• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jen teď mi nějak nejde nasytit 8l corny keg, mám to v lednici cca 6°C připojím to na co2 nastavím 0.8baru houpu 5minut sudem a regulátor nic. Zkoušel jem i 1.2bar to tam malinko lezlo. Kolega mi radil 2.5baru/15minut pohoupat, to mi přijde moc.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    WHIRGL: Ano je to zbytečně nízko, aio hrnec byl pak dole lehce chycený. Měl jsem v hlavě ne pod 50°C.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL: podle mého pokusu je tedy 6 % moc. Ale jeden pokus nemá moc váhu.

Jinak na stabilitu pěny mi dobře funguje pšeničný slad, s oblibou přidávám v drobném množství do čehokoliv. Narozdíl od nesladové pšenice nedělá tu obilnou příchuť.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ono se sype málo i kvůli enzymatický aktivitě. Takže záleží, s jakejma sladama se to používá
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF:
    CERMI_FOX:
    s množstvím se právě asi musí opatrně - vím, že používají fakt malý množství kvůly stabilitě pěny a těla některý pivovary.. nesladovany ječmen používá třeba Matuška i par těch starších sládků místo carapilsu atak.. ty moderní pivovary zas (Sibeerie..) často používají nesladovanou pšenici... Matuška má díky tomu takovou specifickou strukturu piva je to hodně znat na raptorovi a těch starších pivech třeba raketě..
    Mě jde primárně o to množství.. a jak moc velký rozdíl to je oproti vločkám... jestli vůbec nějaký. Koupit se to asi dá v malém množství v nějakém bio/farmařskem nebo možná kauflabdu a tak.. nechci objednavat něčeho kilo poštou... budu muset sebrat odvahu a projit tyhle ...markety.
    Nezbyde než experimentovat..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    _MIG_: Není ta vystírka zbytečně nízko? Takovýhle ALE sypu většinou při 67° (mam elektricky AIO) a spadne si to k 64-65ti ..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: zalezi jak na co. Zkusil jsem dat trocha do Neipy a dobry. Ale vic jak 10% bych nedaval.
    Braval jsem z Taborsky, ale ta uz neni, koukni ke Svoboda Frankova, ti maj vetsinou vsechno :-)
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Recept jsem si vymyslel, 2.7 plzeňský+2.7 paleale, vyst. 52°C-18l, 62°C 30min, 71°C 30min, 78°C 15min, chmelovar 25g cascade, 25g cascade, 50g citra do whirlpool při 80°C 15min, 11g voss 35°C, po 36h 50g citra dva dny. Podle receptu by mi pivo mělo chutnat, realita je vzdy jiná 😁
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    WHIRGL: Ahoj, po 3 dnech už to je na 1.014/teplota klesla na 30°C, mám to v zimní zahradě, teplotu reguluji otevřením okna. Dneska vyhodím chmel a nechám to pondělí pracovat, pak do lednice na dva dny a pak do lahví.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL: mám, špatnou :) Jediné co to tomu dá je chuť po obilí a to mě nějak nedojalo. Zlomil jsem nad tím hůl.

Dá se sehnat ve zdravý výživě, nebo, pokud nejsi cimprlich, jako krmivo pro drůbež (jen bacha, ať to neni směs)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Dotaz. Nemáte někdo zkušenost s nesladovaným ječmenem nebo pšenicí? Případně kde je berete a jaké množství používáte?
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    _MIG_: Voss sice prokváší celkem dost, ale nemyslím si že se ještě rozjede. Já ho většinou držím pod 30° a za 48h je po srandě. Dryhop do aktivního kvašení je dost těžký chytit. Musíš to dat třeba po 12h... Ale záleží samozřejmě na víc faktorech.. použité slady rmutovací teplota, míra provzdušnění, množství kvasnic atd...
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jinak poznatky k prvnímu použití kveik voss, SG 1.061, teď jsem měřil 1.020 po 38h, teplota 33-34°C, to je slušný. Přidal jsem chmel, tak se to kvašení snad malinko vic rozjede 🙂
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Ahoj, potřebuji prosím radu, před dvěma dny jsem zakvasil kveik voss, reaktor drží konstantně 33-34°C. Je dobré po změření FG počkat 1-2 dny než to dám do flašek? Aby se to pivo nějak ustálilo, popř. tam přihodit chmel.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja som mal viacero, spokojnosť. Otázna je nejaká stabilita, cena a dostupnosť do budúcna
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ten einstein bych možná zkusil místo 34/70
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    používáte někdo kvasnice WHC lab? začali je prodávat v kounicích, popisy nezněj špatně, ale to je marketing
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    E_D: nastavil jsem poprvý na kreditku (0,8) přišlo mi to moc jemný. Nastavil jsem to na 1mm a od tý doby jsem na to nešáhnul. A melu na tom ječmen, pšenici, žito a od tý doby, co si to melu sám, mám účin 83% cca, predtim 80
    E_D
    E_D --- ---
    CHOROBA: jde o to ze sladu neudělat mouku. Obvykle 1-1,5mm ale fakt záleží na sladu. Malá hrstka sladu na test a uvidíš, buď utáhneš a nebo povolíš.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a jaka je teda na klasickej pale ale slad nejlepsi mezera? na kreditku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam