• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    TPA
    TPA --- ---
    Ahoj, "umíchal" jsem, z koncentrátu pivo a dodal kvasnice. V návodu, kterého jsem se držel, psali kvasit cca 10 dní. Jenže po 7 dnech (cca 21°C) už byla hustota 1005 a hladina v kvasné zátce v rovině.
    Sice po pohybu s kvasnou nádobou se zátka zase rozeběhla, ale lekl jsem se té hustoty a nalahvoval jsem. Je to tak OK?

    Dále jaká má být chuť "piva" před druhutným kvašením? Zatim nic moc dost do kysela. Ale to se určitě zlepší že?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Musis to pak poradne parkrat oplachnout...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Asi staci Savo...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pokud by mel nekdo zajem, tak daruji zanovni scezovacku z dvou 10 l kbeliku s prepustkou a spuntem :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Dik za typy :) Ja se zvraceni kvaseni snazim vzdycky zabranit tim, ze sladinu zakvasim silnou rozejtou kulturou kvasinek, kterou si pripravim par dni predem a je aklimatizovana na teplotu, ve ktery se bude kvasit mladina. Takze zadne sypani lyofilizovanych kvasinek a dlouhe cekani, nez se to rozjede. Uvidime :) Btw. chystam se tedy na APU, tak snad to dopadne, kdyz je ted kolem 20 a ne 30°C ...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ted jde hlavne o mraky kvasinek z ovoce, co litaj ve vzduchu: tzn. nedelat sverchne kvaseny pivo a spodne kvaseny hodne rychle zchladit a zakvasit.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: akorát uhlídat teplotu kvašení, jinak mě nic záludnýho nenapadá..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Mate nejake typy, ceho se vyvarovat, kdyz varite v techto "letnich vedrech"?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Co za to?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pratele, mam otazku na ty z Vas, kdo produkuji pivko ve "vetsi mire".

    http://www.fotozapisnik.eu/media/k2/galleries/808/20140622_201809.JPG nepotkali jste nahodou nekoho, kdo by vyuzival tuhle technologii? Konkretne pivo hnane z kyvety na napoje za pomoci CO2 bomby?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Nejak to tu vazne... Vsichni dneska vari Summer Ale? :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: no dva gramy není moc. Ja dávám do uplně prokvašenýho 4g dextrozy. Nejlepší máš z jedný várky udělat víc vzorků a podle toho pak vařit.
    A kvasnice může zabít třeba zbytek louhu nebo špatně spláchnutého saponátu.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Uvadim miru, kterou jsem pouzil, neb jsem nevazil. Kdyz jsem to vazil nekdy loni, tak to tusim bylo kolem 2g. Nedaval jsem radej vic (v poslednim pripade), protoze jsem mel FG 1024 a mel jsem strach, aby to nepobouchalo. V predchozi varce mi stejny kmen kvasnic prokvsil az na FG 1015! Urcite mi to neutikalo, protoze jsem 1/2 varky nalahvoval do patentnich lahvi. Mam dojem, ze kvasnice nemely potrebu chcipat... sekundarni kvaseni probihalo tyden ve 20°C (stejne jako primarni), pak to putovalo na tyden do cca 13-14°C a pivo se nasytilo. Sice ne na "optimalni hladinu", ale pri otevirani to lupne pekne :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES:
    Ja mam vetsinou opacnej problem ze pivo peni a je nasyceny az moc.
    Lzicka na pul litru je takova mira na hovno. Chce to zvazit kolik se na lzicku vejde, nebo si koupit odmerku na dextrozu. Lzicky ktery mame doma budou na vic jak tri gramy dextrozy, takze by to melo byt spis presyceny. Sekundarni kvaseni si delal v lahvich? Bylo dost na tesno? Neutikalo ti COcko?
    Nebo jestli ti nechciply nebo neusnuly kvasnice. Pri jaky teplote a jak dlouho si delal sekundarni kvaseni?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: to si prave nejsme moc jistej, tim ty pevny castice neodstranis.

    Resili jste take problem s nedostatecnou penivosti piva? Musim rict, ze u poslednich 2 svrchnaku nebyla skoro zadna. Surogoval jsem lzickou dextrozy/0,5l. Pivo melo sice slabsi riz, ale pena skoro vubec zadna. Napada Vas, kde muze byt chyba?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DRCRABAKLES: treba nechas cucat sanitator 10 minut a bude po ptakach, ne?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: to me taky... ale kdyz to precerpa podrceny hrozny, tak si myslim, ze s nejakou sladinou nebude problem. Spis je asi legrace to cistit
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: http://www.domintex.cz/cerpadla-na-potravinarske-kapaliny/
    me by spis zajimalo jak jsou ty cerpadla nachylny na necistoty.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Coz me privadi na myslenku, jestli nekdo neco podobneho provozuje :)

    http://drinks.seriouseats.com/images/2012/08/20120809-217995-Homebrew-three-vessel-brewing.jpg
    http://www.winning-homebrew.com/images/10GalGravityStainless.jpg

    Celkem by me zajimala cena tech pump.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Dekuju :) ... Momentalne ale zacinam take zvazovat, ze bych presel na nejaky "Three vessel system", takze bych ty kyble uz nevyuzil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam