Můj otec? Pro mě je to velké a věčné téma...
Celý život se můj vztah k otci dal popsat slovy jako strach - nenávist - pohrdání...vystřídalo se ve mně spousty emocí, protože jsem dodnes předsvědčena, že můj vlastní otec na mě napáchal víc škody než užitku.
U nás doma, když jsem byla malá, bylo všechno na jeho povel. On byl živitel a diktátor a celá rodina skákala, jak on pískal...máma moc neodporovala, je od přírody spíše submisivní a hodně tomu nahrávalo, že ho velmi milovala, respektovala a uznávala.
Já jsem k němu necítila ani jedno, já cítila psychickou šikanu, spousty křivd, nerespekt, a navíc jsem dost často měla pocit, že je to ten typ, co si nikdy neměl rodinu pořizovat protože o ní vlastně nestojí.
Pak jsem potkala svého nynejšího manžela a zjistila, že je mu neskutečně podobný v mnoha směrech, ale asi spíše v těch pozitivních, které jsem do dospělosti neviděla (přístup k pěnězům, práci, zodpovědnost...)
S tátou jsem vydržela rok nekomunikovat, protože už jsem měla dost jeho chování ke mě, přenesla jsem se před období, kdy jsem nebyla schopná vydržet s ním v jedné místnosti. On si mezitím pořídil o 18 let mladší přítelkyni a s ní dítě. Ale v jádru zůstal pořád stejný. Egoistický materialista, který nechápe, jak moc mi svou "výchovou" ublížil a jak mě poznamenal...
Je mi 28 let, a s tátou se bavím. Přijedeme tam, pokecáme, popijeme, ale k tělu si ho nepouštím. Má jiné hodnoty než já a to se nikdy nezmění. Naše poslední debata skončila mým histerickým pláčem v manželově náručí, protože jsem si naivně myslela, že došel pokory a uznal, že peníze nejsou důležitejší než čas strávený s nejbližšími a štěstí si opravdu nekoupíš.
Od chvíle, kdy uvažuju nad tím, že budu mít děti vím, že rozhodně nechci aby někdo vychovával mé děti jako on - pomocí příkazů a zákazů, bez pochvaly a slov uznání, se strachem. Aspoň svým dětem chci dopřát tátu, co jim bude naslouchat a bude s nimi trávit čas, bude přemýšlet nad tím co říkají a cítí. Můj otec ani jedno nedělal.