• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    WHIRGL: Ahoj, po 3 dnech už to je na 1.014/teplota klesla na 30°C, mám to v zimní zahradě, teplotu reguluji otevřením okna. Dneska vyhodím chmel a nechám to pondělí pracovat, pak do lednice na dva dny a pak do lahví.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    _MIG_: Voss sice prokváší celkem dost, ale nemyslím si že se ještě rozjede. Já ho většinou držím pod 30° a za 48h je po srandě. Dryhop do aktivního kvašení je dost těžký chytit. Musíš to dat třeba po 12h... Ale záleží samozřejmě na víc faktorech.. použité slady rmutovací teplota, míra provzdušnění, množství kvasnic atd...
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jinak poznatky k prvnímu použití kveik voss, SG 1.061, teď jsem měřil 1.020 po 38h, teplota 33-34°C, to je slušný. Přidal jsem chmel, tak se to kvašení snad malinko vic rozjede 🙂
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Ahoj, potřebuji prosím radu, před dvěma dny jsem zakvasil kveik voss, reaktor drží konstantně 33-34°C. Je dobré po změření FG počkat 1-2 dny než to dám do flašek? Aby se to pivo nějak ustálilo, popř. tam přihodit chmel.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja som mal viacero, spokojnosť. Otázna je nejaká stabilita, cena a dostupnosť do budúcna
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ten einstein bych možná zkusil místo 34/70
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    používáte někdo kvasnice WHC lab? začali je prodávat v kounicích, popisy nezněj špatně, ale to je marketing
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    E_D: nastavil jsem poprvý na kreditku (0,8) přišlo mi to moc jemný. Nastavil jsem to na 1mm a od tý doby jsem na to nešáhnul. A melu na tom ječmen, pšenici, žito a od tý doby, co si to melu sám, mám účin 83% cca, predtim 80
    E_D
    E_D --- ---
    CHOROBA: jde o to ze sladu neudělat mouku. Obvykle 1-1,5mm ale fakt záleží na sladu. Malá hrstka sladu na test a uvidíš, buď utáhneš a nebo povolíš.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a jaka je teda na klasickej pale ale slad nejlepsi mezera? na kreditku?
    E_D
    E_D --- ---
    Mám taky ten z allegra a velká spokojenost.
    Chvilku jsem laboroval a vlastně to dělám skoro vyždy s novým sladem a to mezera mezi válcema. Když jsem odhalil jak to "ladit" tak je to otázka pár sec.
    Dělám většinou kolem 6kg a s aku vrtačkou mám do 10min hotovo i s čištěním a uklizením.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Násypka je cca na 2,5 kila
    BLANA
    BLANA --- ---
    CERMI_FOX: ok, jdu do něj :)
    Díky
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BLANA: mám přesně tenhle z bahníka a mele dobře a rychle (při pohonu vrtačkou)
    BLANA
    BLANA --- ---
    Nějaké doporučení na šrotovník?
    Momentálně stagnuju kvůli tomu, že jsme se přestěhovali a nemám v okolí spřátelený pivovar, kam bych si mohla občas dojet našrotovat.
    Uvažuji nad tímto:
    https://www.bahnik.cz/srotovnik-na-slad--2-valcovy/
    2 válce pro mé použití podle mě stačí, tak 3000 Kč bych považovala za strop..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: nehromadí, jsou připraveny na další várku - vždycky toho objednám na 3-4 várky najednou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: vidím, že se ti také hromadí slady :)
    FLLIP
    FLLIP --- ---
    Nemel by zde nekdo zájem o tuto sadu na vaření piva? Nemam pro ni využití, tak bych ji nechal za odvoz (případně za nejaky pivo bych se nezlobil). https://www.alza.cz/brew-monkey-deluxe-sada-na-vareni-piva-tripel-d13208887.htm
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: z grainfathera, kde to nekvasim pod tlakem, takze me to ted prilis netrapi. Spis future proofing. Problem toho ventilu je hlavne v tom, ze nejsem schopny si vzpomenout ho objednat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam