale predstava, ze s tim melu 10 kg sypani me celkem desi :D
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli se varenim piva chystas zabejvat vic tak tenhle srotak nekupuj. Pogugluj srotovnik dvouvalcovy. Bude asi o trochu drazsi, ale budes spokojenej.
    CUBE
    CUBE --- ---
    taky přemýšlím o vlastním šrotovníku, máte někdo zkušenost s tímto?
    ŠROTOVNÍK VICTORIA | Pivoteka.cz
    http://www.pivoteka.cz/srotovnik-victoria-010015c
    nebo někdo něco lepšího za podobný peníz?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Asi zalezi, kolik toho srotujes. My to driv taky delali za mokra v takovym tom sekacku. Ale tech deset kilo teda trvalo. Ve srotovniku z Ukrajiny to na sucho trva asi deset minut...
    UZEL
    UZEL --- ---
    chci se zeptat na srotovani...videl jsem video kde mleli srot vhkej a sllo jim to jak po masle v mlejnku na maso...co myslite??
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Taky mi pak napadlo, ze to spis souvisi s usporou a rychlosti zahrivani... :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: doby ohrevu se zkrati. Varime ve smaltovanym 50l na beznym pb varici a narust teploty byl pred zaizolovanim stupen za tri minuty a ted je stupen za minutu. Takze uspora casu a plynu velika.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Mozna, jak z toho kegu vycuhuje "spousta zbytecnyho zeleza", tak chladne rychleji. Ja mam tak cca 35l smalt hrnec a teplotu si drzi pekne.
    CUBE
    CUBE --- ---
    mě tedy ten 30l KEG chladne asi o dost rychleji, takže i během prodlev mám hořák stále zapnutý.. a pak během chmelovaru mi jede pořád téměř na plno, aby to udržel ve varu.. proto o ty izolaci sakra uvazuji.. taky jsem to už i na dosti nanovarnách viděl..

    ..ale taky se mi kvůli tomu kousku nechce kupovat celá role:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Ono to myslim ani zadnou izolaci nepotrbuje. Pokud toho teda varis tech 50 litru. Ty doby, kdy to je odstaveny sou asi 20 minut a za tu dobu to (prikryty) vychladne tak o dva stupne (odhad)...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: pri bouracce stary kotelny jsem si vzal tohle http://www.ekomirelon.cz/getFile/case:show/id:14107/
    Kdyz se to neda na primej ohen tak to ani nesmrdi. Skelna vata byva ohni odolna a ani ta hlinikova nehori plamenem jen se ocoudi.

    DRCRABAKLES: presne tak to delam a funguje to.
    A jestli budes delat varnu z kegu tak se urcite vyplati 50l
    BATT
    BATT --- ---
    CUBE: blby kupovat cely baleni kudy kousku.
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: nemám vyzkoušeno, ale neřekl bych :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Tloušťka pásu musí být navržena tak, aby max. teplota na straně hliníkové fólie nepřesáhla 100 °C. ... nemuze to byt problem? :)
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: ja ten sud měl zadara, být na něj záloha tak ho ani neřežu..
    dnes bych bral spíš toto:)
    Nerezový hrnec s poklicí 50 l - BERGLAND24
    http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-50-litru/
    + obal zaizolovat něčím jako toto..
    Orstech LSP 40 | ISOVER
    http://www.isover.cz/orstech-lsp-40

    ale třeba jsou i jiné možnosti, jsem začátečník:)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Jak nechavate zrat svrchnaky? Ja nekde cetl, ze se doporucuje nechat nalahvovane pivo lezet tyden pri teplote, ve ktere pivo primarne kvasilo. Pak presunout do chladu. Souhlasite s tim? Nemam se svrchnaky zadnou zkusenost, takze by me to ted docel zajimalo.

    CUBE> Doporucil bys tedy spis rezat 50l keg? Kvuli rezerve? 20l varky uz mi prijdou malo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam