• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to nevim, ale podle mi tam zustanou skroby, ktery chutnaj jako mouka, takze tak nejak nijak. Ostatne ovesna kase jen s vodou taky nijak moc nechutna. Neco to do tela prida, to jo, ale asi malicko.
    Ze na nizsi se tvori zkvasitelny a na vyssi nezkvasitelny je nejen v pivarce,ale i vsude po internetu. Basarovou doma nemam a teda popravde z wiki nejsem moc moudry vztahem redukujicich sacharidu a zkvasitelnosti, protoze tam pisou, ze redukujici cukry jsou glukoza a maltoza, ale taky laktoza, ktera je nezkvasitelna.
    Jednou si Basarou koupim a pochopim to snad jeste vic :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: no jde o to, co udělá s chutí ten výluh, co se nenaštěpí, pokud ho nebude moc. A s těma teplotama furt nějak nevim. Pivařka řiká, že délkou prodlevy na nižší lze řídit obsah zkvasitelnejch - čim delší prodleva tim sušší pivo, tak je to imho obráceně. Basařová tam má vyšší podíl redukujících cukrů, ale dál už to nemá vysvětlený (teda asi má, někde dál, ale já jsem jen prostž strojní zámečník)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: nejsem chemik, ale po odrmutovani tam nebudou ty enzymy, co meni skroby ze sladu na cukry. Takze nebude to mit telo a bude to akorat chutnat po mouce? Od toho jsou preci vyssi a nizsi cukrotvorny, pri nizsi pak vznikaj nezkvasitelny cukry, coz imho je to, co chces.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zase by tam ty vločky asi měly chvíli být, aby se z nich stačilo vylouhovat potřebné dobro. Já bych jim dal čas v druhém hrnci a pak to smíchal. Ale opravdu nevím, nikdy jsem to nezkoušel. V každém případě pak dej vědět, jak to dopadlo :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: trošku o tom přemejšlim, že bych to tam dal třeba až na konec, těsně před, nebo až po odrmutování. Nejvejš to bude mít trochu víc, což až tak nevadí. Jestli se ve výsledku dostanu na 0,5, nebo na 0,7 je celkem jedno, když to vařim jen pro sebe.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: nealko jsem nikdy nedělal, ani nevím jak se dělá, takže střílím od boku. Nedalo by se to udělat jako druhý rmut, který přidáš až potom, co ten první protáhneš odrmutovací teplotou? Tím by se ti měly enzymy deaktivovat a už by se nic štěpit nemělo. Otázka je, jestli tomu pak vločky dají to co mají.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: jo, ono se to trochu naštěpí právě těma enzymama, co budou v tom ostatnim sladu, ale zajmal by mě ten poměr, o kolik se toho naštěpí míň, kolik tam toho mužu hodit oproti normálnímu sladu. S teplotama je to těžký, rmutuju to jen půl hodiny na 65, ale mužu s tim zkusit hejbnout
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: vlocky jsem pouzil parkrat a normalne z toho byly zkvasitelne cukry. Ale jsem tomu naproti vystirkou pri nizky teplote. Nestacilo by drzet dele vyssi cukrotvornou na ukor nizsi?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějakou zkušenost s vločkama? Chtěl bych tim udělat větší tělo u nealka, jenže se bojim, že tam budu mít dost enzymů z ostatního sladu a tak mi to bude štěpit i tak a vyleze mi alkohol a to nechci
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: paráda, tohle je přesně co jsem hledal. Díky!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Aha sorry běžná dextroza je prej monohydrát a ten má 0,056
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Abv po nasycení=abv před+cukr v g/l×a, kdy a je podle použitýho cukru, dextróza má 0,061 tolik pivařka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Obecně se počítá při 6g/l s 0,2-0,3%, podle síly piva
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak nějak se dá. V pivařce na to vzorec je. Teorie je myslim taková, že hmotnostně je z dextrózy alkohol a co2 půl na půl. Takže z gramu bude půl gramu alkoholu. Ale možná kecám
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Dá se dopočítat změna obsahu alkoholu způsobená přidáním dextrózy na dosycení? Měřím hustotu před stáčením, tj. než přidám dextrózu. U hotového piva to dělám nerad, protože se to musí nechat vybublat atd. Navíc tenhle údaj zas tak moc nepotřebuju, tak bych si to klidně dopočítal +/- autobus
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jenže to se řiká o fázi kvašení :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Holt to "Dej bůh štěstí" se neříká jen tak pro legraci :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to už fakt nevim. Leda ta extraktivnost, že byla nějaká nižší? Dva stupně je ale prostě moc
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: všechno vypadalo skvěle, dokud nedošlo na hustoměr :) Pluchy to nebyly určitě, vařil jsem weiss, takže ječmene bylo jen trochu. V podstatě jsem kombinoval dva recepty, kdy jeden byl 11 a druhý 12. Naklikal jsem si to i v MyBrew, kde mi z toho vyšlo (očekávaných) 11.5. Efektivitu varny jsem určil na základě dřívějších výsledků na 79 % (tolik mi vyšlo na základě naměřených výsledků z předchozích várek).

    No a teď jsem naměřil 9,5. Mladinu jsem měl teplejší než 20 stupňů, korekcí jsem dopočítal, že by to správně mělo být 9,75. To by odpovídalo efektivitě varny 69 %. Pokud bych počítal, že mi dali o 5% míň sladu, tak by to byla efektivita 72 %, nebo kdybych měl u předchozích várek opačnou odchylku (tj. dali mi o 5% sladu víc) tak by to bylo kolem 75 % (výpočty jsou podle MyBrew). V každém případě by to byla nejnižší efektivita, jakou jsem doposud zaznamenal.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a plánoval jsi v čem? nebo to byl nějakej odhad z vlastní zkušenosti? extraktivnost toho co ti prodali znáš a zahrnul jsi jí do toho? docela by mě taky zajímalo, k čemu došlo, dva stupně už jsou docela hodně. Slad vypadal normálně? jestli tam třeba nebylo nějak víc pluch, pokud maj víc válcovej mlejn se separátorem, mohly se jim třeba někde hromadit pluchy a pak tam spadnout, čimž by se i líp scezovalo třeba, ale klesla by extraktivnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam