• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: mas ingredience a rozpis na lezak a zakvasujes to svrchnima kvasnicema to je zamer? pri svrchnim kvaseni musis kvasit v uzavreny nadobe s kvasnou zatkou. Jestli kvasiš v oteevřený spilce, tak to asi neklapne. Jestli ti uz nebubla kvasna zatka, tak to prokvasilo do konce a podle toho kalkulatoru co jsem ti posilal vychazi 6-8g cukru na litr.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: zalezi co varis za pivo a jakou mas zbytkovou cukernatost
    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]

    jestli to nemáš dokvašený až do konce tak jen dorovnej podle tyhle tabulky http://www.pivovracov.estranky.cz/...lbum/prevodni-tabulky/tabulka-hustoty-a-zbytkoveho-cukru.-.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: cukr v pivu přeměněj kvasnice na alkohol a CO2. Při primárním zrání se CO2 nechá přes kvasnou zátku utéct a při sekundárním s ním nasytíš pivo bublinkama, protože už je to v uzavřené nádobě.
    Zbytkovej cukr je ta část, kterou hlídáš a necháváš pro sekundární kvašení a když si to neohlídaš a kvasnice ti sežerou všechen cukr, tak musíš, abys měl bublinky, nějakej cukr přidat, ale i ten ty kvasnice sežerou. V pivu určitě ještě nějakej cukr zůstane, ale nebude ho moc odhaduju tak gram na litr.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Jde mi primárně o kontrolu přijatých sacharidů ve stravě a tedy i v pivu, majore Terazky. Takže suché se pro mne rovná nízký obsah zbytkového cukru.
    Zatím jsem nic nevařil,ale začínám se o to zajímat z čiré nutnosti.
    TPA
    TPA --- ---
    Tak mám už týden nalahvováno do skla a jedné PETky, ta u je dost tvrdá. V návodu k pivu (MILD ALE) psali nechat 14 dní v 20° C a potom do chladu. Mám ještě vydržet nebo už piva přenést na chladnější místo? Ve sklepě bude cca 15°C.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE:Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takýmy slovy suché pivo? Nějak mi není jasný čeho chceš docílit? Pivo bez sladu-cukru nebude mit alkohol a jestli ti jde jen o to doslazování před sekundárem, tak stačí hlídat hustotu po zakvašení a sekundární kvašení v lahvích udělat se zbytkovým cukrem bez doslazovaní.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ta pena to taky chrani...
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ja sundavam jen u spodne kvasenych piv, pokud tam mas 05 tak bych to nechal..
    UZEL
    UZEL --- ---
    BAAL: nic zatim nesundavej...pena se bude postupne menit...az zacne byt tmavsi a zacne se ,,propadat,, tak je cas na sundani
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Ale jo, jenom to bude bez bublinek...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: dá se to pít bez toho doslazení? zkoumám možnosti suchejch piv
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: prije mi to jako naprosto ok:-) ikdyz ti tam zustane, tak to pak oddelis bud po chmelovaru nebo po kvaseni..
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    IZSTVOCH: Zavolej si do pivoteky beergeek, mohli by je tam mit a maj jeste pul hodky otevreno :)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    cus, sice ot ale treba byste moh nekdo vedet:

    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: jo, to vypada dobre, tak hodne zdaru;-)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: nemyslel jsem to tak, že je nedokážeš sterilizovat, ale že nebudeš mít přehled o nasycení (tlaku) vně lahve. Tu plastovou zmáčkneš a hned víš jak jsi na tom.)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ke sterilizaci a čištění používám Hydroxid sodný, koupíš v drogerii za par kaček. Důkladné, několikanásobné opláchnutí je i tak nezbytností.

    btw, pokud to je tvoje první várka, doporučuju to spíš stočit do PET lahví od vody, nemusíš to čistit a v průběhu druhotné fermentace máš přehled o tlaku, jaký v tom panuje:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TPA: Vykvaseny uz to bude, ta chut se ale asi uz moc nezlepsi. :-( Muzes zkusit lehce dosladit, ale aby ti to pak zas nebouchalo.
    TPA
    TPA --- ---
    Ahoj, "umíchal" jsem, z koncentrátu pivo a dodal kvasnice. V návodu, kterého jsem se držel, psali kvasit cca 10 dní. Jenže po 7 dnech (cca 21°C) už byla hustota 1005 a hladina v kvasné zátce v rovině.
    Sice po pohybu s kvasnou nádobou se zátka zase rozeběhla, ale lekl jsem se té hustoty a nalahvoval jsem. Je to tak OK?

    Dále jaká má být chuť "piva" před druhutným kvašením? Zatim nic moc dost do kysela. Ale to se určitě zlepší že?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Musis to pak poradne parkrat oplachnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam