• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JAKOUBEK: no kdybys chtel, rekni si. jsem na letny pres den denne, mam to po ruce.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JANDOUR: Ze si to priste uvarim z cerstveho. Resp. zkusim. :) Nikdy jsem s tim vytazkem nedelal, takze vubec netusim, co od toho cekat. Pivo nevarim, tak mi to pripadalo jako fajn zjednoduseni procesu. Ono ten zazvor bude stejne hrozne vyrazny. Kdyby slo o opravdove pivo, tak bych se zoxidovanym vecem samozrejme radsi vyhnul. Ted je ho tam treba 300g na 2,5 litru vody, coz se mi zda porad dost koncentrovane. Ve vysledku to bude takova paliva alko limca. Tchan tyhle veci rad. Zadny umeni. ,)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: odsypat? Já myslel, že je to nějakej med?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jako ze kdyz se to podari, budes priste tchan ty?

hele ja mam sladovyho vytazku dost a mohl bych ti klidne odsypat, ale podle mne jediny, na co se to da pouzit, jsou startery. je to fakt takova divna zoxidovana vec, ty vytazky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Je to taková srandička na jeden 10 litrový demižon. Ten extrakt mi ulehčí práci. Pokud by se to povedlo (rozuměj, dalo by se to pít), postoupím příště o level výš. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: dal bych ti bokem sladinu, ale budu vařit buď těsně před vánocema, nebo až 1. novoroční pšenici
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tchánovi ginger ale k vánocům. :) Našel jsem recept se sladovým výtažkem a trochou chmelu, tak bych ho chtěl vyzkoušet.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: https://www.pivoteka.cz/sladove-vytazky tady to asi nikdo moc nepoužívá tipuju. Budeš dělat ten graff, jo? :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Lama dotaz. Neporadili byste, kam v Praze pro sladový výtažek? Potřeboval bych cca. 600g. Za případný tip tisícerý dík.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: jako úplnej preset? To nepoužívám. Byl jsem línej to nastavovat, mám různý recepty ale jde to taky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: jo, prostě si nastavim, že pojedu třeba 62 20 minut a nechám to bejt, pak to zařve, přenastavim a zas to nechám
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jop, to přesně řeším nejvíc..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL: myšleno jestli si nastvíš časy a teploty a necháš nebo jestli to řídíš růčo..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: neni to jen úspora celkovýho času, máš čas na spoustu věcí okolo. Nemícháš a nemusíš hlídat teplotu a čas
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: a rmutovaní necháváš na tý automatice? tomu kámošovi to moc nešlo..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: orientačně várku 43 litrů mám tak za 8 hodin i s mytím a úklidem. Co nevařim z plzeňáku dřív - kratší chmelovar
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Dík za dojmy.. chapu ty vyhody a nevyhody, potvrzujes to co slychavam, jen se stale nemuzu rozhodnout :) ale ta uspora casu asi zvitezi.. vsechny dalsi varianty jsou vyrazne jinde cenove..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ten kámoš se pohybuje tak 70%. 72 max. podle brewers friend, má to co ty jen tu menší variantu s nalepkou royal catering, ja pouzivam brewfather app a rucně mícham na elektrickým hrnci, tu efektivitu mam kolem 77.... prumer tak s 20varek..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A efektivitu mám podle mybrew někde kolem 82% s tim že tam zadávám už hotový pivo, co stočim do kyvet a flašek a měřim standardnim plovákem cejchovanym po 2, což uznávám neni nějak ultrapřesný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: vařim v tom dva roky a spokojenost. Připaluje se mi jen pšenice, protože jí sypu už do 35°, což je problém i při ohřevu mezi 55-62, dole je rosol a vypíná to tepelnou pojistku, která je nacpaná rovnou na přívod, takže ti to vypne jednotku a znovu musíš nastavit teplotu, čas, výkon. Jenže to vypíná furt. Pak se na to vysereš a snažíš se dostat na těch 60+ jakkoliv, to už se to rozpustí a zas to normálně maká. Když sypu do 55, nestane se to. Čerpadlo maká dobře (zatím), míchat ručně to moc nejde, musel bys sundat to vrchní sejto, který máš většinou potopený a horký. Nebo nezapínat čerpadlo a nedávat ho tam vůbec. Ale ode dna to steně kvůli spodnímu sejtu stejně nezvedneš. Ale já to nikdy u normálních piv nepotřeboval. Bazuka se zalepuje, ale to v každym systému, kam jí dáš a nepoužiješ nějakej hopspider, nebo neodsaješ aspoň chmelový mláto. Ale dá se koupit nějakej,manifold. A jinak je to prostě aio, má to svý výhody a nevýhody.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: a spokojenost? vařili jsem na tom u kamaráda (na tom menším) trochu se to pripalovalo a ucpaval se ten bazooka filter ale jinak ok i kdyz trochu nizzsi efektivita a obcas se to muselo michat rucne.. co cerpadlo? Toho ja se trochu bojim jak je uvnitr. Ted jak delaji s tim externim to vypada trochu lip. Nebo mě láká zkusit BrewinBag... Zatim poctivě míchám a scezuju ručně :) Ale úspora času by se hodila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam