• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NEVIEM: vařil jsem podle receptu z roku 1866 a bylo to skvělý, nějakých 10 let mě nemůže dojmout.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NEVIEM: já nevařim trendy, já vařim pivo. Taky nemám na letný posed a nechodim do bárbru. Když se podívám, kdo kde z čeho vaří (když to přizná), velmi často lítači i mini vařej z 05. Možná by jim měl někdo říct, že už před deseti lety šli cugrunt, anžto se nedržej trendů... :))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEVIEM: neni to jedno? Lallemand ma zajimavejsi rasy, to jo, ale skoro vzdy si vyberu i od Fermentisu. A hlavne minula objednavka byla od Svobody Frankovy a tam maj jen Fermentis.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Fermentis je už dávno out. Dnes radšej lallemand. Ak sa teda nechcete držať v trendoch 10 rokov späť
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: tak to je podobný scénář jako u mě. Asi je to znamení, že mám zkoušet nové kvasinky :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CERMI_FOX: a nebo mohla byt chyba v doprave z fermentisu do CR. Mozny je vsechno, zeano :-) Kvasinky jsou mrsky nevyzpytatelné
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: teoreticky jo, zvlast pokud by v tom boxu několikrát zmrzl a zas rozmrzl.

Anebo je neco ve Fermentisu, posledni varku jsem zakvasoval taky us05 a vubec se jim nechtelo, zacly makat az tak po 48h. Ostatni pytliky z te dodavky mi zacly bublat uz ten den vecer, takze dopravou to byt nemohlo.
    A vysledny pivo ma takovou divnou kvasnicne kovovou chut, to se mi nikdy nestalo. Cekam, az/jestli se to vylezi, uvidime tak za 2-3 tydny.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dneska jsem v jednu zakvasil 05 a tak od šesti už to tlakuje
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tyjo to je dost šílenej lag. Ale asi fakt doprava. Já si je vozim z kounic sám a nikdy jsem s tim neměl problém, obvykle do půl dne se rozjedou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: US-05, ale teď přes zimu se mi dvakrát, s kvasinkami z různých várek (jiné datum spotřeby) stává, že ať je opečovávám sebelíp, tak prostě druhý den žádná pěna a až třetí se to trochu zapráší. Teď jsem jich začal dávat víc, ale je to tak nějak skoro stejný.

Byly pravděpodobně vystaveny mrazu při transportu ze Žatce do Prahy skrz alzabox, ale nejspíš to nebyl hluboký mráz a určitě ne dýl než dva dny.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějaký relevantní poznatky k nucenýmu sycení stoupací trubkou (sifonový štýlo)? U kyvet to neřešim, ale petainer/keg by se tak sytil bez ztrát a bylo by to celý čistší. Akorát se tim dělá pěna, tak si nejsem jistej, jestli to neni něčim horší
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: a co máš za kmen? Mně 05 i 34/70 fungujou pořád stejně. Když jsou sušený, moc by jim zima vadit neměla. Ale záleží jak velká a jak dlouho asi
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Může sušeným kvasinkám uškodit když přejdou mrazem? Mi teď přes zimu nějak hrozně pomalu startujou, i když jich dám víc a jediné (krom toho, že by soudruzi ve fermentisu udělali chybu) co mě napadá že by za tím mohlo být, že by při dopravě prostě prošly příliš nízkými teplotami. Ale měl jsem zato, že sušené kvasinky jsou dost rezistentní proti čemukoliv.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    https://pekis.net/cs/recipe/jak-uvarit-bezlepkove-pivo-doma-recept#overview tady třeba vaří z těch sirupů. V podstatě je to stejnej systém, jako vařit z polotovaru
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Akorát teda nevim, kde brali enzymy do moonshine v tý dávný historii
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: ale zase tam musíš (doporučujou) přidat ty enzymy
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: ten sirup, co koupíš ve zdravý výživě jako kukuřičný slad, není slad co by se dal použít na pivo, ale sladidlo pro lidi, co jim normální cukr přijde nezdavý. Na pivo můžeš kukuřici sladovat podobně jako jakékoliv jiné zrní (viz. video níže). Amíci to podle všeho dělají celkem normálně, protože je kukuřice vyjde výrazně levněji než ječmen.

Bez lepku je ještě proso, to se dá dokonce sehnat i jako slad, který se dá dokonce bez problému použít i jako základní slad, ale asi by sis ho musel nechat poslat z améru a to bych asi radši risknul to sladování kukuřice: https://glutenfreehomebrewing.com/STOREProduct/944/Pale-Millet-Malt-5-LB.html
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    A reálně - běžný komerční piva jsou velmi často dle legislativy bezlepkový, jen se pod to nikdo nechce podepsat. Onehdá to říkal Bernard - 19/20 vzorků má lepek pod 10mg/100g a ten 20 vyjde na 11 a nevíme proč. A takový množství lepku neuškodí 99% bezlepkáčů (a tomu 1% ano, ale nevíme proč)
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    A sprau malt obsahuje lepok?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Štěpný enzym na lepek jsem teda ještě neviděl. A byl by to nejspíš gamechanger pro nás bezlepkáče. "Čistejch" enzymů bych se nebál, když jsem viděl ty množtví co se používají, tak i kdyby to nějaký stopový lepek obsahovalo, tak se nakonec do limitů vejdeš určitě.
    Kukuřici lze sladovat, vede to na tradiční peruánský nápoj chicha https://en.wikipedia.org/wiki/Chicha To jako je takový... technicky vzato, pivo to je, ale prakticky je to úplně jiná liga a přídavek chmele to asi úplně nezachrání.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Podle Basařový se kukuřice, rejže, čirok a podobně používá nesladovaná, pokud se sype do cca 10%, je to v pohodě, vejš už se musí dosypávat i enzym. Kukuřičnej, rejžovej, nebo čirokovej slad ve formě klasickýho naklíčenýho zrna jsem nenašel a když jsem se dneska na to ráno ptal Klusáčka, jen kroutil hlavou, nevěděla ani pani Klusáčková
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mno, ale to už je trochu jiný produkt. Já měl na mysli prostě klasickej slad, jenom z kukuřice - necháš naklíčit a ve správný moment usušíš.

Ale jinak jo, je dost těžký k tomu něco zjistit a v češtině jsem k tomu nenašel nikdy nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam