• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Holt to "Dej bůh štěstí" se neříká jen tak pro legraci :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to už fakt nevim. Leda ta extraktivnost, že byla nějaká nižší? Dva stupně je ale prostě moc
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: všechno vypadalo skvěle, dokud nedošlo na hustoměr :) Pluchy to nebyly určitě, vařil jsem weiss, takže ječmene bylo jen trochu. V podstatě jsem kombinoval dva recepty, kdy jeden byl 11 a druhý 12. Naklikal jsem si to i v MyBrew, kde mi z toho vyšlo (očekávaných) 11.5. Efektivitu varny jsem určil na základě dřívějších výsledků na 79 % (tolik mi vyšlo na základě naměřených výsledků z předchozích várek).

    No a teď jsem naměřil 9,5. Mladinu jsem měl teplejší než 20 stupňů, korekcí jsem dopočítal, že by to správně mělo být 9,75. To by odpovídalo efektivitě varny 69 %. Pokud bych počítal, že mi dali o 5% míň sladu, tak by to byla efektivita 72 %, nebo kdybych měl u předchozích várek opačnou odchylku (tj. dali mi o 5% sladu víc) tak by to bylo kolem 75 % (výpočty jsou podle MyBrew). V každém případě by to byla nejnižší efektivita, jakou jsem doposud zaznamenal.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a plánoval jsi v čem? nebo to byl nějakej odhad z vlastní zkušenosti? extraktivnost toho co ti prodali znáš a zahrnul jsi jí do toho? docela by mě taky zajímalo, k čemu došlo, dva stupně už jsou docela hodně. Slad vypadal normálně? jestli tam třeba nebylo nějak víc pluch, pokud maj víc válcovej mlejn se separátorem, mohly se jim třeba někde hromadit pluchy a pak tam spadnout, čimž by se i líp scezovalo třeba, ale klesla by extraktivnost
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Na každý pád, jestli to dobře vykvasí, tak není problém - na září se lehké a osvěžující pivo ještě bude hodit
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: slad jsem měl navážený a našrotovaný už z krámu, doma jsem to nepřevažoval. Že tam byla nějaká odchylka je určitě možné, ale běžných +/- 5% by snad takovýhle zářez neudělalo.

    Čím tahle várka vybočovala, že se mi podařilo dobře oddělit kal jak po rmutování tak chmelovaru. Tedy, lépe než obvykle. To by na hustotu možná mohlo mít vliv také, jelikož kal je těžší než voda. Ale to už fakt jenom hádám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A pokud si měl stejnej poměr vod jako používáš jindy, tak bys neměl mít ani nějakou neobvyklou ztrátu při vyslazování
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Stupňovitost je spíš otázka objemů a průplachu, výhřev a teploty maj vliv na zcukření
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak v zavařováku míchat musíš dostatečně. Takže relativně malá várka. Vim, že určitě jo, ale vytárovals váhu? Jestlis to nevzal třeba i s kýblem, u malý várky už se to projeví. Třeba půl kila na 40 litrech udělá stupeň.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zavařovák, míchal jsem myslím jako normálně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: málo míchals? Máš aio, nebo nějakej zavařovák?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem dneska vařil a vyšlo mi to skoro o 2 stupně slabší, než jsem plánoval. Objem přitom vyšel celkem přesně, teploty jsem držel dobře, zahříval zvolna, slad byl pěkně našrotovaný... co by se tak ještě dalo udělat špatně?
    PUMA
    PUMA --- ---
    DWORKA: Uz nam tu zraje lehke pivo na horke letni dny - Summer Blonde Ale. Marris Otter, plzensky, mnichovsky a melanoidni. Motueka, Nelson Sauvin, S-04. EPM 8,5%.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nechcete někdo pytle od sladu z bamberka? Na mrtvoly, na dizajn, na suť... Mám jich teď tak 10, je mi líto to vyhodit a furt mi přibejvaj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: ne, kimčchi tam fakt nedávej, jestli chceš neutrální chuť :-D


    Kvásek mají buď mražený v supermakretech nebo určitě někdo v tvém okolí peče, případně budeš mít po ruce nějaké přiajtelné pekřaství, kde ho používají a kousek ti dají

    OK - kup si kefír či kefírový mlíko, do cedníku dej čistou neškrobenou utěrku kterou si nevypral v aviváži. Vylej tam to podmáslí a svaž do uzlíku, ať k tomu nemůou mouchy. Nech to vykapat. Smíchej se sladem (jako že s nasladovaným obilím, ne s extraktem) a nech to zkysat.

    Pokud i to je pro tebe něco co se ti nechce dělat, ta tam prostě nasyp ta probiotika a uvidíš co to udělá.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kvasek nemam. Ale ted mam kvasici kimci, ale obavam se, ze ta chilli pasta by uplne nesedela do chuti, kterou chci :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: smíchej část sladu s chlebovým kváskem a nech ho v tomhle vedru dva, tři dny stát a použij jako startér.


    Ale původně jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nemáte v Praze nějaké pivo, které se moc nepovedlo i když je tam alkohol a není moc chmelené a není to ležák. A chtěl by ho poskytnout na výrobu octa který se bude tvářit jako historický pivní ocet ze začátku 18. století. Potřeboval abych tak 3-4 litry.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: tak v ovocném kyseláči se ovocný chuťový profil asi ztratí, resp se doplní se zbytkem piva. Nebo tě nechápu? Já ale nechci dělat ovocný kyseláč. Lehká citronová nebo citrusová chuť by nevadila; jablko nebo tropické ovoce už tam nechci.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: já použil čtyřikrát např. berliner weisse, ostružina, malina, přidáno trochu dextrozy, první dva dny kvašení na 30C pak nechat volně dropnout na cca 23C asi 10dní, coldcrash, krásně se to vyčistilo a žádná výrazná nepatřičná chuť tam nebyla .. když jsem kvasil poprvé při nižší teplotě tak to bylo trochu mléčné a málo kyselé
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: ano, to znám a chci výhledově použít na něco, ale ne teď - nechci chuťový profil po tropickém ovoci a jablku. Chtěl bych neutrální profil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam