• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BAAL
    BAAL --- ---
    HATEMAN: Dneska jsem to zkusil s pšenící, protože se mi nechtělo rmutovat a dobrý za tu hodinu bylo zcukřeno,. 6kg sladu na 24 litrů, výsledná hustota po chmelovaru 1050g/ml, takže asi dobrý.

Pšenice II:

Psenice 1,8kg
    Plzen 1,8kg
    Mnichov 1.5kg

Mash Profile:
    53°C 20min
    67°C 60min
    78°C 10min

Kvasnice WB-06

Hustota na konci chmelovaru: 1050g/ml

Chmel žatec:
    90minut žatec 20g
    45minut žatec 10g
    10minut Challenger 20g
    0 minut citra 10g
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HATEMAN: S cukrem? Není to náhodou tak, že cukr jakožto sacharóza po kvašení může dost zásadně změnit chuť do lihova? Pokud vím, tak na sekundár je co se týče kvašení a chuti lepší maltóza ( jakožto sladový cukr ). Pokud se mýlím, tak mě prosím opravte...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    TPA: to je nějaká slabota ne? :) po šesti dnech to už je určitě prokvašený do mrtě, stoč to s cukrem
    TPA
    TPA --- ---
    Jo a začínal jsem s hustotou 1033
    TPA
    TPA --- ---
    Katastrofa, mám svrchně nakvašíno a první měření dnes po 6 dnech ve 20°C ukázalo hustotu 1006. Deka už padla, viz obr. jenže jsem si rozbil hustoměr, tak zítra nemam čím měřit. Asi už stočit že?

JAVOR
    JAVOR --- ---
    EXCITE: normalni pivni, takze 26, 29 byva na lehvich od sampanskeho, takze 0.7l, na mensich jsem 29 ani nikdy nevidel
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAVOR: a prosím tě, jakj je to průměr korunky? 26 nebo 29? Oni to tam nepíšou. Díky.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    EXCITE: ja nakupuju na svetlahvi.cz konkretne longneck delaji ji v pullitru i tretince
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj, kupujete někdo láhve? sháním ideálně 0,3 na korunkový uzávěr a je to bída..nemůžu nic najít.. asi mám slabé google-fu
    CUBE
    CUBE --- ---
    HATEMAN: zajímavý graf.. a nezkoušel někdo nesnažit se držet konstantní teplotu, ale projet těch 6°C (tj. 64°C do 70°C) pomalým gradientem? cca 0,2°C za min..?
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: no tohle je podle mě v dnešní době kvalitních sladů ve většině případů zbytečný - obzvlášt teda 37 a 53 stupňů. beta-glucan rest je pokud si vzpomínám spíš kolem 43 stupňů a má smysl tehdy, pokud použiješ hodně pšenice nebo ovesnejch vloček a pomůžeš tím scezování
    pak je otázka jestli dělat nižší/vyšší cukrotvornou, tzn beta a alfa amyláza se aktivujou postupně, nebo udělat jednu teplotu "na půl cesty", kdy pracujou amylázy v menší míře, ale obě najednou. viz třeba tenhle graf

HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: sladem to nebude.. spíš těma teplotama. zvlášť jestli ti hrnec nedrží teplotu přesně, vybodl bych se na tohle schéma a udělal jednoduchou infuzi na 65-68. dělám to tak ve většině případů a max za hodinu mám zcukřeno
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja jinak nelahvuju :)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: ja mam z eBay. :D ale ano, ten co maji na refraktometr.cz vypada nachlup stejne vcetne krabičky. jedine plus bude pouze český návod
    CUBE
    CUBE --- ---
    JAVOR: taky mi právě přišlo, že měří úplně stejně. Jeden je z refraktometr.cz a druhy z Aliexpress :)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: protoze ho mam taky, ale ve srovnani s hustomerem i jinym refraktometrem to meri stejne.:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    JAVOR: a na to jsi přišel jak?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    CUBE: koupils čínskej v Čechách. :)
    CUBE
    CUBE --- ---
    o víkendu budu dělat další várku, tak se na to ještě jednou zaměřím..) díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam