• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Kladce bych se vyhnula, vaří v takovym kuchyňským nerezovym kotli a z toho to vytáhne v pohode. Pak mu to kvasi v lednici v otevřeným kegu a pak Teprv nastupuje ta problematická fáze. asi zkusim po konzultaci s kamaradem zvedak na motorku.sice je 30 cm vysokej,ale zvedne to na 80,nosnost 150kg, a je to na nožní pohon. Furt lepší než to zvedat na stůl. Až zprovozní spilku s chlazením,už to bude pohoda, lednice odpadne. Každopádně díky! Kdyby ještě někdo měl něco takovýho pořešenýho v reálu,ráda se poučím
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    VEVERKA: jestli ma prostor kam zavesit kladku a moznost pripevnit nadobu ve ktere vari k provazum, tak v hornbachu prodavaj za par korun kladky. Nebo potravinarsky cerpadlo, ale to je drazsi a musi zvladnout cerpat i necistoty aby se neucpalo. Videl jsem i par zvedaku pres hever, ale to uz je konstrukcne narocnejsi.
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Zdravím pivovarníky! Tatík vaří pivo, ale už neni nejmladší a když ho potřebuje stočit do druhého sudu na zrání, musí zvednout sud na stůl. Nemáte někdo ideu jak mu to trochu zjednodušit? Případně používáte někdo něco takového doma? Přemýšlím o nějaký zvedáku s rovnou deskou, nakulí si sud, zvedne aspoň 80 centimetrů, stočí.
    Jo, dělá to v 50tkách, a i když mu kvasí jen 40 litrů, tak na důchodce už těžký zvedat na stůl.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: nemám vůbec představu, co může prolízt kolonou za pachutě, ale chmelovar má svou funkci i bez chmelu, odstraňuje některý prekurzory hnusů, který můžou vznikat při kvašení. Cezení přes hadr u nálevu s takovymhle platem muže bejt pěknej voser, zvlášť, když to bude mít konzistenci řídkýho těsta. Kvasit a pak vařit to nescezený taky asi neni rozumný
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Pivo zatím nevařím, ale je to taky vcelku hezký koníček nad kterým posilhavam... Plán byl uvařit, žádný chmelovar, zcedit přes plátýnko a kvasit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Plánuješ teda necedit vůbec, nedělat chmelovar a kvasit to i s tim pevnym podílem? Pivo normálně vaříš, nebo vůbec?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já ani nepotrebuji nějak čirý produkt, trocha kalu... Stejně zůstane v kotli.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: jde i o technologii scezování, takže 30% slad, zbytek šrot nevim. Možná bys musel dosypat rejžový šlupky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: výtěžnost je kolem 80-82%, efektivita aio kolem 80%, hrnce na plotně třeba 60% takže výsledná třeba i jen 50%
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Skoro jo, jen ty ostatní živiny dodávám v menším množství a o něco kulturněji:-) slad by měl mít výtěžnost kolem 75%, to je málo na jeho cenu, ale kdybych to šlo třeba 30% sladu a 70% šrotu, tak už by to za tu práci stálo. Druhá varianta je na slad se vykašlat úplně a sypat čistý enzymy. Ohřevu, prodlevám a scezování se nevyhnu tak jako tak, s tím počítám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teda pokud už máš vybavení, je to samozřejmě jiný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Scedit samozřejmě
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: na kilo hoven kilo cukru? :) sladem ale tipuju neušetříš, výtěžnost je docela nízká a musíš ho naštěpit, zcedit atd, takže energie, práce, materiál, nádobí... v aio varně je to tak na 7-8 hodin a tak kilo za elektriku
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, cukr strašně zdražil. Kvasnice - většinou jedu pekařský droždí, fungujou do 12% a chuťový profil mě moc nezajímá.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: to máš na kořalku? To bude chtít i extra kvasnice asi
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ZBYNDA: vařit se v tom dá. Ale asi by to chtělo znát výkon, protože pokud nebude regulovatelnej (asi nebude) mohlo by to bejt k neumíchání. Další problém může bejt setrvačnost a rozptyl teploty u termostatu. Lidi co znám, že s tim vařej buď používaj externí teploměr a dost si s tim hrajou, nebo už to maj hodně podchycený za ty leta.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Pridam se k dotazu na hrnec s dotazem na co nejlevnejsi pivo. Tak 25 stupnu, zadny chmel, sypani idelne levny slad s maximalni diastatickou mohutnosti(co?) a k tomu nesladovany obili/kukurice v maximalnim mnozstvim. Resp jak to spocitat, ten pomer slad/nesladovany obili, aby doslo ke zcukreni? Pripadne - nevyjdou enzymy nakonec levnejs nez ten slad?
    ZBYNDA
    ZBYNDA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s infuzním rmutováním v těch klasických 25l zavařovacích hrncích s termostatem a časákem? Jde mi o rychlost ohřevu a přesnost teploty. Teoreticky mi to připadá jednodušší, než stát u hrnce s teploměrem v ruce.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM: jestli si dobre pamatuju co jsem nekde cetl, tak sypani by melo byt petinasobne oproti granulovanemu. A i mi to tak odpovida, protoze rostliny obvykle obsahuji 70 az 80 procent vody. Osobni zkusenost nemam, ale asi bych ty sisky trochu podrtil, rozstrihal nebo nasekal jestli varis v domacich podminkach maly objem.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    No já mám na zahradě taky ŽPČ (údajně), ale troufl jsem si jen asi dvakrát hodit pár šišek za studena v pytliku do fermentačky.. Ale obecně, téměř nedělám ležáky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam