• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Pro mě se jako největší paradox lidské existence jevilo, když jsem v příkopě zahlédla láhev od jakéhosi probiotického mléčného nápoje, který má pomoci se zažíváním, navodit rovnováhu v organismu a kdesi cosi.. Úplně z toho čiší to, že člověk sám sebe bere jako něco samostatného, izolovaného.. Vždyť přece už jen to, co říká definice ŽP - životní prostředí je to to, co nás obklopuje vč. nás samých. Je to víc než logický, ale problém většiny lidí je, že neumí zapnout mozek a myslet v souvislostech. To je třeba vidět i na současném bio a eko trendu - lidi cpou spousty peněz do drahých eko pracích prostředků dovážených z ciziny a do bio jablek a mrkve z Itálie, což je ekologická stopa jak sviň. Peru v plně biodegradabilním mýdlovém slizu vlastní výroby za pár korun a snažím se dávám přednost českému ovoci a zelenině - vždyť ono už to vyjde nastejno, jestli do sebe dostanu srágory z pesticidů nebo budu dýchat vzduch znečištěný kamionovou přepravou na dlouhý vzdálenosti.. Samozřejmě nejideálnější je mrkev z vlastní zahrádky nebo od českého biopěstitele.. :-)
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: jakto že ne? lidi jedí masný výrobky normálně a městský dejchaj zamořenej vzduch od rána do večera a mnozí si jej ještě spestřují kouřením..
    V USA v 50 letech byli lidi plošně sprejovaný DDT na koupalištích, ve venkovních prostorech a vymřeli amíci? nevymřeli. Sice maj dneska raka, ale přežili...
    LALINA
    LALINA --- ---
    to rozhodně je...znáš fenomén "sté opice" ....?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Teď jsem jel na kole do vedlejší vesnice něco zařídit a po cestě (4km) jsem v příkopu sebral 8 PET lahví - docela slušná četnost. vzhledem k tomu, že nám dochází obaly na stromky v sadu, beru to jako "ochranný materiál zdarma". ale je to hrozný, jak lidi uvažujou, že jsou schopný něco dopít, stáhnout okénko a mrštit to ven. nechápu to. to přece nemůže být jen výchovou - to musí být problém komplexního přístupu k realitě, světu...
    ANNA
    ANNA --- ---
    jo, to je ten detail, který zatím tak nějak zůstává víceméně vytěsněn:)
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-))))))
    on ani človek zatím neumí trávit plasty nebo toxiny anebo dýchat zamořenej vzduch..
    ANNA
    ANNA --- ---
    otázka je, jestli by se jejich pohled změnil, kdyby to viděli.
    známe to, racionalizace, vytěsnění, et cetera. lidový darwinismus pak dodá, že ptáci holt umřou, protože si neporadí v dravých vodách trhu.
    trh - trhat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle by meli videt ti, co razej to heslo "zijeme, jak chcem, přiroda si s tím poradí, nebojte se"
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: A když tam najedete do nabídky "Runnning the Numbers II", tak je tam série fotek, která přesně vystihuje to, o čem se tu teď bavíme.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KOKES: Nejen ryby.. :-(

Existuje fotograf, který se v rámci jednoho projektu zabýval focením kostřiček ptáků a vůbec toho, co z nich zbylo a to něco nebylo jen peří..

Mrkněte sem: http://www.chrisjordan.com/ , je to záložka Midway. Vůbec všechny jeho fotky jsou silným ekologickým poselstvím.

Kdo umí anglicky, tak tady jedno video: http://www.greendaily.com/2009/10/27/chris-jordan-photographs-plastic-inside-dead-birds/
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je hrozná, ryby si ty kousky pletou s potravou, viděl jsem jak chcípou, když se jim to šprajcne ve střevech:-(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    tohle mě trochu dneska nadzvedlo, musím najít další info:

"nedavno jsem v respektu (minule vydani) cetl jak jsou more plny plastu. a to nikoli jen pytliku a PET flasek. ty plasty jsou rozemlete na mikrocastice mensi nez plankton a v nekterych mistech uz dosahuji proti planktonu sedminasobneho mnozstvi."
    (repost z klubu III,světová)

četl jsem již o velké hordě odpatků v oceánu:

..ale tahle věc s mikro plastem ve vodě je hrozná. stejně hrozná jako čínské pověry o žraločí hřbetní ploutvi, které zapříčinily polo-vyhubení kladivounů u pobřeží číny (evoluce - žralok a "skoro beze změny" 250milionů let, krokodýl 170 milionů let, strom-rod-rozvětvení "homo" starej 3 miliony.)

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: aha, člověk zase myslí na dobro přírody, která si sama poradit neumí...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KLOUCZEK: ach tak. a to je mi líto. to kvůli šíření nemocí?
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    SCHWEPZ: každý neznámý včelstvo, který přilítne na tvou zahradu bys měl jako majitel pozemku podle zákona spálit.divoký včely už vymřely :-((
    LALINA
    LALINA --- ---
    kdo byste se chtěl zúčastnit bohoslužby na Den Země a besedy s Václavem Cílkem v Salvátorovi....
    http://www.gja.cz/pozvanky/ekum_bohosluzba_100420.pdf
    LALINA
    LALINA --- ---
    já mám kozí produkty moc moc moc ráda, krome mlíka, mlíko nepiju žádné, dokonce ani sojové:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: taky jsem viděla a dost mě zaujalo. já mám kozy ráda furt se nevzdávám myšlenky, že jednou podpořím jejich počet v republice, zatím bohužel prognóza špatná.

kozí sýr s chlebem je chuťový orgasmus,)

jinak k mléku: já mám problémy s trávením některých mléčných výrobků, hlavně jogurtů (zvracím do 30 min. po požití ve většině případů) a takového toho běžného "mléka" (podobný efekt jako u jogurtů). o něco lépe trávím zralé sýry (ala hermelín).
    hrozně mě překvapilo, že u produktů z kozího mléka většinou problém se strávením nemám, i když jsem si obecně přizpůsobila jídelníček, třeba místo jogurtu tvaroh etc.
    a ten kozí pach se dost různí, jsou produkty, kde není nikterak výrazný. ovšem kozina mi voní lépe než ovčí pach třeba.
    mně přijde kozí pach vyloženě léčivý, taková něžná a přesto hluboká živočišnost:))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: some ethnic groups are more likely to be affected than others because their diets traditionally include fewer dairy products
    http://kidshealth.org/teen/food_fitness/nutrition/lactose_intolerance.html

Z tabulky porovnání zemí: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance vyplývá, že to není podmíněno primárně geneticky jako spíše kulturně (rozdíly mezi severní a jižní Itálií, rozdíly mezi Španělském a Španěly v jižní Americe, nízká míra intolerance v Indii apod.). Genetický problém se z toho stal až sekundárně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam