• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, válcem. Stejný recept jsem dělal loni a vyšlo mi to na 1.012 (ještě s trochu vyšší OG). Letos jsem to nechal kvasit o pár dní víc, takže bych čekal, že to bude spíš ještě menší číslo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Je to teda výpočet levou rukou pod pravou nohou, ale když se podíváš do pivařky, jakej tlak ti udělá tolik cukru, teoreticky bys se měl dostat na cukrem přidaný stupně/hustotu (možná by to šlo jednoduššejc, nevim, co všechno je tam za výpočty) a ty bys pak odečetl z naměřenejch. Měřils to teda válcem, jo? Pro refrakťák by to byla standardní hodnota cca. Kvasnice a rmutování si použil stejný co vždycky? Třeba britky, nebo 33 mi končívaj klidně na 1015, ameriky 1009. Dextróza má hustotu cca 1,5 vody, takže něco málo to přidá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A jinak jsem tu dextrózu sehnal na Průmyslový za velmi příznivou cenu:
    https://masoprofit.cz/e-shop/streva-obaly-koreni-a-uzeni/sul-koreni-a-technologicke-prisady/soli-cukry-a-sladidla/cukry/dextrozy/dextroza-hroznovy-cukr?vId=23084

    Jenom jsem asi 10 minut čekal na fakturu a málem mi místo jedný dali tři, ale dobrý :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    S tou dextrózou by se vlastně dalo počítat, že se rozpustí bez zvětšení objemu, tudíž 4g/l by znamenaly změnu FG o 0.004. Což vlastně není málo, ale pořád to vychází nějak hodně...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DRAMA PŘI STÁČENÍ

    Jsem si po 11 dnech kvašení, kdy všechno vypadalo že je hotový, nechal pivo dva dny na balkóně na CC (taky nic moc, čekal jsem že bude chladněj), připravil na stáčení, nasypal do toho dextrózu a uvědomil si, že jsem si to nezměřil. Tak jsem to změřil a vyšlo mi FG 1.022, což z OG 1.040 není nic moc. Ale v dané fázi s tím už asi můžu těžko dělat víc, než nechat v láhvích trochu víc místa a doufat, že z toho nebude kapesní křižíkova fontána.

    Předpokládám, že přidání 4g/l dextrózy hustotu nijak výrazně nenavýší, že by to bylo tim, což?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já používám glukopur, maj to v každym albertu/bille atd mezi cukrama, nebo mezi zdravou výživou
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: alza. Nebo obecně obchody s doplňkama stravy
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nevíte jestli se dá někde v Praze koupit dextróza?

    Jsem si jí zapomněl objednat s ostatním matrošem a objednat to zvlášť s sebou nese neadekvátní náklady na dopravu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    musím se pochválit. Uvařil jsem poloalko ale, 6°P, chmeleno Mosaic a Centennial, zakvašeno Lallemand Windsor a je to prostě dobré lehké pivní pití. V chuti krásně květinově ovocná, ale pořád příjemně hořká. Rozhodně ale nechutná vodovitě. Na "šestku" si myslím, že skvělý výkon :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mozna zkusim 60:40. este promyslim, ale k tomu se dostanu az tak za mesic, ted je potreba vyrobit este cider ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zkoušel jsem i dokvašenýho ejla 10°, stočenýho do petek, místo cukru dolejt půldecákem na litr čerstvýho moštu na sycení, bylo to celkem pěkně svěží
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Leda to nedávat 50/50 ale dát toho moštu třeba jen 1/3
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: hm tak to je vystírka kolem 40° a kvašení kolem 24°. Ale citra na studený a výrazný jablka ti ty banány stejně utlučou
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: to byla moje myslenka, jablko + banany + treba citra na studeny chmeleni. asi teda zkusim psenici vic zbananovatet.;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: já to teda nechmelil, řikal sem si, že bych tam na studený dal třeba mozajku, ale pak jsem se na to vybodl. Měl jsem slušnej mošt, tak to šlo z 1057 na 1002, já měl pšenici dycky brutálně suchou. Kvasil jsem to saf wb při cca 23°c ale banány z toho šly minimálně
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: sakra, takle nejak sem to chtel namichat a trochu ochmelit. no, tak se este xzamyslim.
    btw jaks to delal silny? og/fg?.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: graf sem dělal, ze sladiny, co jsem dal bokem z pšenice, půl na půl. Nebylo to špatný, ale skoro nebylo poznat, že to neni čistej cider
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: nedám, kdybych to rozebral, tak zničim ten vnější prstenec a novej neseženu. Originálně je to na jedno použití, ale dokud se tam neudělá usazenina, dá se to vypláchnout přes naražeč a znova naplnit.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: já to pochopil tak, že ten uzávěr na to dáš novej, jinak mi neni jasný, jak to zavřeš. No ale jestli se to nemá plnit znovu, tak bych se toho asi radši držel.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jenže petku zašroubuješ. Tohle je tam jen nacvaklý, jako plomba na kegu, jen je to tlustší plast a pak plastovej je i ten bajonet na naražeč. Psaný na tom je, že maximálně 3,1 baru a samozřejmě, že se to nemá plnit znovu...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo,jablek je jak nasrano, tendle vejkend jedu druhou rundu a prave to tlakovani u fermzilly me dost nervuje
    priste chci zkusit gráf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam