• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Ale jo, jenom to bude bez bublinek...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: dá se to pít bez toho doslazení? zkoumám možnosti suchejch piv
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: prije mi to jako naprosto ok:-) ikdyz ti tam zustane, tak to pak oddelis bud po chmelovaru nebo po kvaseni..
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    IZSTVOCH: Zavolej si do pivoteky beergeek, mohli by je tam mit a maj jeste pul hodky otevreno :)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    cus, sice ot ale treba byste moh nekdo vedet:

    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: jo, to vypada dobre, tak hodne zdaru;-)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: nemyslel jsem to tak, že je nedokážeš sterilizovat, ale že nebudeš mít přehled o nasycení (tlaku) vně lahve. Tu plastovou zmáčkneš a hned víš jak jsi na tom.)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ke sterilizaci a čištění používám Hydroxid sodný, koupíš v drogerii za par kaček. Důkladné, několikanásobné opláchnutí je i tak nezbytností.

    btw, pokud to je tvoje první várka, doporučuju to spíš stočit do PET lahví od vody, nemusíš to čistit a v průběhu druhotné fermentace máš přehled o tlaku, jaký v tom panuje:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TPA: Vykvaseny uz to bude, ta chut se ale asi uz moc nezlepsi. :-( Muzes zkusit lehce dosladit, ale aby ti to pak zas nebouchalo.
    TPA
    TPA --- ---
    Ahoj, "umíchal" jsem, z koncentrátu pivo a dodal kvasnice. V návodu, kterého jsem se držel, psali kvasit cca 10 dní. Jenže po 7 dnech (cca 21°C) už byla hustota 1005 a hladina v kvasné zátce v rovině.
    Sice po pohybu s kvasnou nádobou se zátka zase rozeběhla, ale lekl jsem se té hustoty a nalahvoval jsem. Je to tak OK?

    Dále jaká má být chuť "piva" před druhutným kvašením? Zatim nic moc dost do kysela. Ale to se určitě zlepší že?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Musis to pak poradne parkrat oplachnout...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Asi staci Savo...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pokud by mel nekdo zajem, tak daruji zanovni scezovacku z dvou 10 l kbeliku s prepustkou a spuntem :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Dik za typy :) Ja se zvraceni kvaseni snazim vzdycky zabranit tim, ze sladinu zakvasim silnou rozejtou kulturou kvasinek, kterou si pripravim par dni predem a je aklimatizovana na teplotu, ve ktery se bude kvasit mladina. Takze zadne sypani lyofilizovanych kvasinek a dlouhe cekani, nez se to rozjede. Uvidime :) Btw. chystam se tedy na APU, tak snad to dopadne, kdyz je ted kolem 20 a ne 30°C ...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ted jde hlavne o mraky kvasinek z ovoce, co litaj ve vzduchu: tzn. nedelat sverchne kvaseny pivo a spodne kvaseny hodne rychle zchladit a zakvasit.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: akorát uhlídat teplotu kvašení, jinak mě nic záludnýho nenapadá..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Mate nejake typy, ceho se vyvarovat, kdyz varite v techto "letnich vedrech"?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Co za to?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pratele, mam otazku na ty z Vas, kdo produkuji pivko ve "vetsi mire".

    http://www.fotozapisnik.eu/media/k2/galleries/808/20140622_201809.JPG nepotkali jste nahodou nekoho, kdo by vyuzival tuhle technologii? Konkretne pivo hnane z kyvety na napoje za pomoci CO2 bomby?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Nejak to tu vazne... Vsichni dneska vari Summer Ale? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam