• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JANDOUR: coz by treba v budejovickym Budvaru mit mohli ze? :)
    JANDOUR: mas i lezakovy? to by bylo super!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jinak kvasnice muzu rozdavat pomerne pravidelne. praha, u stromovky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    u tlakovyho stresu je problem ne kvuli tomu, ze je to ckcko, ale kvuli tomu, ze to ckco ma 20 metru na vejsku, zejo.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech není ppr, je nprap. ještě jsem jí chudáka degradoval
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak to má pokračování, v pátek mi dorazil mejl od tý akční ppr. Ptala se, jestli jsem se nelekl a nevzdal to, když jsem viděl ty požadavky, že by to byla škoda, že jim to moje sebeudání nedorazilo. Super. Takže česká pošta zase ruluje, zapálit i s hamáčkem
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    HAUSNUMERO: na "tlakový stres" se optám kámošky, dělá sládkovou v pivovaru. Kvasnice se v pivovarech používají několikrát, třeba do třetí až čtvrté generace, podle vitality, kterou si stanovují v laborce. Druhá generace je úplně v pohodě. Pro domácí vaření ti bude makat i pátá generace. Problém v domácích podmínkách je ten, že už druhou generaci budeš mít pravděpodobně kontaminovanou, protože v domácích podmínkách neudržíš čistou kulturu. Jestli dostaneš z pivovaru kvasnice po odstřelu, tak si je doma jen promyješ. Pokud je dostaneš čistý, tím jednodušší práce. Pro kvasnice do VÚPS si jezdí soused, taky jsem o tom uvažoval, ale pro mě je problém čas. Přece jenom, je to "ústav", takže tam lidi v pátek netřčí do sedmi do večera:))
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Vubec nemam tuseni jak to v odprodeji kvasnic z pivovaru chodi. Ty kvasnice jsou z jejich mnozirny cerstvy a nebo po odstrelu uz druhy kolo? Jestli je to po odstrelu z ck, nemuze to na ne mit nejakej vliv? Treba na mnozeni, kdyz jsou ve stresu pod tlakem?
    Ze jsou dva druhy lezackejch teplot jsem tusil od X_R_I, ale moje predstava byla, ze to jedes stejnejma kvasnicema a tou teplotou, pri ktery to vedes, tomu pivu menis vlastnosti.
    Schvalne jsem kouknul, co prodava vups a maj tam oba druhy. Mimochodem pro malodoberatele na 70l mladiny za 140. To asi vychazi otrochu lip nez suseny.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já bych si nebyl jistej, co přesně znamená že jsou použitelný. Může to znamenat, že to bude dělat alkohol a co2, ale výsledek bude třeba nechutnej... viz níže (fotil sem to potmě prokopnutym hrncem na toaletní papír, sorry)

NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Pokud kvasinky mají jakoukoliv toleranci např. k vyššímu tlaku, nebo jsou více tolerantní k vzniklému alkoholu nebo dokáží fungovat při vyšších koncentracích cukrů v roztoku, tak je to pouze jejich výhoda. Jakási nadstavba. Ale jsou určitě použitelné i v prostředí o standardních podmínkách.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Ano, určitě jsou kvasinky, které mají vyšší toleranci k vyššímu tlaku, ale každá kvasinka je "stavěna" na atmosferický tlak, takže nevidím žádný důvod, proč by kvasinky používané v CKT měly fungovat jinak v otevřené spilce.
    Jak uvádí Idiot, jsou spodní kvasinky, které mají lepší aktivitu např. v rozmezí teplot 12-15°C a naopak jiné, kterým vyhovují nižší teploty. Kvasinky s optimální teplotou např. 12-15°C ti prokvasí mladinu i při nižší teplotě, jen jim to bude trvat déle a zvyšuješ tím riziko kontaminace. Samozřejmě může při jiných než optimálních teplotách kvašení vznikat jiné spektrum látek, které mohou být pro výslednou chuť konkrétního typu piva nežádoucí.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak to z pivsrky vyfot a postni to sem se muze hodit.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: prave ze klusacek ma uvedeny jen pro bezny kvasny nadoby a ck. Koukni na s04
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jsou pro studený, hlavně český kmeny pro 5-7° a pro teplý 12-15°, spíš německý, to je to, co obvykle seženeš, třeba ty tři co maj v kounicích, jsou všechny pro teplý. A všechny pro běžnej tlak. Bych ti řek, ať si to dostuduješ v pivařce, ale mám jí já :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ale ty kvasnice budou stejny. rozdil mezi tema velkopivovarskejma bude spis, ze oni maj kvasnice do CK a ty potrebujou vyssi tlak, ktere ty beznou spilkou a lezenim nedosahnes. nevsim jsem si, ze by byly rozdeleny kvasnice v obchode na nizsi a vyssi teplotu vedeni, ale na do CK a do lahvi.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: plánuji i primární kvašení mít v ledničce, takže mě to naopak vyhovuje. Líp udržím nižší konstantní teplotu než např. teplotu nad 10°C.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: nojo, ale nebudou pro studený vedení? s tim se hůř pracuje, v domácích podmínkách
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Sháním spodní. Naštěstí se mi teď ozvala spolužačka, co pracuje v jednom jihočeském pivovaru, takže kvasnice mám vyřešené.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: btw o jakej typ kvasnic máš vlastně zájem? pokud spodní, asi záleží na tom, jakej kmen kdo používá, aby to nebyl nějakej pro studený vedení třeba, velký pivovary je používaj. Jo a v hosti byla jiná šichta, tak jsem se nezeptal. Jel jsem ale přes pivovar Vik, poptal jsem se tam, pan Vik byl milej a ochotnej a v podstatě by se to asi dalo v nějaký omezený míře, když budou zrovna odstřelovat atd. Takže zase by to bylo na povel, což je dost nepraktický. Jinak si totiž jezděj pro kvasnice do budějic
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak jsem ještě vyslal dotaz do únětic, dělá tam na varně bejvalej kolega
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Je blbý, že když je to přes kámoše, neni to moc flexibilní. Kdyby to někdo dělal za prachy (menší, než za sušený), bylo by to lepší. Jeden den vaříš, tak se tam den předem stavíš. Ale nevim o žádnym pivovaru, že by tohle dělal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam