• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějakou zkušenost s vločkama? Chtěl bych tim udělat větší tělo u nealka, jenže se bojim, že tam budu mít dost enzymů z ostatního sladu a tak mi to bude štěpit i tak a vyleze mi alkohol a to nechci
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: paráda, tohle je přesně co jsem hledal. Díky!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Aha sorry běžná dextroza je prej monohydrát a ten má 0,056
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Abv po nasycení=abv před+cukr v g/l×a, kdy a je podle použitýho cukru, dextróza má 0,061 tolik pivařka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Obecně se počítá při 6g/l s 0,2-0,3%, podle síly piva
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak nějak se dá. V pivařce na to vzorec je. Teorie je myslim taková, že hmotnostně je z dextrózy alkohol a co2 půl na půl. Takže z gramu bude půl gramu alkoholu. Ale možná kecám
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Dá se dopočítat změna obsahu alkoholu způsobená přidáním dextrózy na dosycení? Měřím hustotu před stáčením, tj. než přidám dextrózu. U hotového piva to dělám nerad, protože se to musí nechat vybublat atd. Navíc tenhle údaj zas tak moc nepotřebuju, tak bych si to klidně dopočítal +/- autobus
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jenže to se řiká o fázi kvašení :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Holt to "Dej bůh štěstí" se neříká jen tak pro legraci :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to už fakt nevim. Leda ta extraktivnost, že byla nějaká nižší? Dva stupně je ale prostě moc
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: všechno vypadalo skvěle, dokud nedošlo na hustoměr :) Pluchy to nebyly určitě, vařil jsem weiss, takže ječmene bylo jen trochu. V podstatě jsem kombinoval dva recepty, kdy jeden byl 11 a druhý 12. Naklikal jsem si to i v MyBrew, kde mi z toho vyšlo (očekávaných) 11.5. Efektivitu varny jsem určil na základě dřívějších výsledků na 79 % (tolik mi vyšlo na základě naměřených výsledků z předchozích várek).

    No a teď jsem naměřil 9,5. Mladinu jsem měl teplejší než 20 stupňů, korekcí jsem dopočítal, že by to správně mělo být 9,75. To by odpovídalo efektivitě varny 69 %. Pokud bych počítal, že mi dali o 5% míň sladu, tak by to byla efektivita 72 %, nebo kdybych měl u předchozích várek opačnou odchylku (tj. dali mi o 5% sladu víc) tak by to bylo kolem 75 % (výpočty jsou podle MyBrew). V každém případě by to byla nejnižší efektivita, jakou jsem doposud zaznamenal.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a plánoval jsi v čem? nebo to byl nějakej odhad z vlastní zkušenosti? extraktivnost toho co ti prodali znáš a zahrnul jsi jí do toho? docela by mě taky zajímalo, k čemu došlo, dva stupně už jsou docela hodně. Slad vypadal normálně? jestli tam třeba nebylo nějak víc pluch, pokud maj víc válcovej mlejn se separátorem, mohly se jim třeba někde hromadit pluchy a pak tam spadnout, čimž by se i líp scezovalo třeba, ale klesla by extraktivnost
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Na každý pád, jestli to dobře vykvasí, tak není problém - na září se lehké a osvěžující pivo ještě bude hodit
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: slad jsem měl navážený a našrotovaný už z krámu, doma jsem to nepřevažoval. Že tam byla nějaká odchylka je určitě možné, ale běžných +/- 5% by snad takovýhle zářez neudělalo.

    Čím tahle várka vybočovala, že se mi podařilo dobře oddělit kal jak po rmutování tak chmelovaru. Tedy, lépe než obvykle. To by na hustotu možná mohlo mít vliv také, jelikož kal je těžší než voda. Ale to už fakt jenom hádám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A pokud si měl stejnej poměr vod jako používáš jindy, tak bys neměl mít ani nějakou neobvyklou ztrátu při vyslazování
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Stupňovitost je spíš otázka objemů a průplachu, výhřev a teploty maj vliv na zcukření
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak v zavařováku míchat musíš dostatečně. Takže relativně malá várka. Vim, že určitě jo, ale vytárovals váhu? Jestlis to nevzal třeba i s kýblem, u malý várky už se to projeví. Třeba půl kila na 40 litrech udělá stupeň.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zavařovák, míchal jsem myslím jako normálně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: málo míchals? Máš aio, nebo nějakej zavařovák?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem dneska vařil a vyšlo mi to skoro o 2 stupně slabší, než jsem plánoval. Objem přitom vyšel celkem přesně, teploty jsem držel dobře, zahříval zvolna, slad byl pěkně našrotovaný... co by se tak ještě dalo udělat špatně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam