• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo,jablek je jak nasrano, tendle vejkend jedu druhou rundu a prave to tlakovani u fermzilly me dost nervuje
    priste chci zkusit gráf
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: normální petka by měla vydržet 5 barů, pochybuju že tohle bude horší. Ale zkušenost teda nemám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já do toho chci právě nacpat "výčepní" cider, takovej ten slabší, letos je jablek strašně moc. (Nechtěl jsem se ptát na diskuzi o cideru, tam je to samej purista, bych dostal kartáč leda :))
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    stejne se pokazdy ptam u fermzilly, kdyz kvasim cider pod tlakem ;p
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teda ono to neni ani zalepený, vnitřní část tam drží jen vnějšim okružím, který je tam nalisovaný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    No je to petka se zalepenym plastovym hrdlem pro naražeč (u mě bajonet), kterou tlakuju cca 1,5-2 bary při sycení. (Vážim si názoru všech, samozřejmě, ale zajmaj mě zkušenosti...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to petka. Pokud to zvládneš vymýt, nepoškrábat a nenecháš to na sluníčku, tak by to mělo být na furt.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Používáte někdo petainery? Zajímala by mě trvanlivost, tzn kolikrát to můžu bezpečně protočit. Mám jeden jako nouzovku a zatim jsem ho použil jen jednou
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to hlavne tou vystiraci teplotou. Normalne vystiram do 55C a nemam problem. Dvakrat jsem musel vystirat do 35C a pokazdy se to pripeklo.
    Je tam jeste drobny tip, nevim jak he pouzitelny vseobecne u ruznych znacek - mezi koncem rmutovani a zacatkem chmelovaru michadlem odloubu pripadny napek na tom topnym telese. Tou dobou je ho tam jeste malo, a/nebo malo pripeceny, tak se to ztrati.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM: všechno už řekl XRI vystirej do vyšší teploty a neměj moc na jemno namletej slad.
    Davam ti paleček za světlou desítku! Po všech těch kopřivách, koriandrech a mandarinkách konečně něco co nezkurvi chuť piva a nebo naopak zkurveného nezamaskuje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Utemuje se ti to dycky. Pokud si necháš našrotovat slad u někoho s šestiválcem, je to lepší a po druhym-třetim promíchání už to ke konci k přepadu nedošáhne. Pokud šrotuješ sám, nebo u malododavatele s dvouválcem, pude ti to přepadem až do konce. Já to promíchám tak 3-4 za celej proces, víc ne a jsem někde na 83%, bez promíchání tak na 75%. Tak to míchej třeba až od těch 60° vejš. Další věc je ta, že chmelovar obecně ztmavuje a záleží i na druhu a množství chmelu. Karamel je jen barva, nebo i chuť?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Až při chmelovaru? Jak to poznáš u aio? Mně se udělá přípek hned při rmutování. Mám to vyzkoušený z různejch sladů a různý teplotě vystírání. Při chmelovaru si s výkonem moc nepohraješ, buď se to vaří moc divoce, tak to stáhneš, nebo se to nevaří, tak přidáš. Obvykle se to nejvíc připejká, pokud vystíráš za nízkejch teplot. Mezi 45-60 (teď nevim, mrkni do pivařky, je to tam přesně) se udělá takovej pudink, kterej ti oběhový čerpadlo neveme a ten se připeče.u jednoduchejch hrnců, který maj teplotní pojistku na centrálním přívodu (klarstein mundschenk, co mám já třeba), ti to kolikrát i vypne hrnec, ten pak zas naskočí, když to vychladne a pak zase vypne a tak furt. Tohle je cca do těch 60-62, pak se ten pudink rozpustí. U ejlů, který vystírám do 55 mám nápek minimální. U pšenice, kterou vystírám do 35 je to šílený peklo
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    ok, zkusim, a pro priste mozna i hrubsi slad, aby se mi to neutemovalo, a cerpadlo melo co cerpat, a tim i mladina filtrovat
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na to si stezujou snad u vsech aio. sundej vykon spiraly
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HELIUM: no jo, prostě moc rozpálený hrnec.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    CYBERWOLF: jsem zmatenej, vysoka teplota chmelovaru? pripeklo se to az tam
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HELIUM: mě to zní jako moc vysoká teplota, ale se spešl hrnci nemám zkušenost.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    panove, poprvejsem varil v AIO hrnci (brewster dominator) a mam v tom asi nejakou chybku ...
    na dne se mi pri vareni usadil jemnej kal, a prekvalive se pri chmelovaru pripekl. takze misto svetlounky desitky mam karamelovou. Jako je to dobry, ale cil to nebyl.
    Otazka je, co delam spatne. pri vareni v hrnci se mi to nikdy nestalo.

    napadaj metyhle moznosti:
    nemichat dilo pri vareni, aby se vic curbesu pochytalo do mlata ( jenze jsem to michal kvuli tomu, ze se mi to utemovalo, a mlato nepropoustelo mladinu dospod hrnce )
    nebo pred chmelovarem to proste slejt, a vycistit.ale to uz je skoro na urovni pracnosti hrnce a dvoukyblovyho filtru, a byl bych zpatky kde jsembyl predtim.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ta lednice holt neni nafukovací
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mě baví to experimentování a takhle můžu experimentovat častěji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam