• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATEEJJaký je váš otec?
    Jaký je váš vztah k vašemu otci? Čím vás štve, a čím vám imponuje? Za co si ho vážíte, a za co ho odsuzujete? V čem by se měl změnit? V čem chcete být jako on, a jakým jeho rysům se snažíte vyhnout? Máte lepší vztah k otci než k matce, nebo naopak? A dokážete říct proč? Atd., atd.

    Dost bylo audítek o tom, jak strašný sou "vaši" nebo "vaše matka". Tady je to jenom o otcích či fotrech. Zajímají mě vaše názory a zkušenosti, ať už subjektivní nebo objektivní.

    A proč jsem tohle audítko založil?


    Kupodivu ne proto, abych si skrz něj pomohl vyřešit vztah k mému otci. Ten je a vždycky byl bezkonfliktní (byť nikoli jednoduchý), o ten mi tolik nejde, i když zkušenosti ze vztahu syn-otec jsou zde také vítány :-). Jde mi hlavně o to, že je mi pětatřicet, jsem otcem dvou holek a bojím se toho okamžiku, kdy ve mně začnou spíš než kohokoli jinýho vidět prudnýho debila, kterej je jenom pořád ve všem omezuje. A jelikož věkový průměr uživatelů nyxu je výrazně nižší než můj věk, napadlo mě, že založením tohohle audítka si můžu svým způsobem říct o pohled z druhé strany, o pohled potomků. Moje dcery mají do věku průměrného uživatele nyxu ještě daleko (té starší jsou 4 roky), náš vztah se samozřejmě formuje už teď a já nechci něco prošvihnout. :-)

    Všechny příspěvky mě zajímají, ale holé výkřiky tipu "Můj otec je debil!" bez bližšího vysvětlení nemají žádnou informační hodnotu.
    rozbalit záhlaví
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    SYNTAX_TERROR: No vidíš to. Tímhle jsi měl začít. Zrovna teď neudržím oči, ale ještě se k tomu vrátím. Zatím.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    SMRADOCH: asi jo, asi jsem jenom zaujatej v pohledu na něj kvůli tomu, že se na nás jako na malý děti vys*al, matku obral o její byt a my s ní šli bydlet na ubytovnu mezi případy. Udělal si novou rodinu a byt posléze přepsal jen na svou "novou" dceru, čímž mě a sestru de facto vydědil. Za to nepřišla žádná omluva, nic. Sice se teď snaží vídat, ať už aby viděl vnoučata, nebo třeba i mě, ale nevim jestli mám zájem, protože pro mě je to víc nějakej pán, než táta, kterým mi nikdy nebyl. Zážitky z rannýho dětství na něj mám 3, z toho 2 negativní - jednou jak posílá matku ve dvěřích do (|) a ať si jde spát jinam, když přišla pozdě z práce kvůli nějaký veselici. A podruhý jak mě řeže.

    Asi je mi prostě nějak teď jedno, že se to snaží napravit (očistit si svědomí) nošením banánů. Vo to kurva nestojim.
    Blbý je, že z jeho strany nestojim už asi o nic.

    Já vim že chybovat je lidský, odpouštět božský, ale tvl... možná mi to jednou fakt líto bude, ale mě by bohatě stačilo, kdybych ho viděl max. jednou za měsíc na hodinu a ne si nechat každej tejden vozit nahnilý hrušky z Penny nebo whatever shit co mu zrovna vyrost na zahrádce a u kterýho jsem mu milionkrát řekl, že to stejně nesníme.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    SYNTAX_TERROR: abych líp pochopil váš vztah: kolik je tobě a otci? a souhlasím s paleontologem, tohle je protivné, ale ty vole, máš kliku, tvůj fotr je jenom trapnej! ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SYNTAX_TERROR: hele%d svý emoce nezatracuj, to nebylo sdělením. mě šlo jednak o ventilací vlastních emocí a druhak jsem Ti chtěl nastínit nějakou škálu 1 - 10 :)
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    VYHULENY_UFO: PALEONTOLOG: Cajk, pochopil jsem, že si nemám na co stěžovat a uznávám, že to může být mnohem horší, než že si ho jen nevážim kvůli jeho namyšlenosti a potřebě všem dokazovat svojí nadřazenost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SYNTAX_TERROR: nech si zluc na dobu az provede neco extra solidniho, treba jako ten muj lidskej odpad. Pak ho posli do prdele pred nastoupou jednotkou, exkomunikuj ho, ser na nej jak je rok dlouhej, obejdi vsechny svatky a vyroci a zadupej vse dobry, co mohlo vzniknout u takovyho dobytka jen omylem ci z nepozornosti :)
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    VYHULENY_UFO: máš pravdu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SYNTAX_TERROR: takova kokotina. vzpomen si na to, az bude jednou mrtvej....
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Otce si bohužel nevážím. Připadá si až trapně moc důležitě. Jeden příklad: nedávno jsem volal s kamarádem, do toho volal otec. Nechal to vyzvánět dlouho, přestože určitě slyšel tón "obsazeno". Za dvě minuty zavolal znova, zase to nechal dlouho vyzvánět. Jako by čekal, že svůj aktuální hovor típnu, abych přijal ten jeho. Volá přece táta! Když jsem mu po ukončení hovoru s kamarádem volal nazpátek, tak od něj zaznělo něco ve smyslu "... ty jsi s někým volal, to nevadí."! Panečku, jak se mi ulevilo, že mýmu otci nevadilo, že jsem si dovolil netípnout druhý hovor a nepřijmout jeho. Jak bohulibě mi odpustil!

    Btw nevolal kvůli ničemu důležitějšímu, než jestli nechci přivézt vlašáky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: a co, už jsi "prudný debil"? :-)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TRISSIE: Ano, viz záhlaví (jen mi už není pětatřicet :-( ).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, od určitého věku už si člověk za vlastní život fakt může sám :-)

    ale pokud si dobře pamatuju, zakladatel klubu má děti a řeší to právě z té pozice "co ostatní sralo na jejich otcích a co možná dělám taky, aniž bych si to uvědomil", což je právě ta zdravá reflexe. Chytří lidé se dokážou poučit i z cízích špatných zkušeností :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TRISSIE: hele, ja za sebe po 14 letech od jeho umrti muzu rict, ze spouste veci cas obrousil hrany.
    ale jako jo, minimalne si muzu uvedomovat, co me na nem sralo a co nechci prenaset do svyho zivota.

    nicmene stale plati, ze rodice si nikdo z nas nevybere a holt musime vzit to, co mame.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VYHULENY_UFO: můj otec je taky mrtvej, a nést si nějaké břemeno nedořešených situací by byla píčovina.

    ale na druhou stranu považuju za velmi zdravé si uvědomit, jestli něco z těch nedořešených situací ovlivňuje můj život k horšímu (ovlivňuje, protože věřit chlapovi, s nímž mám děti, že se na nás nevykašle, je pro mě násobně těžší a násobně větší projev důvěry, než u mých kamarádek, které si neprošly tím, že doma nic k jídlu a otec ukradl poslední peníze - ale protože jsem si nevzala svého otce, ale zodpovědného chlapa, musím bojovat s vlastním nastavením a věřit mu).

    a současně, právě proto, že mám děti, nechci přenášet do dalších generací modely chování a fungování, které se objektivně neosvědčily. Jenže i stojící hodiny dvakrát denně ukazují správný čas, a i ten mizerný otec něco dělal správně, takže i od něj se můžu něco naučit a předat to dál.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tyvle, divny auditko. muj otec je davno mrtvej, tak uz patri do kategorie "o mrtvych jen to dobre"
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: teda abstrakci nemá ani syn, ale dceři to nadělá v hlavě extra paseku, protože nepředvídatelnost chování Toho Nejdůležitějšího Muže ji neumožní udělat si správné vzorce chování k mužům obecně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jako je to vcelku pochopitelné lidské chování a neznám člověka natolik stoického, který by aspoň čas od času neudělal. Ale když takhle vyjedeš na manželku, která ví, že se u vás v práci propouští a že se bojíš, že jsi na řadě, tak ta to pustí jedním uchem tam a druhým ven, případně tě rovnou upozorní, že chápe, že to máš těžký, ale ať si to laskavě nevyléváš na ní - kdežto to dítě a dcera zvlášť tuhle abstrakci prostě ještě nemá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: já bych to, jako dcera a matka dcer, viděla asi tak:
    racionálně špatně: přes předchozí varování svou nepozorností něco rozbije / přijde domů dvě hodiny po večerce / whatever jasný prohřešek na její straně, a otec ji seřve na tři doby a po dobu adekvátní věku a prohřešku se na ni mračí. Jasná akce a reakce,
    iracionálně špatně - otec má blbý den, protože něco v práci/finanční problémy/Sparta prohrála/whatever a seřve dceru za něco, za co nemůže, nebo co je normálně tolerované, nebo za něco, co se stalo před týdnem. Sice je to taky akce a reakce, ale ta "akce" v tomto případě je něco, co s dcerou vůbec nesouvisí.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ECCENTRIC: Dá se nějak upřesnit to "nikdy se k ní nechovat iracionálně špatně"? Jaké chování je "racionálně špatně" a jaké je "iracionálně špatně"?
    ACKO
    ACKO --- ---
    To je moc smutný čtení tady, můj otec byl tak trochu mimoň, velice nepraktický, žijící mimo čas a prostor s hlavou v oblacích. Ačkoli lidi moc nevnímal na mě byl nějak napojen a vždycky poznal, co cítím. Velmi mě miloval, byla jsem pro něj to nejdůležitější na světě. Byl tu vždy pro mě připraven mi pomoct. Často si na něj vzpomenu, když je mi smutno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam