• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Hele kvasinky mají+- dva módy: Aerobní a anaerobní. Když mají kyslík, tak se vesele množí, ale neprdí alkohol a naopak, když nemají kyslík, tak prdí ethanol ale téměř se nemnoží. Když chci kvasinky množit, stačí přivést kyslík. Jednoduchý je míchat, ale to zase riskuji kontaminaci. Když nechci míchat, přivedl bych na chvíli ten sterilní vzduch. Vlastně by stačilo akvaristický vzduchovadlo a UV sterilizace vzduchu... Jen mých pár centů.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: jo, rehydrataci a rozkvas delam taky - jak jsem to zacal delat, tak se lag faze zkratila na hodiny - vecer zaspilam a rano uz poradne bubla
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: vyzivu normalne nedavam, ale minule jsem ji koupil, protoze davka vyzivy je o dost levnejsi jak pytlik kvasnic, tak jsem ji zacal davat do silnejsich piv, kdyz zacnu zvazovat, jestli by to nechtelo dalsi pytlik, tak tam proste dam davku vyzivy a kvasinky budou stastny a ja si pojistim, ze vykvasi dobre. Zatim jsem to udelak jednou a vykvasilo krasne :-)

Ja rauchbiery miluju, nedostatek rauchu na CZ trhu je jeden z hlavnich impulzu, proc jsem s varenim vubec zacal. Zvlast u bocku - normalni bock mi moc nesedi. Ale loni jsem byl na podzim v Bamberku, kdyz zacla bock sezona, a bylo rozhodnuto, ze na dalsi zimu musi nakourenej bock byt.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: Já dělal s NovaLager Maibock 15° - 1 pytlík úplně v klidu - bez výživy - fermentace na 12°C (Nova jsou hodně aromatické) - Jen dělám takovou časnou rehydrataci - když začínám chmelovar odeberu trochu, naředím převařenou vodou, schladím tak na 23-25°C, zasypu kvasnicema, - po nějaký době, přidávám po kouskách mladinu a zvyšuju koncentraci. Jednou když jsem to dělal tuším s Verdantama tak se mi rozjeli dřív než jsem schladil a naspílal celý dílo a utíkali svině z nádoby. Ale nedělám to vždycky. Jen když mám čas a náladu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: pokud dáváš ještě výživu, tak bych se toho už vůbec nebál. Ale ber to s rezervou, poslední mi nejspíš vykvasilo nějak málo, možná mi mršky přes léto nějak pochcípaly a pak to nedotáhly. Ale uvidíme, až to otevřeme

Rauchbier nemusím, ale paleček nechávám :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: uz jednou jsem udelal underpitch, kdyz jsem duveroval informacim od vyrobce, u myho prvniho lezaku a bylo to pak sladky a neprokvaseny - najednou se to zaseklo a neslo dal. Ale zas novalager kvasi pri vyssi teplote ... Jako jeden pytlik je tak na dvanactku, bock je dost silny, tam ty dve beru jako minimum. Plus jsem si koupil vyzivu, urcite tam jednu tabletku dam.

Ja jeste Bock nedelal, tak jsem zvedavy :-) A nebude to jen tak obycejny bock, ale rauchbier!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: jakože tyhle?
    kvasnice LalBrew NOVALAGER 11g | Táborská pivotéka Craft Beer - prodej sladu, chmelu a kvasnic | homebrewing
    https://www.pivoteka-tabor.cz/vareni-piva/lalbrew-novalager----modern-hybrid-lager-yeast--11g/

Výrobce doporučuje 50-100 g na hl, což mi vychází, že na 25 l bys měl vystačit se 2 s přehledem a s 1 s odřenýma ušima. Jako dát víc je jistější, ale když dáš míň tak riskuješ spíš tak akorát pomalejší start, ale pak se stejně budou množit dokud budou mít baštu.

Se starterem ti neporadím, ani tě nechci odrazovat, jen mi přijde že tam toho prostě jenom sypeš zbytečně moc.

A dávám paleček za bock - toho není nikdy dost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    děláte si někdo startery? jak a z čeho?

Proč se ptám - plánuju uvařit bock, cca 17 °P, což vzhledem k potřebě spodních to vychází na 2 (dle specifikace výrobce) - 4 balíčky (dle výpočtu) nova lager kvasnic. Tak přemýšlím, že bych se naučil dělat startéry. Výpočtem bych potřebobal startér s nějakými 300g DME, to cca 90Kč. Při ceně pytlíku 120Kč to mám nějakých 270Kč ušetřeno, když bych počítal, že bych dal 4 pytlíky. Což už je významné, ale zas ne tolik, abych si pořizoval míchačku a erlenku. I když samozřejmě nové hračky jsou vždy dobrý nápad :)

Nejlevnějc by samozřejmě vyšlo nakoupit kilo sladu za ~40Kč a udělat si to sám, jen pak bych musel mejt kotel ...

Tak přemýšlím, jestli není ještě nějaká jiná cesta, nebo jestli to vůbec má pro tyhle malé objemy (25l) cenu řešit...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: zajmavý, těch pár receptů, co jsem viděl, rmutujou kolem 80°C a dávaj víc sladu, než já, maj vyšší og a fg. Vyzkoušim, mohlo by to mít lepší tělo
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    objevil jsem tento web plný receptů na low/no alc piva, třeba se někomu bude hodit
    User Recipes – LA/NA – Low alcohol – New version - Ultralow Brewing
    https://ultralowbrewing.com/user-recipes-la-na-low-alcohol-new-version/

disclaimer - web jsem objevil nahodou, neozkoušeno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jo sorry, já nějak myslel, žes to dal do studenýho. Do chmelovaru je toho tak málo, že mě to asi ani nenapadlo. Jestli to máš v patentkách, tak jednu za měsíc zkus a nejvejš si to poodfoukáš :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: kdyby hustotu zvedly kaly, tak by byla větší už OG, k čemuž nedošlo.

Delší kvašení by nemělo ničemu vadit, pokud to není tak dlouho aby to chytlo šmak od usazených kvasinek. Což doufám, že by vyžadovalo delší čas. Naopak se stočením dřív, protože mi to připadalo hotový a jel jsem pryč a nechtěl to nechávat až přijedu mám špatné zkušenosti srovnatelné s Křižíkovou fontánou :) Tam by mě vážně zajímalo, na kolik se ty láhve natlakovaly, ale řekl bych že na hodně.

Prostě počkám měsíc a otestuju to klasicky chlastací :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no ono záleží, kolik toho reálně tim rmutovánim uděláš a nechávat to "kvasit" dýl je spíš nesmysl. Zkvasitelný cukry ti nakonec zkvasej všechny a po těch 5-6 dnech už tam obvykle žádný nejsou, teda u běžně silnejch svrchňáků. I plž je na primáru 5-7 dní. Nevim, jestli do toho počítaj hrazení, ale i tak. Ten chmel byl sušenej? Teoreticky by ti nesušenej mohl hustotu zvednout nějakejma kalama, ale to asi leda bys ho tam narval hromadu. Měl sis dát jedno do malý petky a pak testovat palpací :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: rtmutování proběhlo v souladu s receptem. Akorát kvaisnky jsem tu měl dýl a měly pomalejší start, ale rozjely se. Někdy třetí/čtvrtý den bylo pěny že jsem hlídal jestli to nebude utíkat. Takže jsem tomu dal nějaký den navíc a pak ještě nějaký, protože jsem na to neměl čas. Očekávání tedy bylo, že bude prokvašeno hluboce, ale dopadlo to takhle. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže inhibovat chmel (použil jsem divoký), ale to hádám spíš ne.

Vyřešil jsem to tak, že jsem nechal v láhvích víc místa, aby se měl co2 kam cpát a budu doufat, že to dobře dopadne.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    No ještě teda teploty a časy při rmutování, jestlis třeba nermutoval málo, nebo jestlis naopak neupek enzymy. Ten čas kvašení je až bych řekl zbytečně dlouhej. Já používám nejčastějc saf 05, teplotu kolem dvaceti a po pěti dnech už to mám dokvašený a to mívám 1044->1009 a už to víc nespadne, ani při dnech navic (když nejsem doma třeba), s cc 4 dny kyvetuju obvykle do deseti dnů od varu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Teplota byla první co mě napadlo, ale holt to tím není :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mám to s korekcí za teplotu. Což je rozdíl menší než 0.002, nic dramatického
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Noa měřil sis v tom válci teplotu, jo? Nešoup si tam plovák a neodečítal to, když to bylo ještě studený? Plovák je cejchovanej při 20°C
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, válcem. Stejný recept jsem dělal loni a vyšlo mi to na 1.012 (ještě s trochu vyšší OG). Letos jsem to nechal kvasit o pár dní víc, takže bych čekal, že to bude spíš ještě menší číslo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Je to teda výpočet levou rukou pod pravou nohou, ale když se podíváš do pivařky, jakej tlak ti udělá tolik cukru, teoreticky bys se měl dostat na cukrem přidaný stupně/hustotu (možná by to šlo jednoduššejc, nevim, co všechno je tam za výpočty) a ty bys pak odečetl z naměřenejch. Měřils to teda válcem, jo? Pro refrakťák by to byla standardní hodnota cca. Kvasnice a rmutování si použil stejný co vždycky? Třeba britky, nebo 33 mi končívaj klidně na 1015, ameriky 1009. Dextróza má hustotu cca 1,5 vody, takže něco málo to přidá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam