• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak jsem dneska stočil do dvou kyvet pokus o nealkoholickej ejl. Protože nemusim barevný slady, dal jsem na 40 litrů kilo pale ale a půl kila mnichova 1, barva je teda hodně světlá 3 ebc. IBU 39 je asi zbytečně moc a je znát, že je to vařený na OG 1010, ale až se to nasytí a trochu vyleží, nemuselo by to bejt až tak marný. Alkohol mi teda až tak úplně nevyšel, jsem někde na 0,6, kdyby to mělo jít ven, je to průser a můžu to vylejt. Ale pro moje účely piva k obědu to můžu brát jako nealko.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    (zejmena po zbaveni se zeuse a prechodu na indukci.)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ja mel z makra 36 prumer a 36 vyska a prisel mi bejt idealni.)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    tady u tech poloautomatu to beru tak, ze musi byt vysoky, jelikoz nechteji davat velkou topnou spiralu.
    pod kolonu sem si poridil Mega Zeus na plyn, takze pujdu tezsi cestou varecky a teplomeru :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: já mám klarstein mundschenk xxl, vysokej hubenej, mezi teplotama je rozdíl minimální, ale má to oběhový čerpadlo. Nevýhoda vysokejch hubenejch je, že moc nemusí fungovat whirlpool (pokud máš výpusť) a připalovat se ti to bude spíš v místě kontaktu s ohřevem, takže to až tak nezávisí na průměru dna (jen můj názor, ověřený to nemám)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenost v rodílu tvaru hrnce, vysoký vs široký?
    u širokého ni přijde, že teplotní rozdíl spodek/vršek bude menší nez u vysokého, ale zas je větší ploha pro případné připálení. tak váhám ..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    UNCLE_JIMBO: taky jsem dostal Basařovou. Je to fakt hodně náročný čtení, ale pivařku už jsem vytěžil (to co dělám. Kapitoly o pěstování kvasinek a podobně, jdou mimo mě).
    A manifold funguje perfektně, v kombinaci s hopspiderem je to paráda
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    WHIRGL: díky za tipy :) ježíšek nadělil literatury víc než dost, takže začínám studovat
    - mám Pivařku2 ta vypadá skvěle
    - tu učebnici pivovarství, která bude spíš na parádu v knihovně.. je krásná, ale tváří se až moc sofistikovaně
    - a ještě jednu menší, ale obsahově podle mě dost dobrou Vaříme si pivo sami
    a pak ještě jednu malou knížku o vaření všech možných lehkých alkoholů doma, to si nepamatuju název, ale to jsou spíš recepty a postupy a pivu se věnuje jen okrajově, nicméně taky zajímavý čtení a inspirace
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: to moc nejde, nejdřív ten chladič posledních 15 minut chmelovaru sanituju a pak chmelim i do whirlpoolu a nechávám to tam při chlazení. Ale on se tam těsně vejde a vzhledem k tomu, kolik toho kalu (chmelovýho mláta) v něm je, tak ten whirlpool ani neni nutnej
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak to je super, že to takhle pomůže. Věřím, že s tím manifoldem to bude ještě větší paráda. S chladičem to je tak ho na chvíli vyndat ne (spider)?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: včera jsem použil hopspider a vyteklo to parádně. Manifold přinese ježíšek, tak uvidim na novej rok, o kolik to bude lepší. Ale už takhle je to super. Jen se mi tluče s chladičem trošku a samozřejmě whirlpool. Ale na ten jsem se v podstatě vybodnul
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JANDOUR: Děkuju. Už jsem něco splašil. Uvidíme, jak to půjde. :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JAKOUBEK: no kdybys chtel, rekni si. jsem na letny pres den denne, mam to po ruce.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JAKOUBEK: no, ten susenej oxiduje trochu min. ale stejne to jde s casem oboji do kopru...

rozdil je proste stupen dosuseni tehoz.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Je mi to jasné.. Dík za info. Snad ten manifold pomůže. Slyšel jsem, že je dobrej.. Hop spider je asi nutnost u všech systémů vyjma obyč hrnce.. Já mám právě relativně širokej elektrickej hrnec (30l) kde to v poho roztočím a většinou to dobře sedá doprostřed.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jak je to vysokej, relativně štíhlej válec, tak je toho bordelu na dně prostě moc. Ještě tak pšenice, do který dávám 50g chmelu max, ta vyteče dobře
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: točim metrovou vařečkou a stejně nic moc. Když do toho narveš tak těch 200-300 g chmele a šoupneš protafloc, zalepuje se to sviňsky. Už mám objednanej hopspider a metrovej bazukamanifold, tak snad to bude lepší
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Můžu ještě dotaz k technice? Jak ti v tom klarsteinu jde whirpool? má to nějaký special rameno? Nebo růčo roztáčíš?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    WHIRGL: To moje se rozhodně chová jako jako tmavý med.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam