• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    cus, sice ot ale treba byste moh nekdo vedet:

    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: jo, to vypada dobre, tak hodne zdaru;-)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: nemyslel jsem to tak, že je nedokážeš sterilizovat, ale že nebudeš mít přehled o nasycení (tlaku) vně lahve. Tu plastovou zmáčkneš a hned víš jak jsi na tom.)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ke sterilizaci a čištění používám Hydroxid sodný, koupíš v drogerii za par kaček. Důkladné, několikanásobné opláchnutí je i tak nezbytností.

    btw, pokud to je tvoje první várka, doporučuju to spíš stočit do PET lahví od vody, nemusíš to čistit a v průběhu druhotné fermentace máš přehled o tlaku, jaký v tom panuje:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TPA: Vykvaseny uz to bude, ta chut se ale asi uz moc nezlepsi. :-( Muzes zkusit lehce dosladit, ale aby ti to pak zas nebouchalo.
    TPA
    TPA --- ---
    Ahoj, "umíchal" jsem, z koncentrátu pivo a dodal kvasnice. V návodu, kterého jsem se držel, psali kvasit cca 10 dní. Jenže po 7 dnech (cca 21°C) už byla hustota 1005 a hladina v kvasné zátce v rovině.
    Sice po pohybu s kvasnou nádobou se zátka zase rozeběhla, ale lekl jsem se té hustoty a nalahvoval jsem. Je to tak OK?

    Dále jaká má být chuť "piva" před druhutným kvašením? Zatim nic moc dost do kysela. Ale to se určitě zlepší že?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Musis to pak poradne parkrat oplachnout...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Asi staci Savo...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pokud by mel nekdo zajem, tak daruji zanovni scezovacku z dvou 10 l kbeliku s prepustkou a spuntem :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Dik za typy :) Ja se zvraceni kvaseni snazim vzdycky zabranit tim, ze sladinu zakvasim silnou rozejtou kulturou kvasinek, kterou si pripravim par dni predem a je aklimatizovana na teplotu, ve ktery se bude kvasit mladina. Takze zadne sypani lyofilizovanych kvasinek a dlouhe cekani, nez se to rozjede. Uvidime :) Btw. chystam se tedy na APU, tak snad to dopadne, kdyz je ted kolem 20 a ne 30°C ...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ted jde hlavne o mraky kvasinek z ovoce, co litaj ve vzduchu: tzn. nedelat sverchne kvaseny pivo a spodne kvaseny hodne rychle zchladit a zakvasit.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: akorát uhlídat teplotu kvašení, jinak mě nic záludnýho nenapadá..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Mate nejake typy, ceho se vyvarovat, kdyz varite v techto "letnich vedrech"?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Co za to?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pratele, mam otazku na ty z Vas, kdo produkuji pivko ve "vetsi mire".

    http://www.fotozapisnik.eu/media/k2/galleries/808/20140622_201809.JPG nepotkali jste nahodou nekoho, kdo by vyuzival tuhle technologii? Konkretne pivo hnane z kyvety na napoje za pomoci CO2 bomby?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Nejak to tu vazne... Vsichni dneska vari Summer Ale? :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: no dva gramy není moc. Ja dávám do uplně prokvašenýho 4g dextrozy. Nejlepší máš z jedný várky udělat víc vzorků a podle toho pak vařit.
    A kvasnice může zabít třeba zbytek louhu nebo špatně spláchnutého saponátu.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Uvadim miru, kterou jsem pouzil, neb jsem nevazil. Kdyz jsem to vazil nekdy loni, tak to tusim bylo kolem 2g. Nedaval jsem radej vic (v poslednim pripade), protoze jsem mel FG 1024 a mel jsem strach, aby to nepobouchalo. V predchozi varce mi stejny kmen kvasnic prokvsil az na FG 1015! Urcite mi to neutikalo, protoze jsem 1/2 varky nalahvoval do patentnich lahvi. Mam dojem, ze kvasnice nemely potrebu chcipat... sekundarni kvaseni probihalo tyden ve 20°C (stejne jako primarni), pak to putovalo na tyden do cca 13-14°C a pivo se nasytilo. Sice ne na "optimalni hladinu", ale pri otevirani to lupne pekne :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES:
    Ja mam vetsinou opacnej problem ze pivo peni a je nasyceny az moc.
    Lzicka na pul litru je takova mira na hovno. Chce to zvazit kolik se na lzicku vejde, nebo si koupit odmerku na dextrozu. Lzicky ktery mame doma budou na vic jak tri gramy dextrozy, takze by to melo byt spis presyceny. Sekundarni kvaseni si delal v lahvich? Bylo dost na tesno? Neutikalo ti COcko?
    Nebo jestli ti nechciply nebo neusnuly kvasnice. Pri jaky teplote a jak dlouho si delal sekundarni kvaseni?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: to si prave nejsme moc jistej, tim ty pevny castice neodstranis.

    Resili jste take problem s nedostatecnou penivosti piva? Musim rict, ze u poslednich 2 svrchnaku nebyla skoro zadna. Surogoval jsem lzickou dextrozy/0,5l. Pivo melo sice slabsi riz, ale pena skoro vubec zadna. Napada Vas, kde muze byt chyba?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam