• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    UZEL
    UZEL --- ---
    Výroba sladu | dokumentární film | Česká filmová klasika
    https://www.youtube.com/watch?v=TS12Ra6EvzY
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: zdar, koukám, že máte kvasnice i na cider. V pátek budu pravděpodobně někdy odpol na pivo v praze. Dal by se domluvit osobní odběr?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    dneska vařim desítku spodňáka, tak kdybyste měl někdo zájem za tejden a půl, dva zhruba, budu mít volný saflager s-23, ze čtyř pytlíků, první použití, na 50l várku budou stačit určitě, možná i na víc
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: což je v týhle situaci uplně nahovno, když jsem se vystěhoval na prahu východ a doteď se ve volnym čase smělo jen po obci. A kámoše mám v praze, nebo v jinejch částech pv a pokud by za mnou chtěli přijet lejt sockou, musej přes prahu :(
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: jj.

"...coz v tyhle situaci muze bejt dost rychle"?.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: vaříš v lajce? My teď stejně nemáme kapacity, zrovna vytáčim kyvety, abych měl kam zejtra přelejt kýble ejlu a pak tu budu mít tak pět litrů místo max. Takže na vaření to vidim až se něco odpije, což v týhle situaci...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    HAUSNUMERO: jj.
    a zrovma ted mam i naky nulky z budvaru prebytecny, ale uz jsou od utery, zadna extra cerstvota...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JANDOUR: coz by treba v budejovickym Budvaru mit mohli ze? :)
    JANDOUR: mas i lezakovy? to by bylo super!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jinak kvasnice muzu rozdavat pomerne pravidelne. praha, u stromovky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    u tlakovyho stresu je problem ne kvuli tomu, ze je to ckcko, ale kvuli tomu, ze to ckco ma 20 metru na vejsku, zejo.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech není ppr, je nprap. ještě jsem jí chudáka degradoval
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak to má pokračování, v pátek mi dorazil mejl od tý akční ppr. Ptala se, jestli jsem se nelekl a nevzdal to, když jsem viděl ty požadavky, že by to byla škoda, že jim to moje sebeudání nedorazilo. Super. Takže česká pošta zase ruluje, zapálit i s hamáčkem
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    HAUSNUMERO: na "tlakový stres" se optám kámošky, dělá sládkovou v pivovaru. Kvasnice se v pivovarech používají několikrát, třeba do třetí až čtvrté generace, podle vitality, kterou si stanovují v laborce. Druhá generace je úplně v pohodě. Pro domácí vaření ti bude makat i pátá generace. Problém v domácích podmínkách je ten, že už druhou generaci budeš mít pravděpodobně kontaminovanou, protože v domácích podmínkách neudržíš čistou kulturu. Jestli dostaneš z pivovaru kvasnice po odstřelu, tak si je doma jen promyješ. Pokud je dostaneš čistý, tím jednodušší práce. Pro kvasnice do VÚPS si jezdí soused, taky jsem o tom uvažoval, ale pro mě je problém čas. Přece jenom, je to "ústav", takže tam lidi v pátek netřčí do sedmi do večera:))
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Vubec nemam tuseni jak to v odprodeji kvasnic z pivovaru chodi. Ty kvasnice jsou z jejich mnozirny cerstvy a nebo po odstrelu uz druhy kolo? Jestli je to po odstrelu z ck, nemuze to na ne mit nejakej vliv? Treba na mnozeni, kdyz jsou ve stresu pod tlakem?
    Ze jsou dva druhy lezackejch teplot jsem tusil od X_R_I, ale moje predstava byla, ze to jedes stejnejma kvasnicema a tou teplotou, pri ktery to vedes, tomu pivu menis vlastnosti.
    Schvalne jsem kouknul, co prodava vups a maj tam oba druhy. Mimochodem pro malodoberatele na 70l mladiny za 140. To asi vychazi otrochu lip nez suseny.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já bych si nebyl jistej, co přesně znamená že jsou použitelný. Může to znamenat, že to bude dělat alkohol a co2, ale výsledek bude třeba nechutnej... viz níže (fotil sem to potmě prokopnutym hrncem na toaletní papír, sorry)

NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Pokud kvasinky mají jakoukoliv toleranci např. k vyššímu tlaku, nebo jsou více tolerantní k vzniklému alkoholu nebo dokáží fungovat při vyšších koncentracích cukrů v roztoku, tak je to pouze jejich výhoda. Jakási nadstavba. Ale jsou určitě použitelné i v prostředí o standardních podmínkách.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Ano, určitě jsou kvasinky, které mají vyšší toleranci k vyššímu tlaku, ale každá kvasinka je "stavěna" na atmosferický tlak, takže nevidím žádný důvod, proč by kvasinky používané v CKT měly fungovat jinak v otevřené spilce.
    Jak uvádí Idiot, jsou spodní kvasinky, které mají lepší aktivitu např. v rozmezí teplot 12-15°C a naopak jiné, kterým vyhovují nižší teploty. Kvasinky s optimální teplotou např. 12-15°C ti prokvasí mladinu i při nižší teplotě, jen jim to bude trvat déle a zvyšuješ tím riziko kontaminace. Samozřejmě může při jiných než optimálních teplotách kvašení vznikat jiné spektrum látek, které mohou být pro výslednou chuť konkrétního typu piva nežádoucí.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak to z pivsrky vyfot a postni to sem se muze hodit.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: prave ze klusacek ma uvedeny jen pro bezny kvasny nadoby a ck. Koukni na s04
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jsou pro studený, hlavně český kmeny pro 5-7° a pro teplý 12-15°, spíš německý, to je to, co obvykle seženeš, třeba ty tři co maj v kounicích, jsou všechny pro teplý. A všechny pro běžnej tlak. Bych ti řek, ať si to dostuduješ v pivařce, ale mám jí já :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam