• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: smíchej část sladu s chlebovým kváskem a nech ho v tomhle vedru dva, tři dny stát a použij jako startér.


    Ale původně jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nemáte v Praze nějaké pivo, které se moc nepovedlo i když je tam alkohol a není moc chmelené a není to ležák. A chtěl by ho poskytnout na výrobu octa který se bude tvářit jako historický pivní ocet ze začátku 18. století. Potřeboval abych tak 3-4 litry.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: tak v ovocném kyseláči se ovocný chuťový profil asi ztratí, resp se doplní se zbytkem piva. Nebo tě nechápu? Já ale nechci dělat ovocný kyseláč. Lehká citronová nebo citrusová chuť by nevadila; jablko nebo tropické ovoce už tam nechci.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: já použil čtyřikrát např. berliner weisse, ostružina, malina, přidáno trochu dextrozy, první dva dny kvašení na 30C pak nechat volně dropnout na cca 23C asi 10dní, coldcrash, krásně se to vyčistilo a žádná výrazná nepatřičná chuť tam nebyla .. když jsem kvasil poprvé při nižší teplotě tak to bylo trochu mléčné a málo kyselé
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: ano, to znám a chci výhledově použít na něco, ale ne teď - nechci chuťový profil po tropickém ovoci a jablku. Chtěl bych neutrální profil
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Kdyby se chtěl někdo družit, tak zítra bude příležitost: https://www.facebook.com/events/297577815931610
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já si myslím, že to jsou jiné laktobacily, ale nevím. Můžeš zkusit experimentální várku a uvidíš co to udělá. Otázka je, jestli tě nevyjde líp si koupit sour pitch a co nespotřebuješ vyhodit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    zkoušel jste někdo vařit kyseláč za pomoci laktobacilů z probiotik z lékárny? I ten malý balíček sour pinch je na mě zbytečně velký, 4 kyseláče asi za rok nenavařím, navic nevim jak to efektivně uchovávat. Takže hledám něco z lékárny, ale buď je to nesmyslně drahé nebo je tam spoustu přidaného bordelu, vitaminy a tak. To já nechci.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    no, na letní pitíčko tam mám ještě pár lahví ležáčku, 11, světlý plzeňský slad, S189 kvasnice a žpč/angus chmel + trochu citry nastudeno, a pak na letní večery 11 a 14 tmavé světlý plzeňský + melaoidní, sládek+citra a citra znovu na studené, T58 kvasnice


    CYBERWOLF: jo, to znám .... ta 14 měla taky být 11
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DWORKA: tohle je falešný kyseláč, ibišek je prý dost kyselý na to, aby to okyselil sám :) Nicméně na léto plánuju nějaký opravdický kyseláč s rybízem nebo malinama. Případně teďka o víkendu jsem měl něco kouřového a kyselého a velmi mi to chutnalo, takže možná bude Lichtenhainer.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NO_FUTURE: já takhle uvařil 21 místo 17. Chutná dobře, ale těžko se pije
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: :))) původně měla být 11°, ale mám problémy při chmelovaru, nikdy neodhadnu odpar. Vařím na plynu a někdy to vyjde krásně a někdy jdu výš. Ale neřeším.
    Teď jsem dopil svojí první uvařenou 10° a ta byla povedená. Vím, že samochvála smrdí, ale občas je potřeba:))) Určitě ji chci zopakovat, možná ji zařadím po 11° do svého výrobního plánu:)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CERMI_FOX: ten ibišek mě zajímá,dej info jak to dopadlo,jinak ja rád vařím Gose a kvasim to philkama,super kvasnice nemusíš se dělat s kettle souringem,takze uplne bomba
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    jsem rád že se dodržuje pitný režim:-)))))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOCENT: dík. Belgické jsou proto, že je vyrobili (teda... namnožili, nasušili, nasáčkovali) v Belgii, nic víc za tím není.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: tak 13 je vyloženě letní pití :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mám tam apu s amarillem, apu s loralem, nějakou přestřelenou czpu s boomerangem a saturnem (15g/l, to bude prasopal) a ležáka, od každýho tak 40 litrů. K tomu apu s mozajkou tak 20litrů a nějaký zbytky. Po dovolený budu muset zase vařit asi :))
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    CYBERWOLF: US-05 bych jako belgické teda neoznačoval ... ale jinak jsou to etikety vtipné.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    13° světlý ležák - leží měsíc a půl a už se na něj těším.
    V plánu Witbier a 11°svetlý ležák.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DWORKA: ještě ne a nějak nevím moc co. Mám v plánu ibiškový polokyseláč z pivařky, nějakou session ipu a když seženu vhodnou lednici, tak bych rád zkusil ležák. Nicméně nejspíš to zůstane u dvou session ipa nebo nějaké lehčí apa (chtěl bych něco se středním tělem, lehce vyšší hožkostí a krásným chmelovým aroma a vůní, ještě to musím domyslet někdy)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam