• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Zkoušel někdo už Kettle souring, mám to v plánu, ale někdy z jara. Je to začít v pátek odpo a zakončit to v neděli odpo zakvašením. Ty kvasnice philly sour mi kamarádi nedoporučují.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já mám ve sklepě 20°, včera večer jsem sanoval 30l petainer s loňskym ciderem, chytlo to nějaký octový kvašení, vylít tam tlak a ve dně se objevila trhlina, kterou vykapalo 8 litrů. Sice jsem to přetočil do jinýho, ale podle vůně je to ocet :( jak ten cider nepiju, tak jsem na něj zapomněl.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    nojo, jste mi připomněli, že bych měl poslední várku začít stěhovat ze sklepa do lednice. Vaření v létě je dost adrenalin.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    74% pale malt
    6,5% vločky, kyselý, carapils, mnichov 1
    vystírka na 55C, 30min 72C a odrmut.
    cca 6,5 plato sladina

X_RATED_IDIOT: jj, každý NA, co nekvasí maltosu, by se mělo zpasterovat, aspoň trochu. Cca 40PU. Údajně by se nemuselo leda pokud bych garantoval, že bude celou dobu v lednici a rychle se vypilo. Ale riskovat to nechci.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Koukám, že tam píšou, že se dá uvařit 5-7 plato a vyleze z toho 0,5% to se ale pak musí pasterovat, ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já teď n/a vylil, kvasil jsem ho normálně 05 jako dycky, jenže v cimře, kde bejvá maximálně 22°, je kolem 26 a já si to neohlídal. Jakej jsi měl recept na sladinu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    po půlroce snění a přemýšlení jsem konečně dnes uvařil svoje první nealko z EPS 794 kvasnic. Všechno jsem 2x sanitoval, tak jsem zvědav, jestli to bude pitelný, nebo to chytí nějakou infekci a bouchne mi to do xichtu.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: mám to samý. Ale dá se koupit redukčák na sodastreamy a plnící šroubení. Používám to jako expediční co2 k pípě
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak 1.5baru pomohlo, už je hotovo. Všechny ty výpočty na netu jsou asi pro trvalé připojení co2 láhve v lednici. Já mám 6.2kg co2 ze starého hasičáku, to do lednice nedám.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: Po připojení sudu tam bylo 0.6baru.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: a kolik máš na budíku, když to připojíš, teda jestli tam nemáš zpětňák? Já teda většinu piva v kyvetách sytim 1,5 bar cca
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jen teď mi nějak nejde nasytit 8l corny keg, mám to v lednici cca 6°C připojím to na co2 nastavím 0.8baru houpu 5minut sudem a regulátor nic. Zkoušel jem i 1.2bar to tam malinko lezlo. Kolega mi radil 2.5baru/15minut pohoupat, to mi přijde moc.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    WHIRGL: Ano je to zbytečně nízko, aio hrnec byl pak dole lehce chycený. Měl jsem v hlavě ne pod 50°C.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL: podle mého pokusu je tedy 6 % moc. Ale jeden pokus nemá moc váhu.

Jinak na stabilitu pěny mi dobře funguje pšeničný slad, s oblibou přidávám v drobném množství do čehokoliv. Narozdíl od nesladové pšenice nedělá tu obilnou příchuť.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ono se sype málo i kvůli enzymatický aktivitě. Takže záleží, s jakejma sladama se to používá
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF:
    CERMI_FOX:
    s množstvím se právě asi musí opatrně - vím, že používají fakt malý množství kvůly stabilitě pěny a těla některý pivovary.. nesladovany ječmen používá třeba Matuška i par těch starších sládků místo carapilsu atak.. ty moderní pivovary zas (Sibeerie..) často používají nesladovanou pšenici... Matuška má díky tomu takovou specifickou strukturu piva je to hodně znat na raptorovi a těch starších pivech třeba raketě..
    Mě jde primárně o to množství.. a jak moc velký rozdíl to je oproti vločkám... jestli vůbec nějaký. Koupit se to asi dá v malém množství v nějakém bio/farmařskem nebo možná kauflabdu a tak.. nechci objednavat něčeho kilo poštou... budu muset sebrat odvahu a projit tyhle ...markety.
    Nezbyde než experimentovat..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    _MIG_: Není ta vystírka zbytečně nízko? Takovýhle ALE sypu většinou při 67° (mam elektricky AIO) a spadne si to k 64-65ti ..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: zalezi jak na co. Zkusil jsem dat trocha do Neipy a dobry. Ale vic jak 10% bych nedaval.
    Braval jsem z Taborsky, ale ta uz neni, koukni ke Svoboda Frankova, ti maj vetsinou vsechno :-)
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Recept jsem si vymyslel, 2.7 plzeňský+2.7 paleale, vyst. 52°C-18l, 62°C 30min, 71°C 30min, 78°C 15min, chmelovar 25g cascade, 25g cascade, 50g citra do whirlpool při 80°C 15min, 11g voss 35°C, po 36h 50g citra dva dny. Podle receptu by mi pivo mělo chutnat, realita je vzdy jiná 😁
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    WHIRGL: Ahoj, po 3 dnech už to je na 1.014/teplota klesla na 30°C, mám to v zimní zahradě, teplotu reguluji otevřením okna. Dneska vyhodím chmel a nechám to pondělí pracovat, pak do lednice na dva dny a pak do lahví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam