• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATEEJJaký je váš otec?
    Jaký je váš vztah k vašemu otci? Čím vás štve, a čím vám imponuje? Za co si ho vážíte, a za co ho odsuzujete? V čem by se měl změnit? V čem chcete být jako on, a jakým jeho rysům se snažíte vyhnout? Máte lepší vztah k otci než k matce, nebo naopak? A dokážete říct proč? Atd., atd.

    Dost bylo audítek o tom, jak strašný sou "vaši" nebo "vaše matka". Tady je to jenom o otcích či fotrech. Zajímají mě vaše názory a zkušenosti, ať už subjektivní nebo objektivní.

    A proč jsem tohle audítko založil?


    Kupodivu ne proto, abych si skrz něj pomohl vyřešit vztah k mému otci. Ten je a vždycky byl bezkonfliktní (byť nikoli jednoduchý), o ten mi tolik nejde, i když zkušenosti ze vztahu syn-otec jsou zde také vítány :-). Jde mi hlavně o to, že je mi pětatřicet, jsem otcem dvou holek a bojím se toho okamžiku, kdy ve mně začnou spíš než kohokoli jinýho vidět prudnýho debila, kterej je jenom pořád ve všem omezuje. A jelikož věkový průměr uživatelů nyxu je výrazně nižší než můj věk, napadlo mě, že založením tohohle audítka si můžu svým způsobem říct o pohled z druhé strany, o pohled potomků. Moje dcery mají do věku průměrného uživatele nyxu ještě daleko (té starší jsou 4 roky), náš vztah se samozřejmě formuje už teď a já nechci něco prošvihnout. :-)

    Všechny příspěvky mě zajímají, ale holé výkřiky tipu "Můj otec je debil!" bez bližšího vysvětlení nemají žádnou informační hodnotu.
    rozbalit záhlaví
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    MATEEJ: generačně kolem dvacítky, tak odpovídám :)
    To co pro mně bylo na vztahu s mým tátou nejdůležitější, tak to byl takový ten pocit bezpodmýnečnýho přijetí a lásky. Měli jsme přirozeně i spoustu neshod a hádek, ale ať se dělo cokoli, věděla jsem, že mně vždycky bude absolutně milovat a chtít pro mně to nejlepší bez ohledu na to jak hodná/šikovná/chytrá/hezká/whatever budu. To je asi něco co by měli ideálně dávat oba rodiče, u nás tohle uměl spíš táta a budu mu za to asi vždycky vděčná. A co si budem nalhávat, vztah k otci vždycky ovlivňuje i vztahy k partnerům v romantických vztazích a k dalším mužům obecně, asi hledáme u mužů ty dobré vlastnosti co měli otcové a také se snažíme vyhnout tomu, co se nám u našich rodičů nelíbilo (pominu li patologické vztahy kde holu otec mlátil a ta si pak najde i násilnického partnera....)
    BABBA
    BABBA --- ---
    MATEEJ: jo jinak me bude 23 a bratrovi 32
    BABBA
    BABBA --- ---
    MATEEJ: bavil sem se o tom s kamosem a rikal mi ze jeho rodice koupili byt a az ho bude potrebovat tak se tam nastehuje...to sem docela cumel
    co se tyce ty skoly tak sem na tom dopadl dobre...kamos co dodelat tu nastavbu hledal asi pul roku praci, pak ji nasel, ma min penez a jeste horsi praci (ve stejnym oboru, nechci se vytahovat :) jen rikam jak to je) a to ma maturitu!proste financni krize, a je to o nahode
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Dík za všechny příspěvky, byť kupodivu spíš z mé generace (že by lidi kolem dvacítky tohle vůbec neřešili?:-)).

    BABBA: Mezi členy rodiny se dá i obchodovat, aniž by s tím byla spojená nějaká negativní emocionální zátěž a souvislosti. Ale jde to dost těžko, respektive spíš výjimečně. :-)
    Jinak mi přijde, že generace našich rodičů strašlivě lpěla na vzdělání svého potomstva, protože za komančů ti přecejen trochu otevíralo obzory, umožňovalo ti po několik let se vyhýbat ubíjejícímu systému vojny a zaměstnání bez perspektivy, a navíc, s VŠ bylo pravděpodobnější, že se budeš mít líp než manuálně pracující člověk (pokud si teda nešel na horníka), což už dneska zejména v případě humanitních oborů už zdaleka neplatí. Mé ženě se nepodařilo obhájit magisterský titul a už neměla sílu ani motivaci si to zopáknout, ale jaký veletoče kvůli tomu dělala její matka, to bylo neuvěřitelný. Přitom obě dvě dobře věděly, že se moje žena tomu oboru nikdy nebude prakticky věnovat, i kdyby ho dostudovala. A vyjma toho bakaláře měla.

    WIKKTHOR: Lehce si naťuknul to, co mě zajímá nejvíc - v čem spočívala komplikovanost vašeho vztahu, jestli se můžu zeptat? :-)
    WIKKTHOR
    WIKKTHOR --- ---
    Já jsem svýho tátu asi rok a půl neviděl. A když přemýšlím čím to je, přicházím na to, že by to mohlo být tím, že je zhruba tak nějak mrtvý. S tátou jsme měli velice komplikovaný vztah a před jeho odchodem na věčnost jsme měli možnost si velice dlouze popovídat o všech věcech minulých v jiných souvislostech atd. Kdyby tato debata neproběhla otec by mi chyběl jako nikomu, ale díky tomu mi sice chybí a zdávají se mi o něm sny (veice zvláštní sny), ale vím, že jsme si řekli vše co jsme chtěli si říct. Jen mě mrzí, že jsme toho stihli tak málo spolu zažít.
    Bude to znít jako otřepaná fráze, ale važte si svých tatínků, není to jednoduché udělat vždy to správné rozhodnutí a o to složitější je to, když se musí brát ohledy na více stran než je možné.
    BABBA
    BABBA --- ---
    muj otec? uz sem ho pres 2 roky nevidel a uvedu proc: na zacatek upozornim ze rodice uz sou dlouho rozvedeny (nevim presne kolik..mysli 10 let ale abych nekecal) drive sem mel s otec super vztah. vidali sme se skoro denne, kdyz neco potreboval tak sem mu pomohl a naopak.hodne sme si rozumeli. s bratrem se nebavili. po nejaky dobe se brachou sesli a zacili si rozumet a travit taky spolu dost casu.
    zlom u me prisel kdyz sem sel studovat nastavbu a po roce sem se chtel na ni vykaslat z duvodu ze sem o ty skole cekal neco jinyho, nebavilo me to a chtel sem jit pracovat (jeden z duvodu byla nemocma matka).tak tim dnem co sem mu to oznamil mi prestal volat (volali sme si kazdej den) a udrzovat jakykoliv kontakt (musim rict ze sem to cekal).od ty doby sem ho nevidel.
    kdyz to vemu s brachovi strany tak tam uz kontakt mezi nim a tatou taky skoncil ale trochu komplikovanejs: otec s jeho bratrem zdedil barak ale vzhledek k tomu ze jeho bratr emigroval do nemecka tak se o barak staral jen muj tata. potom co se vratil zpet do cech tak zacal spor o jeho pulku. vyresilo se to po par mesicu ze svoji pulku prodal mymu bratrovi. takze pulku mel tata a pulku muj bratr. takze by melo jit vsechno na pul (podle me). omyl bratr nedostaval ani korunu (az na naky zaplaceni par faktur). kdyz se bratr ozval ze takhle ne tak se to otcovi samozdrejme nelibilo. zacal spor. prisli ruzny vymysli, napady aby stoho otec vysel nejlip atd. bylo to fakt husty ale to tady nebudu vypisovat. kdyz po nekolika mesicich, to bylo porad na stejnym bode a porad platit pravnika, to uz neslo tak se rozhodl svoji pulku prodat (bratr). otec vyuzil svy predkupni pravo a tim asi nas kontakt s otec skoncil na vzdycky. asi.
    byl tu i navrh ze bych otcovu pulku koupil (vymyslel otec) ja si ale myslim ze mezi rodinou se dedi ne obchoduje (ale to je muj nazor), jinak to ze me jeste ted dluzi asi 20 tis. na alimentech uz neresim :)
    respekt pro moji mamu ze zvladla ze svyho platu zivit me i sebe.
    doufam ze je to aspon trochu srozumitelny :)
    GEGE
    GEGE --- ---
    MATEEJ: tohle auditko urcite ma smysl. cenim.
    BILY
    BILY --- ---
    Na Vaši otázku jaký je můj otec, nemohu odpovědět. Leda, že by Vás zajímalo jaký byl můj otec. Ten nejlepší. Také jsem mu to, když jsem se s ním v nemocničním pokoji v roce 1977 loučil, zdůraznil. Proč byl nejlepší? Snad jen to hlavní: za to ,že jsem prošel svým čtyřiaosmdesátiletým životem prakticky bez karambolů vděčím hlavně jemu. Musím ovšem dodat a zdůraznit, že i díky jeho předkům, protože přibližně 50% toho, co tvoří osobnost je určeno geneticky. Jeho předkové, mlynáři na západočeských řekách a potocích, už z titulu své profese (a několikasetletého setrvávání v ní) nutně dále předávali dobrý genetický základ. Od nejútlejšího mládí jsem sledoval styl jeho práce a později jsem s ním i spolupracoval. To byla má nejlepší škola. Protože v žádné škole nemůžete být se svým učitelem (vědoucím a laskavým) od rána do večera a zůčastnit se řešení všech problémů, nejen technických. Jednu z jeho mnohých rad jsem měl (a mám) nejraději. "Nemůžeš všechno znát, ale musíš vědět, kde to najdeš." Ve svém pozdějším zaměstnání jsem toto pravidlo bohatě využíval, nejenom pro sebe. A závěrem? I hodnocení mé osoby od mých dětí je (dokonce průběžně) dobré.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mrtvý.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Hned ten smysl hodím do záhlaví.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    můžu se zeptat jaký je smysl tohoto auditka ?
    MRTREVOR
    MRTREVOR --- ---
    0 + 0 = nic (ale abych nekecal, možná tam jsou nějaká desetinná místa)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam