• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jo sorry, já nějak myslel, žes to dal do studenýho. Do chmelovaru je toho tak málo, že mě to asi ani nenapadlo. Jestli to máš v patentkách, tak jednu za měsíc zkus a nejvejš si to poodfoukáš :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: kdyby hustotu zvedly kaly, tak by byla větší už OG, k čemuž nedošlo.

Delší kvašení by nemělo ničemu vadit, pokud to není tak dlouho aby to chytlo šmak od usazených kvasinek. Což doufám, že by vyžadovalo delší čas. Naopak se stočením dřív, protože mi to připadalo hotový a jel jsem pryč a nechtěl to nechávat až přijedu mám špatné zkušenosti srovnatelné s Křižíkovou fontánou :) Tam by mě vážně zajímalo, na kolik se ty láhve natlakovaly, ale řekl bych že na hodně.

Prostě počkám měsíc a otestuju to klasicky chlastací :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no ono záleží, kolik toho reálně tim rmutovánim uděláš a nechávat to "kvasit" dýl je spíš nesmysl. Zkvasitelný cukry ti nakonec zkvasej všechny a po těch 5-6 dnech už tam obvykle žádný nejsou, teda u běžně silnejch svrchňáků. I plž je na primáru 5-7 dní. Nevim, jestli do toho počítaj hrazení, ale i tak. Ten chmel byl sušenej? Teoreticky by ti nesušenej mohl hustotu zvednout nějakejma kalama, ale to asi leda bys ho tam narval hromadu. Měl sis dát jedno do malý petky a pak testovat palpací :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: rtmutování proběhlo v souladu s receptem. Akorát kvaisnky jsem tu měl dýl a měly pomalejší start, ale rozjely se. Někdy třetí/čtvrtý den bylo pěny že jsem hlídal jestli to nebude utíkat. Takže jsem tomu dal nějaký den navíc a pak ještě nějaký, protože jsem na to neměl čas. Očekávání tedy bylo, že bude prokvašeno hluboce, ale dopadlo to takhle. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže inhibovat chmel (použil jsem divoký), ale to hádám spíš ne.

Vyřešil jsem to tak, že jsem nechal v láhvích víc místa, aby se měl co2 kam cpát a budu doufat, že to dobře dopadne.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    No ještě teda teploty a časy při rmutování, jestlis třeba nermutoval málo, nebo jestlis naopak neupek enzymy. Ten čas kvašení je až bych řekl zbytečně dlouhej. Já používám nejčastějc saf 05, teplotu kolem dvaceti a po pěti dnech už to mám dokvašený a to mívám 1044->1009 a už to víc nespadne, ani při dnech navic (když nejsem doma třeba), s cc 4 dny kyvetuju obvykle do deseti dnů od varu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Teplota byla první co mě napadlo, ale holt to tím není :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mám to s korekcí za teplotu. Což je rozdíl menší než 0.002, nic dramatického
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Noa měřil sis v tom válci teplotu, jo? Nešoup si tam plovák a neodečítal to, když to bylo ještě studený? Plovák je cejchovanej při 20°C
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, válcem. Stejný recept jsem dělal loni a vyšlo mi to na 1.012 (ještě s trochu vyšší OG). Letos jsem to nechal kvasit o pár dní víc, takže bych čekal, že to bude spíš ještě menší číslo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Je to teda výpočet levou rukou pod pravou nohou, ale když se podíváš do pivařky, jakej tlak ti udělá tolik cukru, teoreticky bys se měl dostat na cukrem přidaný stupně/hustotu (možná by to šlo jednoduššejc, nevim, co všechno je tam za výpočty) a ty bys pak odečetl z naměřenejch. Měřils to teda válcem, jo? Pro refrakťák by to byla standardní hodnota cca. Kvasnice a rmutování si použil stejný co vždycky? Třeba britky, nebo 33 mi končívaj klidně na 1015, ameriky 1009. Dextróza má hustotu cca 1,5 vody, takže něco málo to přidá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A jinak jsem tu dextrózu sehnal na Průmyslový za velmi příznivou cenu:
    https://masoprofit.cz/e-shop/streva-obaly-koreni-a-uzeni/sul-koreni-a-technologicke-prisady/soli-cukry-a-sladidla/cukry/dextrozy/dextroza-hroznovy-cukr?vId=23084

Jenom jsem asi 10 minut čekal na fakturu a málem mi místo jedný dali tři, ale dobrý :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    S tou dextrózou by se vlastně dalo počítat, že se rozpustí bez zvětšení objemu, tudíž 4g/l by znamenaly změnu FG o 0.004. Což vlastně není málo, ale pořád to vychází nějak hodně...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DRAMA PŘI STÁČENÍ

Jsem si po 11 dnech kvašení, kdy všechno vypadalo že je hotový, nechal pivo dva dny na balkóně na CC (taky nic moc, čekal jsem že bude chladněj), připravil na stáčení, nasypal do toho dextrózu a uvědomil si, že jsem si to nezměřil. Tak jsem to změřil a vyšlo mi FG 1.022, což z OG 1.040 není nic moc. Ale v dané fázi s tím už asi můžu těžko dělat víc, než nechat v láhvích trochu víc místa a doufat, že z toho nebude kapesní křižíkova fontána.

Předpokládám, že přidání 4g/l dextrózy hustotu nijak výrazně nenavýší, že by to bylo tim, což?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já používám glukopur, maj to v každym albertu/bille atd mezi cukrama, nebo mezi zdravou výživou
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: alza. Nebo obecně obchody s doplňkama stravy
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nevíte jestli se dá někde v Praze koupit dextróza?

Jsem si jí zapomněl objednat s ostatním matrošem a objednat to zvlášť s sebou nese neadekvátní náklady na dopravu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    musím se pochválit. Uvařil jsem poloalko ale, 6°P, chmeleno Mosaic a Centennial, zakvašeno Lallemand Windsor a je to prostě dobré lehké pivní pití. V chuti krásně květinově ovocná, ale pořád příjemně hořká. Rozhodně ale nechutná vodovitě. Na "šestku" si myslím, že skvělý výkon :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mozna zkusim 60:40. este promyslim, ale k tomu se dostanu az tak za mesic, ted je potreba vyrobit este cider ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zkoušel jsem i dokvašenýho ejla 10°, stočenýho do petek, místo cukru dolejt půldecákem na litr čerstvýho moštu na sycení, bylo to celkem pěkně svěží
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Leda to nedávat 50/50 ale dát toho moštu třeba jen 1/3
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam