• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Asi zalezi, kolik toho srotujes. My to driv taky delali za mokra v takovym tom sekacku. Ale tech deset kilo teda trvalo. Ve srotovniku z Ukrajiny to na sucho trva asi deset minut...
    UZEL
    UZEL --- ---
    chci se zeptat na srotovani...videl jsem video kde mleli srot vhkej a sllo jim to jak po masle v mlejnku na maso...co myslite??
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Taky mi pak napadlo, ze to spis souvisi s usporou a rychlosti zahrivani... :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: doby ohrevu se zkrati. Varime ve smaltovanym 50l na beznym pb varici a narust teploty byl pred zaizolovanim stupen za tri minuty a ted je stupen za minutu. Takze uspora casu a plynu velika.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Mozna, jak z toho kegu vycuhuje "spousta zbytecnyho zeleza", tak chladne rychleji. Ja mam tak cca 35l smalt hrnec a teplotu si drzi pekne.
    CUBE
    CUBE --- ---
    mě tedy ten 30l KEG chladne asi o dost rychleji, takže i během prodlev mám hořák stále zapnutý.. a pak během chmelovaru mi jede pořád téměř na plno, aby to udržel ve varu.. proto o ty izolaci sakra uvazuji.. taky jsem to už i na dosti nanovarnách viděl..

..ale taky se mi kvůli tomu kousku nechce kupovat celá role:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Ono to myslim ani zadnou izolaci nepotrbuje. Pokud toho teda varis tech 50 litru. Ty doby, kdy to je odstaveny sou asi 20 minut a za tu dobu to (prikryty) vychladne tak o dva stupne (odhad)...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: pri bouracce stary kotelny jsem si vzal tohle http://www.ekomirelon.cz/getFile/case:show/id:14107/
    Kdyz se to neda na primej ohen tak to ani nesmrdi. Skelna vata byva ohni odolna a ani ta hlinikova nehori plamenem jen se ocoudi.

DRCRABAKLES: presne tak to delam a funguje to.
    A jestli budes delat varnu z kegu tak se urcite vyplati 50l
    BATT
    BATT --- ---
    CUBE: blby kupovat cely baleni kudy kousku.
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: nemám vyzkoušeno, ale neřekl bych :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Tloušťka pásu musí být navržena tak, aby max. teplota na straně hliníkové fólie nepřesáhla 100 °C. ... nemuze to byt problem? :)
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: ja ten sud měl zadara, být na něj záloha tak ho ani neřežu..
    dnes bych bral spíš toto:)
    Nerezový hrnec s poklicí 50 l - BERGLAND24
    http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-50-litru/
    + obal zaizolovat něčím jako toto..
    Orstech LSP 40 | ISOVER
    http://www.isover.cz/orstech-lsp-40

ale třeba jsou i jiné možnosti, jsem začátečník:)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Jak nechavate zrat svrchnaky? Ja nekde cetl, ze se doporucuje nechat nalahvovane pivo lezet tyden pri teplote, ve ktere pivo primarne kvasilo. Pak presunout do chladu. Souhlasite s tim? Nemam se svrchnaky zadnou zkusenost, takze by me to ted docel zajimalo.

CUBE> Doporucil bys tedy spis rezat 50l keg? Kvuli rezerve? 20l varky uz mi prijdou malo :)
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: jj, mám to podle jedné pokličky, malou flexou a pak zbrousit.. problém je, že těch 30l je málo a když chci udělat 30l sud, musím hodně ředit :) je to tak na 23l konečné dávky 15°piva

btw. neměl by někdo nákupní tip na pivní 1l PET lahve? tak 100-200ks ?
    Dík
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Na to zalevani dna jsem uplne zapomnel... priste zkusim, dik. Pokud to nepomuze, tak prejdu na vetsi kyble. To cekani je ocistec.

Jeste se zeptam, jak probehlo rezani vrchu KEGu. Flexou?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: moje várka cca 25l a používám nádoby co mají včelaři na med, tuším 35l. Dírky mám 2mm. Vrtal jsem to podle ctvereckoveho papíru asi týden.) funguje to dobře, důležité je zalít dno horkou vodou.

DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Fraktaly... pekny :) Ja vzdy varim 20 l dila a kybl mam 15l. Kolik pouzivas ty? Otvory ve dnu mam 3mm, dost na husto. Mozna jsou ale 3 mm malo, nvm.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Btw. Dnes už krásná pěna, fascinujou mě ty obrazce:)

CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: taky jedu dvoukybl.) při stěhování dávám většinou oběd:)

DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Nahod nejke fotky ze scezovani, s tim docela bojuju :) Pouzivam "dvoukyblovou" metodu a to cekani je umorny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam