• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: co jsem viděl tak citrusy krouhaj na plátky (asi je to nejsnazší a i to v kvasné nádobě hezky vypadá). Šťáva je taky možnost. Mražení zní cool, ale z drcení by byl asi hroznej svinčík
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A koukám, že v diy dog 2019 je pár receptů s různejma džusama
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: v pivařce je u kvašení s ovocem tabulka s běžnými dávkami. Je to str. 156 a u citrusů tam píšou 30-120 g/l, když už to mám po ruce :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: v pivařce jsou nějaký recepty s ovocem, zkus se inspirovat tam. Ale většinou tam bylo použitý pyré
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CERMI_FOX: a ještě v jaké formě, jestli ho nějak nadrtit a pasterizovat nebo naopak zmrazit. Nebo tam nalít džus?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: to je právě ta otázka, nevím, kolik bych ho tam měl nacpat, aby to bylo dobrý :) Asi spíš víc jak míň, ale bojím se zas výrazné hořkosti. Rád bych se měl od čeho odpíchnout než uvařím random experiment a budu ho muset vylévat.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    NO_FUTURE: co2 sa ti so vzduchom premiesa, to je stary mýtus, ze co2 ti zostane dole. Ppzri blog martina brezu, monthofmylife, tam je aj animacia, ako to funguje
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: asi záleží jak moc grepu tam chceš nacpat, ale asi bych to prostě zkusil a uvidíš jak to dopadne. Když to bude málo nebo moc, další várku upravíš. Co se týká Švihova (také jsou mi inspirací, vaří zajímavé věci), tak dle mého používají skořici, lékořici a kořen hořce (ne nutně všechno najednou a pravděpodobně nejen toto). Je to ale čistě dohad, nejsem someliér a může to být úplně mimo. Zkusil bych ale zapojit i tenhle materiál.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jasně, tak to má weissbier, ještě s tím že banány jsou při teplotě kvašení kolem 22 a hřebíček 24 stupňů. Teď mi, mimochodem, vychází líp M20 než WB-06, ale WB-06 jsem zkoušel dřív a třeba to teď prostě jenom dělám líp. Zkrátka, na pšenici je M20 taky dobrej kmen.

    Ale já to nechci na weiss, já chci zkoušet nějaké belgické kousky. Takže budu doufat, že fenoly budou dělat to ovoce a koření a ne lizol, nebo tak něco :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Nezkouseli jste nekdo grepovy ale? Predstavoval bych si to podobne jako grep od Svihova, silne grepove vlastne vic do horke limonady jak do piva. Ja bych to asi delal jako klasickou Apa, jen mene chmelovou, treba 30 Ibu, a horkost pak nahnat tim grepem. Nebo je to blbost? Svihov tam podle slozeni daval jeste bylinky a koreni, ani chmely neuvadi, takze od nich se neinspiruju.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Safale WB-06 11,5g (exp. 1/2024) | Sladovna Kounice - prodej sladu a chmele
    https://eshop.sladovna-kounice.cz/Safbrew-WB-06-11-5g-exp-1-2024-d295.htm
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli si to dobře pamatuju, při pauze kolem 45° vznikaj nějaký polyfenoly, který pak sloužej jako prekurzory pro některý vůně. Pak záleží ještě na teplotě kvašení, kam se ty vůně hnou. Pokud to pak ale nakrmíš lopatama chmele, moc to z toho cejtit nebude. Já používám na wb saf wb 06 a tam to maj i rozepsaný. Ale jak se řešilo níže, teploty mám celkem né úplně hlídaný a nemám pocit, že by to pak bylo jakkoliv výrazně jiný (víc banánu, míň hřebíčku...).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: belgický, takže se asi s pšenicí počítá. Výsledek by měl být voňavý, ale nevím co si slibovat od těch fenolů.
    Mangrove Jack´s belgian tripel M31 kvasnice 10g | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/mangrove-jacks-belgian-tripel-m31-kvasnice-10g-010537
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: nejsou to nějaký na wb? Tam je při správnym rmutování a teplotě z polyfenolů hřebíček, případně banán
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to vlastnost kvasinek, jenom nevím co to znamená a tak ani jestli to chci.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: toho muže bejt víc, záleží, jestli je to vada, nebo vlastnost. Muže to bejt smrad karbolky, nebo vůně banánů a hřebíčku (polyfenoly)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tušíte někdo, co znamená "fenolové aroma"?
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    NEVIEM: přesně tak to dělám, až na tu vodu. Proplachuji sud plynem, podobně jako při plnění protitlakou stáčečkou. Teoreticky nepotřebuješ mít plný sud CO2. Když stáčíš přes narážeč a jehlu, tak ti stačí mít v sudu jen dostatečnou vrstvu CO2 a jelikož CO2 je těžší než vzduch, tak plněním přes jehlu by ti měla kapalina vytlačovat vrstva CO2 a ta vytlačovat vzduch, ale to je jen teorie při zanedbání x dalších faktorů jako např. turbulentního proudění uvnitř KEGu při vyplachování plynem a stáčení..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: asi polyfenoly
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Ja ti poradim, ako doma najviac zamedzit oxidacii. Ako prve, nutene sytenie. Ako druhe, kyvetu napln vodou, uplne povrch. Nasledne uzavri, vytlac vsetku vodu plynom co2. Tym padom mas 100% sud vyplneny co2. Nasledne stacaj cez hadicku a narazac cez napojovu trubicku, aby ti to nepenilo. Na plyn naraz narazac, cez ktory ti pojde plyn von. Inak by ti to netieklo. Je to narocne na na spotrebu plynu aj cas, kedze samospadom cez narazac to trva dlho, odhadom aj 15 min. Nasleduje nutene sytenie, hotovo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam