• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mě vaření na kšeft, nebo obecně v pivovaru, nepřijde ani jako jiná úroveň, spíš jinej sport. Nic proti tomu, ale hrnec je hrnec.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: jo tenhle kurs jsem myslel. Akorát je fajn, jak tam v textu šermujou sládkem, ale výsledek jsou pivovarnický a sladovnický práce. Rozdíl je pak v potřebnejch letech praxe
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    a nebo takhle,ale budou potřeba peníze


    Rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce
    https://www.beeracademy.cz/pivovarnicke-a-sladovnicke-prace-rekvalifikacni-kurz/
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    celkem pěkný článek na téma jak to posunout dál

    Cech domácích pivovarníků, z.s. - Létající pivovary
    https://www.cech-pivo.cz/cs/blog/114-letajici-pivovary
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vaření po telefonu taky nesnáším. "Zdar, uvařte mi nějakého slabšího ejla na srpen, dík" nebo "Odlijte mi půlku tanku vašeho piva, já to prodám jako Fešák".
    Já se to snažím vařit si celé sám, od šrotování po stáčení. Už jsem si osahal 5 různých technologií, to je dobrá škola. Každý pivovar má nějaké mouchy, tak kdyby jsi uvažoval o svém vlastním, zjistíš co ti vyhovuje, co je průser a co nesmí chybět. Místní sládek dohlíží, dáváte pivo a když už je moc nalitej, je to na jen tobě, uhlídat vyslazování nebo třeba chlazení při přetahu do CKT. Recept co mám v hlavě modifikuju během vaření, podle okamžité nálady (ejkejej podle piv), takže se do toho piva podepíše jistý nezaměnitelný rukopis. A některé piva nešla zaměnit, třeba Rabera Tarego nebo Gin and Tonic Ale byly docela unikát. To je pak i přínos pro pivovar, když si u toho poprvé okoukají použití bylin, enzymů, lihové macerace ...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: kámoš to jede na kšeft, má várky kolem 800 litrů, počítám, že škodný na tom rozhodně nejsou, ale nějak mi tyhle lítačky nepřijdou uplně košer. Když budeš chtít, nemusíš ani vědět, co je to pivo, kdo to kde vařil, co v tom je a do garáže ti přivezou hromadu sudů a fakturu a ty mužeš na pouti prodávat svůj super unikátní kraft. Neřikám, že každá lítačka je podvod, ale jsem k nim na festivalech hodně podezřívavej
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    CERMI_FOX: A pak chceš v nějakém pivovaru dělat sládka? Nebo máš barák a plánuješ vlastní pivovar? Jak píše X_Rated..., dobré je si to vyzkoušet jako lítač. Já tak v pivovaru vařil jednou za rok, letos jsem to teda hecnul na 3 várky. Komerčně to nazvat nemůžu, protože to spíše dotuju nebo za velkého úsilí se dostanu na nulu, ale je u toho hodně legrace.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: teoreticky stačí ten roční kurs a nějaká praxe. Praxi budeš potřebovat tak jako tak. Nebo vařit na lítačku, tam ti ten servis okolo zaříděj.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Neresil jste nekdo postup na vyssi uroven a zacit varit komerce? Teoreticky jak na to, je mi jasny, jde mi o zkusenosti. Premyslim, ze bych si dalkove dal ucnak a udelal si vedlejsak, az me chyti krize stredniho veku. Blizi se.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A do kyvet teda
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A stáčim teda po dokvašení
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: v podstatě jo, až na to sycení. Foukám to z bomby. Je to jednodušší a i měření je přesnější
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jestli to správně chápu, tak to máš teda uvařený tak, aby tam bylo jenom trochu zkvasitelných cukrů, stočíš to dřív aby to dokvasilo v láhvích kvůli CO2 a ve výsledku budeš mít pivo s <1% alkoholu?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: docela mu věřim. Ze začátku jsem každý měření kontroloval válcem. Ale je mi jasný, že ověřovat refrakťák s 0.001 válcem s 0.002 je trochu optimismus, zvlášť u takhle nízkejch koncentrací, ale na druhou stranu je tam tak málo lihu, že to zas o tolik nezkresluje. Ale přepočet samozřejmě používám.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Refrakťák na FG? Nebude klamat?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak jsem dal kilo mnichova 2, čtvrt pšenice a půl ovesnejch vloček. Rmutoval jsem půl hodiny na 70 a čísla vyšly pěkně. Og 1010, fg 10065 (mám refrakťák, bylo to spíš 1007, než 1006), 44 litrů. Normálně mívám tak 1009/1006. Chuť z pipety byla tak nějak stejně řidká, jako dycky. Tak uvidim, až se to doleží a nasytí, jak vyjde chuť a pěna, barva je stejná, jako dycky
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Trocha pivní archeologie, je tam i docela dost receptů a samé zajímavé kousky.
    Lost Beers - Homepage
    https://lostbeers.com/

    Musím říct, že jsem s formátem receptů dost zhýčkaný z Pivařky a to luštění všelijakých útržků, nedej bože když ještě používají imperiální míry, mi trochu leze na nervy. Ale to se nedá nic dělat - člověk neobjeví nový kontinent, aniž by se vzdálil od pobřeží.

    Jinak si myslím, že tohle je recept podle kterého uvařili v pivovaru Švihov na 1. máj a bylo to skvělé:
    Lost Beers - Princesse beer (2)
    https://lostbeers.com/princesse-beer-2/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Díky za tipy. Už to tu přehazuju vidlema :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: já mám vyzkoušený recept na Saison, můžu poslat
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: znáš aplikaci Brewfather ?? tam je toho taky spoustu (něco jako MyBrew)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam