• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: hm tak to je vystírka kolem 40° a kvašení kolem 24°. Ale citra na studený a výrazný jablka ti ty banány stejně utlučou
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: to byla moje myslenka, jablko + banany + treba citra na studeny chmeleni. asi teda zkusim psenici vic zbananovatet.;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: já to teda nechmelil, řikal sem si, že bych tam na studený dal třeba mozajku, ale pak jsem se na to vybodl. Měl jsem slušnej mošt, tak to šlo z 1057 na 1002, já měl pšenici dycky brutálně suchou. Kvasil jsem to saf wb při cca 23°c ale banány z toho šly minimálně
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: sakra, takle nejak sem to chtel namichat a trochu ochmelit. no, tak se este xzamyslim.
    btw jaks to delal silny? og/fg?.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: graf sem dělal, ze sladiny, co jsem dal bokem z pšenice, půl na půl. Nebylo to špatný, ale skoro nebylo poznat, že to neni čistej cider
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: nedám, kdybych to rozebral, tak zničim ten vnější prstenec a novej neseženu. Originálně je to na jedno použití, ale dokud se tam neudělá usazenina, dá se to vypláchnout přes naražeč a znova naplnit.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: já to pochopil tak, že ten uzávěr na to dáš novej, jinak mi neni jasný, jak to zavřeš. No ale jestli se to nemá plnit znovu, tak bych se toho asi radši držel.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jenže petku zašroubuješ. Tohle je tam jen nacvaklý, jako plomba na kegu, jen je to tlustší plast a pak plastovej je i ten bajonet na naražeč. Psaný na tom je, že maximálně 3,1 baru a samozřejmě, že se to nemá plnit znovu...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo,jablek je jak nasrano, tendle vejkend jedu druhou rundu a prave to tlakovani u fermzilly me dost nervuje
    priste chci zkusit gráf
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: normální petka by měla vydržet 5 barů, pochybuju že tohle bude horší. Ale zkušenost teda nemám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já do toho chci právě nacpat "výčepní" cider, takovej ten slabší, letos je jablek strašně moc. (Nechtěl jsem se ptát na diskuzi o cideru, tam je to samej purista, bych dostal kartáč leda :))
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    stejne se pokazdy ptam u fermzilly, kdyz kvasim cider pod tlakem ;p
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teda ono to neni ani zalepený, vnitřní část tam drží jen vnějšim okružím, který je tam nalisovaný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    No je to petka se zalepenym plastovym hrdlem pro naražeč (u mě bajonet), kterou tlakuju cca 1,5-2 bary při sycení. (Vážim si názoru všech, samozřejmě, ale zajmaj mě zkušenosti...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to petka. Pokud to zvládneš vymýt, nepoškrábat a nenecháš to na sluníčku, tak by to mělo být na furt.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Používáte někdo petainery? Zajímala by mě trvanlivost, tzn kolikrát to můžu bezpečně protočit. Mám jeden jako nouzovku a zatim jsem ho použil jen jednou
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to hlavne tou vystiraci teplotou. Normalne vystiram do 55C a nemam problem. Dvakrat jsem musel vystirat do 35C a pokazdy se to pripeklo.
    Je tam jeste drobny tip, nevim jak he pouzitelny vseobecne u ruznych znacek - mezi koncem rmutovani a zacatkem chmelovaru michadlem odloubu pripadny napek na tom topnym telese. Tou dobou je ho tam jeste malo, a/nebo malo pripeceny, tak se to ztrati.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM: všechno už řekl XRI vystirej do vyšší teploty a neměj moc na jemno namletej slad.
    Davam ti paleček za světlou desítku! Po všech těch kopřivách, koriandrech a mandarinkách konečně něco co nezkurvi chuť piva a nebo naopak zkurveného nezamaskuje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Utemuje se ti to dycky. Pokud si necháš našrotovat slad u někoho s šestiválcem, je to lepší a po druhym-třetim promíchání už to ke konci k přepadu nedošáhne. Pokud šrotuješ sám, nebo u malododavatele s dvouválcem, pude ti to přepadem až do konce. Já to promíchám tak 3-4 za celej proces, víc ne a jsem někde na 83%, bez promíchání tak na 75%. Tak to míchej třeba až od těch 60° vejš. Další věc je ta, že chmelovar obecně ztmavuje a záleží i na druhu a množství chmelu. Karamel je jen barva, nebo i chuť?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Až při chmelovaru? Jak to poznáš u aio? Mně se udělá přípek hned při rmutování. Mám to vyzkoušený z různejch sladů a různý teplotě vystírání. Při chmelovaru si s výkonem moc nepohraješ, buď se to vaří moc divoce, tak to stáhneš, nebo se to nevaří, tak přidáš. Obvykle se to nejvíc připejká, pokud vystíráš za nízkejch teplot. Mezi 45-60 (teď nevim, mrkni do pivařky, je to tam přesně) se udělá takovej pudink, kterej ti oběhový čerpadlo neveme a ten se připeče.u jednoduchejch hrnců, který maj teplotní pojistku na centrálním přívodu (klarstein mundschenk, co mám já třeba), ti to kolikrát i vypne hrnec, ten pak zas naskočí, když to vychladne a pak zase vypne a tak furt. Tohle je cca do těch 60-62, pak se ten pudink rozpustí. U ejlů, který vystírám do 55 mám nápek minimální. U pšenice, kterou vystírám do 35 je to šílený peklo
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    ok, zkusim, a pro priste mozna i hrubsi slad, aby se mi to neutemovalo, a cerpadlo melo co cerpat, a tim i mladina filtrovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam