• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: nejsou to nějaký na wb? Tam je při správnym rmutování a teplotě z polyfenolů hřebíček, případně banán
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to vlastnost kvasinek, jenom nevím co to znamená a tak ani jestli to chci.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: toho muže bejt víc, záleží, jestli je to vada, nebo vlastnost. Muže to bejt smrad karbolky, nebo vůně banánů a hřebíčku (polyfenoly)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tušíte někdo, co znamená "fenolové aroma"?
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    NEVIEM: přesně tak to dělám, až na tu vodu. Proplachuji sud plynem, podobně jako při plnění protitlakou stáčečkou. Teoreticky nepotřebuješ mít plný sud CO2. Když stáčíš přes narážeč a jehlu, tak ti stačí mít v sudu jen dostatečnou vrstvu CO2 a jelikož CO2 je těžší než vzduch, tak plněním přes jehlu by ti měla kapalina vytlačovat vrstva CO2 a ta vytlačovat vzduch, ale to je jen teorie při zanedbání x dalších faktorů jako např. turbulentního proudění uvnitř KEGu při vyplachování plynem a stáčení..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: asi polyfenoly
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Ja ti poradim, ako doma najviac zamedzit oxidacii. Ako prve, nutene sytenie. Ako druhe, kyvetu napln vodou, uplne povrch. Nasledne uzavri, vytlac vsetku vodu plynom co2. Tym padom mas 100% sud vyplneny co2. Nasledne stacaj cez hadicku a narazac cez napojovu trubicku, aby ti to nepenilo. Na plyn naraz narazac, cez ktory ti pojde plyn von. Inak by ti to netieklo. Je to narocne na na spotrebu plynu aj cas, kedze samospadom cez narazac to trva dlho, odhadom aj 15 min. Nasleduje nutene sytenie, hotovo.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: jasný, chápu. Možná alespoň plastelínou nalepit na bok plastové nádoby - jen nápad.
    U některých typů piv ti právě dva stupně můžou hrát už roli a ovlivnit výsledný senzorický profil piva.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: tak ani alfa ani silice to nejsou, je to nějakej pevnej bordel typu bílkovina, nebo já nevim co, má to i nějakou hodnotu, kterou nikdo běžně neudává. Zkusim ten článek najít. Pivo dělám v podstatě pořád stejně a při použití konkrétních odrůd na dh je kalnější a chutě neostrý (mám pocit rakau a wakatu, už je nepoužívám)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: jasně, ale ten rozdíl je kolem jednoho-dvou stupňů. Dá se podle toho i kalibrovat to čidlo a pak s tim počítat při nastavení. Při kvašení v plastovejch kýblech holt tu sondu líp nedám
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: právě v kvasné nádobě můžeš mít jinou teplotu než v okolní ledničce. Kvasnice při metabolizování cukrů vytvářejí teplo, takže je opravdu rozdíl, jestli "řídíš" teplotu vzduchu v ledničce, nebo řídíš průběh kvašení. To jsou dva odlišný sporty.

    DWORKA: Já pro primární kvašení používám nerezový hrnec s výpustí a stáčím spodní výpustí hadičkou přes narážeč do vyfoukaného KEG sudu a pak zahradím a nechám ležet v KEGu s hradicím ventilem.
    Dělám hlavně ležáky a se svrchňáků pouze Witbier, ale už mi to nedalo a pustil jsem se v létě do NEIPy. Trochu zklamání, asi jsem si dostatečně nevyfouknul KEG a trochu mi světlá barva zešedivěla, ale pod určitým osvětlením se dá říct, že je to furt žlutá. Chmelení jsem narval celkem cca 12 g/l i s použitím poddílu CRYO Hopu a Aromazymem. Chmel šel do whirpoolu a pak dvakrát do sekundárního kvašení. Čekal jsem navoněnou bombu a ono nic. Ne že by to nemělo vůni, ale čekal jsem ji intenzivnější. Jinak zakalený bylo krásně a pokud by mi trochu nezešedivěla barva, tak by to bylo opravdu instagramový pivo. Ale chuť jsem čekal daleko intenzivnější.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    chmelama to není, toho čehosi jak píšeš jsou alfa kyseliny,ty dávaji hořkost,pak jsou tam oleje jako myrcen,humulen a podobně které tomu dávají ty příchutě citrusů,tropického ovoce a tak,a právě jak píšeš ze to stálo za prd tak se ti do toho dostal vzduch:-(((

    Je to boj ale nevzdávám to,ted mám nejaké nové napady na přatáčeni z kvasné nadoby do kyvety tak uvidim
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: neipy nedělám, ale nemohlo to bejt použitím různejch chmelů? Některý chmely maj v sobě hodně čehosi (ten článek už asi nenajdu), co dělá poměrně mohutnej zákal, kterej nestrhne ani cc a sedá si to šíleně dlouho (měsíce), ten zákal pak dost deformuje chuť, tak nějak jí zamlžuje. Mám tuhle zkušenost s některejma nz chmelama a to jsem dával do dh třeba jen 5g/l. A taky mi přišlo, že se ten zákal nějak kazí a to pivo pak stojí za prd.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: tak asi taky jde o to, jestli ty kvasnice točíš, nebo použiješ jen jednou. Za jedno použití v rozmezí doporučenýho optima ti asi zmutovat nestihnou. A to rozmezí je celkem široký. Ale nevím, školy nemám...
    Stáčim z kýblu do kyvet hadičkou až na dno, kyvetu mám předtim fouklou céóčkem
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Ohledně kvašení,sám jsem do nedávna kvasil jen na zemi bez hlídání teploty. Kdyz jsem byl před nějakou dobou na návštěvě v pivovaru Cobolis, tak jsem si povídal s Pavlem Paloušem,( s tímto člověkem se bavit o pivu byl pro mě jedinečný zážitek,doporučuji) a když došlo na téma kvašení,tak mi říkal pokud můžeš,tak jedině řízené kvašení,nemůžeš nechat kvasinky at si dělají co chtějí,musíš je mít pod kontrolou aby nemutovaly,myslel i svrchňáky.
    U některých kvasinek se mi to už osvědčilo,takže můžu doporučit.

    Ted momentálně bojuji s oxidací,některý piva ok, ktery jsou málo chmelené, ale ted jsem dělal Neipu a po pár dnech místo džusíku bahno,někdy se mi povedla že vydržela dlouho svěží a krasne barevná ale neuvědomuji si co bych dělal jinak :(((

    Jak stáčíte piva vy, z kvasných nádob do kyvet??
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    já jsem na tom takhle. Na stole mi kvasí ejl a v lednici mám ležáka na cc. to druhý stc si otec z nudy nacpal do toho mrazáku, abych mu měl kam dávat lahváče s ležákem. lednička je dvoumotor, tak to šlo.

    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Já jsem nedávno trochu zbastlil Ferminator,bohužel jsem ho něměl už kam dát a manželka mi dala jasně najevo že další obludnost doma nechce,tudíž jsem to mrsknul takhle no vestavěné skříně,takže mám pod kontrolou kvašení s čidlem na jímku do nerez nádoby
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BATT: já mám v tý lednici ještě rtuťák a občas si to kalibruju, ale jinak to neřešim. Pokud kvasíš kvasnicema pro teplý vedení, asi bych to neřešil nějak moc
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam