LALINA: promiň, ale přijde mi, že svoje názory stavíš jako něco, co je skutečnější, oprávněnější, správnější, než jsou názory jiných. to, že si budu např. myslet, že lidi se mají stávat rozumnějšími a že existuje boží řád, by imho právě rozumnému člověku nemělo z hlavy vyhnat zároveň uvědomění toho, že je to především můj názor a že je (a možná vždycky bude) diskutabilní, co je to ta realita.
jinak prostě jen ten, jehož blud je konzistentnější, plive na ty, kteří do jeho bludu nezapadají.
vynucované odmítání něčeho a vynucované přijímání něčeho mi přijde jako dva extrémy téhož.
kdo bude posuzovat, co je zničené myšlení a co je korektní myšlení?
já se nedivim lidem, že nakonec rezignujou a věnujou se tunění vlastního auta, protože je to třeba aspoň nějak uspokojuje, narozdíl od toho, když na ně někdo řve.
přijde mi, že je těžký dělat účinný opatření v tak mamutích systémech, ve kterých lidi většinou žijou. většina lidí většinu nezná, nikdo se nemůže orientovat ve všem, většina energie se ztrácí v samotnym řešení řešení. nikdo vlastně nic neví, prostor pro předsudky tím mocně roste.
de facto ale ten vesmírný řád funguje relativně dobře, protože je vidět, že bujení není možné donekočna. globální Babylon, který není schopný se shodnout skoro na ničem, je nakonec nucen k seberegulaci z nevyhnutelnosti. nebo bude regulován "zvenčí", až lidi zcela nebo částečně vyhynou.