• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak ale ne na vysočinu, tam jsou nabitý negativní energií miloše zemana :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: tady bych nejprve doporučil jet na čtrnáct dní objímat stromy - mě to většinou pomůže :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: beru to jako failplán, co dělat, až mi z IT dočista hrábne (poslední měsíce skoro tu hranici šílenství vidím před sebou ... :-) ).

    (měl jsem ještě jinej plán, ale tam je výrazně těžší to dělat v hobby úrovni doma, takže zůstalo pivo)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mám pocit, že pokud budeš makat v pivovaru 5 let (nebo ti to někdo podepíše) nepotřebuješ vůbec nic
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale to už je dávno. Já tu myšlenku pustil docela brzo. A je jedno, odkud máš papír, pokud za to dostaneš živnost. Jde jen o to, kolik s čim pro tu živnost potřebuješ praxe
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: podskalská to měla na distančce každej pátek a sobotu prezenčně a myslim, že minimum byly tři roky, když ti něco uznali
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: Jako nápad s kariérním posunem asi není špatný, akorát bych se bál právě toho, že se koníček změní v opruz. Ale ty víš nejlíp, jak to cítíš, takže pokud je to to co chceš, jdi do toho
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: kurz má pro mě nevýhodu v prezenční výuce teorie a s tím spojený nutnosti jezdit do Prahy a občas do Brna. Navíc mám dost jiné práce, takže rozložení zkoušek do více let je pro mě lepší. Trávit polovinu víkendů v roce v učebně asi nezvládnu, číst si po večerech učebnice v klidu (laborky budou prezenčně předpokládám, ale Žatec je pro mě několikanásobně blíž jak Brno). A nespěchám. A papír z učňáku na sládka je "silnější" jak papír z rekvalifikáče na pivovarské práce.
    Ale každej to má asi jinak, proto se uživí obě možnosti :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: vzájemná inspirace je dobrá myšlenka, pokud nevaříš u někoho, kdo má svý 4 modely odladěný a neinovuje, protože má pár výčepů a lahváče v albertu a hlavní byznys mu dělá servis lítačům...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Za mě poměr cena/výkon spíš ten kurs. On ti tu praxi někdo pak napíše. Budeš vařit sám a někdo ti podepíše garanta. Pokud jsi ofiko uznanej sládek, můžeš se podepsat pod 4 projekty
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: bavil jsem se s žateckým učňákem, tu mám časově blíž a tam prý stačí jen dojet na zkoušky, netřeba se účastnit přednášek. A samozřejmě praxi si nekde musím obstarat, to se ještě potřebuju poptat spřátelených lidí, co dělají v okolních pivovarech.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: nevim, i s podskalskou budeš potřebovat praxi a zaplatíš si to, pokud máš úplný střední vzdělání. A zabiješ tim podstatně víc času. A hlavně o víkendech, pokud dáš distančku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: no vidíš, já to zas mám tak, že půl hodiny se přemlouvám, že do práce musím, že mám hypotéku a třeba dnešek nebude tak nahovno jako ty dny předtím. Akorát kolo mi pod Hřibovým vedením ukradli, takže chodím pěšky :)


    X_RATED_IDIOT: právě, takže asi učňák vychází nejlíp. Ostatně bude lepší jet pomalejc a možnost si to rozložit do více let
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    mě celkem slušně živí korporát a práce mě celkem baví. Vstávat ráno s tim, že musim vařit pivo, protože mám hypotéku, to bych rychle přišel o koníčka akorát a musel bych snad začít zase jezdit na kole :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mě vaření na kšeft, nebo obecně v pivovaru, nepřijde ani jako jiná úroveň, spíš jinej sport. Nic proti tomu, ale hrnec je hrnec.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: jo tenhle kurs jsem myslel. Akorát je fajn, jak tam v textu šermujou sládkem, ale výsledek jsou pivovarnický a sladovnický práce. Rozdíl je pak v potřebnejch letech praxe
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    a nebo takhle,ale budou potřeba peníze


    Rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce
    https://www.beeracademy.cz/pivovarnicke-a-sladovnicke-prace-rekvalifikacni-kurz/
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    celkem pěkný článek na téma jak to posunout dál

    Cech domácích pivovarníků, z.s. - Létající pivovary
    https://www.cech-pivo.cz/cs/blog/114-letajici-pivovary
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vaření po telefonu taky nesnáším. "Zdar, uvařte mi nějakého slabšího ejla na srpen, dík" nebo "Odlijte mi půlku tanku vašeho piva, já to prodám jako Fešák".
    Já se to snažím vařit si celé sám, od šrotování po stáčení. Už jsem si osahal 5 různých technologií, to je dobrá škola. Každý pivovar má nějaké mouchy, tak kdyby jsi uvažoval o svém vlastním, zjistíš co ti vyhovuje, co je průser a co nesmí chybět. Místní sládek dohlíží, dáváte pivo a když už je moc nalitej, je to na jen tobě, uhlídat vyslazování nebo třeba chlazení při přetahu do CKT. Recept co mám v hlavě modifikuju během vaření, podle okamžité nálady (ejkejej podle piv), takže se do toho piva podepíše jistý nezaměnitelný rukopis. A některé piva nešla zaměnit, třeba Rabera Tarego nebo Gin and Tonic Ale byly docela unikát. To je pak i přínos pro pivovar, když si u toho poprvé okoukají použití bylin, enzymů, lihové macerace ...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: kámoš to jede na kšeft, má várky kolem 800 litrů, počítám, že škodný na tom rozhodně nejsou, ale nějak mi tyhle lítačky nepřijdou uplně košer. Když budeš chtít, nemusíš ani vědět, co je to pivo, kdo to kde vařil, co v tom je a do garáže ti přivezou hromadu sudů a fakturu a ty mužeš na pouti prodávat svůj super unikátní kraft. Neřikám, že každá lítačka je podvod, ale jsem k nim na festivalech hodně podezřívavej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam