• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já na to mám džbánek, kde to nechám rozpustit, pak naleju do láhví (stačí tak půl deci), protřepu, nechám působit a pak vypláchnu vodou. Tomu vyplachování vodou se nevyhneš. I když ti tam nezůstane nic toxického, tak pivo do peroxidu lít nechceš a soda tomu taky úplně nepomůže.

Btw, pokud koupíš perkarbonát sodný, dostaneš vlastně chemipro oxi, ale levněji.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    začínám vařit pivo a včera jsem poprvé lahvoval a jako největší otrava se ukázala dezinfekce lahví. Pořídil jsem si https://www.pivoteka.cz/sterilizator-lahvi-201027 , což je super pro oplach, nicméně jako dezinfekci používám chemipro oxi, které ale vyžaduje několik minut být v té lahvi. Takže jsem to řešil nasypáním chemipro do každé lahve a zalitím trochou horké vody, ale je to hrozný opruz. Není nějaká dezinfekce, která by byla kompatibilní s tím oplachovačem, tj stačilo by to tím vypláchnout? Vím, že v profi se používá horký louh, ale na to já doma uplně nemám vybavení ani koule :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: točili tam i svý vzorky a dalo se s nima docela pokecat o těch hrncích a ostatnim hw, většinu měli vyzkoušenou. Chmelu tam měli regály a nevyšlo to o moc dráž, než na českejch webech. Mozajku za 6e, nelson za 7. Kdybyste se někdo dostal do vídně, doporučuju
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: byl jsem tam zrovna dneska, první dojem jednoznačně pozitivní

X_RATED_IDIOT: ano. A jinak je to ještě pivotéka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já bych si pod prodejnou pro domovařiče představoval něco jako tohle: https://mashcamp.shop/filiale-wien-meidling/ tam se dalo vidět ledacos naživo, osahat si to,a tak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: ty ale maj akorát suroviny, ne?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OHONEY: pivoatak, nekde na maly strane, jeste jsem tam ale nebyl
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: co se tejká hw tak asi ne. Ve vídni maj nádhernou :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    je vlastne nekde v praze prodejna pro domaci varice?
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    DOCENT: při vystírání neustále, když zvedám teplotu intenzivne, a u vyšších teplot i během pauzy.
    jo, a taky se mi to občas malinko přehřeje, i kdyz se snazim. Bohuzel jedu na elektrice, a ta se neda tak dobre regulovat jako plyn. Kdzbzch to nemichal, tak na dne je to na uhel, a nahore studeny.
    Navic dostat na ty elektrice do varu 35+ litru uz je opravdu na hrane toho co ten sporak da.

Nepremejslel nekdo kdo vari v hrnci o nejaky tepelny izolaci toho hrnce, aby teplo neutikalo z boku?
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    HELIUM: Plynový sporák je fajn, 30 litrů utáhnul, jen trochu trpěl jeho smalt. Jak moc mícháš? Když zvedám teplotu, tak aby se to nechytlo ke dnu, tak to míchám u dna kopistou. Ale nechávám to občas klidně místy přehřívat - takové falešné rmutování. A při pauze na stejné teplotě míchám sporadicky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: praha víceméně, nechci nic, chci se jich zbavit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dá se koupit i levnějc z číny, ale já jí kupoval za korony a to byla čína nedostupná.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: normální protitlakovkou z bahníka. Jde tim všechno
    Protitlaková stáčečka lahví - BAHNIK.cz
    https://www.bahnik.cz/protitlakova-stacecka-lahvi/
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: no, kdybych delal 1500 litru, tak se asi taky budu muset zaridit ... hlavne nejaky lepsi ohrev nez sporak, a nejaky michani, aby mi neupadly pazoury
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Takže nějakou pistolí? řeším co za forichtung na to pořídit... a aby se tím dali plnit od 0,33 skla po 2l PET, ale to je asi přehnaný očekávání... ještě jsem to moc nezkoumal
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: to mi vůbec nevadí. Jsi v Praze nebo přilehlém okolí? Co za ně chceš?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: pšenici rovnou z kýblů do flašek s dextrózou, ostatní z kyvet protitlakem. Tu pšenici kvůli zákalu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jo, patentky, akorát od německejch piv, takže maj trochu jinej tvar a některý jdou blbě do některejch bas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam