X_RATED_IDIOT: právě v kvasné nádobě můžeš mít jinou teplotu než v okolní ledničce. Kvasnice při metabolizování cukrů vytvářejí teplo, takže je opravdu rozdíl, jestli "řídíš" teplotu vzduchu v ledničce, nebo řídíš průběh kvašení. To jsou dva odlišný sporty.
DWORKA: Já pro primární kvašení používám nerezový hrnec s výpustí a stáčím spodní výpustí hadičkou přes narážeč do vyfoukaného KEG sudu a pak zahradím a nechám ležet v KEGu s hradicím ventilem.
Dělám hlavně ležáky a se svrchňáků pouze Witbier, ale už mi to nedalo a pustil jsem se v létě do NEIPy. Trochu zklamání, asi jsem si dostatečně nevyfouknul KEG a trochu mi světlá barva zešedivěla, ale pod určitým osvětlením se dá říct, že je to furt žlutá. Chmelení jsem narval celkem cca 12 g/l i s použitím poddílu CRYO Hopu a Aromazymem. Chmel šel do whirpoolu a pak dvakrát do sekundárního kvašení. Čekal jsem navoněnou bombu a ono nic. Ne že by to nemělo vůni, ale čekal jsem ji intenzivnější. Jinak zakalený bylo krásně a pokud by mi trochu nezešedivěla barva, tak by to bylo opravdu instagramový pivo. Ale chuť jsem čekal daleko intenzivnější.