• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    LALINA
    LALINA --- ---
    dodali by, že nase civilizace je totalne nemocná....
    LALINA
    LALINA --- ---
    no to je presne ono.....člověk uplne - a třeba i mimochodem - ztratil pokoru, s jakou dřív k přírodě přistupoval, protože jasně viděl, že ho živí.... to dnes vidí a cítí jen malokdo....pro nekterý lidi by bylo dobrý udělat z lesů parky... bezpeční před zvířaty, pak taky před lidmi, před hmyzem, před vším, co by mu mohlo nějak znepříjemnit jeho "civilizační pohodlíčko".
    takový odblešený, sterilní stromy, vsude bezepčný a pohodlný asfaltovky, kroviny vymýtit, páč tam by se mohli skrývat zajíci, co přenášej bacily nebo exhibouši, a hlavne vsude nejaký atrakce a stánky s občerstvením, aby se lidi v tom lese nenudili...
    ANNA
    ANNA --- ---
    kdo se bojí, nesmí do lesa...
    přijde mi zavádějící ta myšlenka, že nějaká "věc" může mít jenom "plusy", že "mínusy" se dají eliminovat. je to taková touha neurotika po absolutním požitku, mít přírodu bez obtěžujícího hmyzu, predátorů, možná i padajících větví a stromů apod. ale tehle jev se imho projevuje ve všem. nic nedat a dostat všechno... Freud a Jung by k tomu jistě něco dodali:)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: můj táta třeba říká, že vlci nemají v lese co pohledávat, že on, když jde do lesa, se v něm chce cítit bezpečně. A to přitom nejde o člověka, který by měl k přírodě negativní vztah.
    LALINA
    LALINA --- ---
    přesně tak... zrovna jsem o tom tdko nekde četla článek..ale to bylo v nejakým časáku pro bio lidi, čili víceméně ty rozumější lidi... jinak se to moc nenosí, protože to je těžká hereze proti současnému náboženství
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LALINA: ona už ta idea věčného pokroku (kdyby se alespoň soustředil na něco podstatnějšího, než je zahlcování světa výrobky, které budou za rok-dva out a nahradí je nové, které si spousta lidí koupí, aby měli pocit, že jdou s dobou) a nekonečně pokračujícího hospodářského růstu a vyšších zisků je sama o sobě neudržitelná.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ten odklon člověka od přírody je jasnej... u nekoho je to takový odtržení, že ho nazývám "ropákem"...
    je to o lidské pýše, hlouposti a touze po pohodlí a pokroku...za každou cenu.
    Dnes je to hodně i o reklamě a celkově pěstovaném povědomí, že příroda je nebezpečná, špinavá a záludná...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Pro mě se jako největší paradox lidské existence jevilo, když jsem v příkopě zahlédla láhev od jakéhosi probiotického mléčného nápoje, který má pomoci se zažíváním, navodit rovnováhu v organismu a kdesi cosi.. Úplně z toho čiší to, že člověk sám sebe bere jako něco samostatného, izolovaného.. Vždyť přece už jen to, co říká definice ŽP - životní prostředí je to to, co nás obklopuje vč. nás samých. Je to víc než logický, ale problém většiny lidí je, že neumí zapnout mozek a myslet v souvislostech. To je třeba vidět i na současném bio a eko trendu - lidi cpou spousty peněz do drahých eko pracích prostředků dovážených z ciziny a do bio jablek a mrkve z Itálie, což je ekologická stopa jak sviň. Peru v plně biodegradabilním mýdlovém slizu vlastní výroby za pár korun a snažím se dávám přednost českému ovoci a zelenině - vždyť ono už to vyjde nastejno, jestli do sebe dostanu srágory z pesticidů nebo budu dýchat vzduch znečištěný kamionovou přepravou na dlouhý vzdálenosti.. Samozřejmě nejideálnější je mrkev z vlastní zahrádky nebo od českého biopěstitele.. :-)
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: jakto že ne? lidi jedí masný výrobky normálně a městský dejchaj zamořenej vzduch od rána do večera a mnozí si jej ještě spestřují kouřením..
    V USA v 50 letech byli lidi plošně sprejovaný DDT na koupalištích, ve venkovních prostorech a vymřeli amíci? nevymřeli. Sice maj dneska raka, ale přežili...
    LALINA
    LALINA --- ---
    to rozhodně je...znáš fenomén "sté opice" ....?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Teď jsem jel na kole do vedlejší vesnice něco zařídit a po cestě (4km) jsem v příkopu sebral 8 PET lahví - docela slušná četnost. vzhledem k tomu, že nám dochází obaly na stromky v sadu, beru to jako "ochranný materiál zdarma". ale je to hrozný, jak lidi uvažujou, že jsou schopný něco dopít, stáhnout okénko a mrštit to ven. nechápu to. to přece nemůže být jen výchovou - to musí být problém komplexního přístupu k realitě, světu...
    ANNA
    ANNA --- ---
    jo, to je ten detail, který zatím tak nějak zůstává víceméně vytěsněn:)
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-))))))
    on ani človek zatím neumí trávit plasty nebo toxiny anebo dýchat zamořenej vzduch..
    ANNA
    ANNA --- ---
    otázka je, jestli by se jejich pohled změnil, kdyby to viděli.
    známe to, racionalizace, vytěsnění, et cetera. lidový darwinismus pak dodá, že ptáci holt umřou, protože si neporadí v dravých vodách trhu.
    trh - trhat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle by meli videt ti, co razej to heslo "zijeme, jak chcem, přiroda si s tím poradí, nebojte se"
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: A když tam najedete do nabídky "Runnning the Numbers II", tak je tam série fotek, která přesně vystihuje to, o čem se tu teď bavíme.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KOKES: Nejen ryby.. :-(

Existuje fotograf, který se v rámci jednoho projektu zabýval focením kostřiček ptáků a vůbec toho, co z nich zbylo a to něco nebylo jen peří..

Mrkněte sem: http://www.chrisjordan.com/ , je to záložka Midway. Vůbec všechny jeho fotky jsou silným ekologickým poselstvím.

Kdo umí anglicky, tak tady jedno video: http://www.greendaily.com/2009/10/27/chris-jordan-photographs-plastic-inside-dead-birds/
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je hrozná, ryby si ty kousky pletou s potravou, viděl jsem jak chcípou, když se jim to šprajcne ve střevech:-(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    tohle mě trochu dneska nadzvedlo, musím najít další info:

"nedavno jsem v respektu (minule vydani) cetl jak jsou more plny plastu. a to nikoli jen pytliku a PET flasek. ty plasty jsou rozemlete na mikrocastice mensi nez plankton a v nekterych mistech uz dosahuji proti planktonu sedminasobneho mnozstvi."
    (repost z klubu III,světová)

četl jsem již o velké hordě odpatků v oceánu:

..ale tahle věc s mikro plastem ve vodě je hrozná. stejně hrozná jako čínské pověry o žraločí hřbetní ploutvi, které zapříčinily polo-vyhubení kladivounů u pobřeží číny (evoluce - žralok a "skoro beze změny" 250milionů let, krokodýl 170 milionů let, strom-rod-rozvětvení "homo" starej 3 miliony.)

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: aha, člověk zase myslí na dobro přírody, která si sama poradit neumí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam