• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj, kupujete někdo láhve? sháním ideálně 0,3 na korunkový uzávěr a je to bída..nemůžu nic najít.. asi mám slabé google-fu
    CUBE
    CUBE --- ---
    HATEMAN: zajímavý graf.. a nezkoušel někdo nesnažit se držet konstantní teplotu, ale projet těch 6°C (tj. 64°C do 70°C) pomalým gradientem? cca 0,2°C za min..?
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: no tohle je podle mě v dnešní době kvalitních sladů ve většině případů zbytečný - obzvlášt teda 37 a 53 stupňů. beta-glucan rest je pokud si vzpomínám spíš kolem 43 stupňů a má smysl tehdy, pokud použiješ hodně pšenice nebo ovesnejch vloček a pomůžeš tím scezování
    pak je otázka jestli dělat nižší/vyšší cukrotvornou, tzn beta a alfa amyláza se aktivujou postupně, nebo udělat jednu teplotu "na půl cesty", kdy pracujou amylázy v menší míře, ale obě najednou. viz třeba tenhle graf

    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: sladem to nebude.. spíš těma teplotama. zvlášť jestli ti hrnec nedrží teplotu přesně, vybodl bych se na tohle schéma a udělal jednoduchou infuzi na 65-68. dělám to tak ve většině případů a max za hodinu mám zcukřeno
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja jinak nelahvuju :)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: ja mam z eBay. :D ale ano, ten co maji na refraktometr.cz vypada nachlup stejne vcetne krabičky. jedine plus bude pouze český návod
    CUBE
    CUBE --- ---
    JAVOR: taky mi právě přišlo, že měří úplně stejně. Jeden je z refraktometr.cz a druhy z Aliexpress :)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: protoze ho mam taky, ale ve srovnani s hustomerem i jinym refraktometrem to meri stejne.:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    JAVOR: a na to jsi přišel jak?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: koupils čínskej v Čechách. :)
    CUBE
    CUBE --- ---
    o víkendu budu dělat další várku, tak se na to ještě jednou zaměřím..) díky
    CUBE
    CUBE --- ---
    THEO_PHIL: vodu dolívám, ale pouze dorovnávám na stejný objem...
    refraktometr je z český distribuce, ale kámoš má ten čínskej a co jsme je porovnávali, nenašel bys rozdíl..
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    a není to čínskej refraktometr za 10 dolarů? :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    CUBE: Tak bud si to spatne zmeril nebo tam dolil vodu. Nic jinyho mi nenapada...
    CUBE
    CUBE --- ---
    THEO_PHIL: no to bych chápal, jenže mě ten refraktometr ukazuje pravý opak:) proto mě to mate..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    CUBE: Odpari se pritom asi 5% vody, cukr zustane...takze je ho vic :-)
    CUBE
    CUBE --- ---
    Nevěděl by někdo, jakto že před a po chmelovaru mi ukazuje refraktometr jinou hodnotu Bx? před 15, po 13,5..? vždyť obsah cukru už by měl být stejný.., nebo?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Kazdopadne chmel se nedava jenom kvuli horkosti, ale i kvuli vuni (ten se vari kratsi dobu nebo vubec) a chuti...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Myslism, ze na 123 IBU by ses jen tak nedostal. IPA se proste chmeli vic a tech 200 gramu chmele na 20 litru zas tolik neni... (zalezi samozrejme na alfa kyselinach a kdy to tam das, z dry hoppingu je treba vyteznost alfy docela mala).
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    HATEMAN: zkus svetlahvi.cz tam je maji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam