PATISLAV: to je bohůžel velmi špatné zpráva - doufám že to neprojde. Kdybych byl pražák, tak na tu demonstraci půjdu na 100 procent.
a tohle mě uplně "vyděsilo" - doufám jen, že jde o tupost novinářů:
Česko má nového nepřítele. Havraní krákání trápí lidi více než smog
http://www.lidovky.cz/cesko-ma-noveho-nepritele-havrani-krakani-trapi-lidi-vice-nez-smog-1cn-/ln_domov.asp?c=A100505_113809_ln_domov_ter
Krákání a výkaly jsou trnem v oku celé řady obyvatel. Vadí jim dokonce více než hukot a smog z aut či všudypřítomné psí exkrementy. Odsun havranů z města požadují takřka okamžitě. Podle úředníků to však není možné.
Ornitologové doporučují lidem, aby si místo vylévání hněvu na černé ptáky raději všímali jejich zvyků a fascinujícího chování. Havran prý patří k nejinteligentnějším ptákům vůbec. "Havrani se dokonce dokážou dorozumívat jakousi řečí těla, zobáku a křídel, což je popsáno i v odborné literatuře," říká Bürger.
..musím říct, že termín "odsun havranů" mnou otřásl...sice jsem se zprvu zplna hrdla zasmál, ale pak sem si uvědomil, že jsou mezi námi lidé, co to mohou myslet vážně. Já se na přílet havranů do brněnských ulic velmi těším a pozoruji je, jak jsou mazaní. Vědci dělali pokus - dali mu dobrou pochoutku (červ) na dno úzké sklenice, kde byla trocha vody a k tomu nějaké valounky - nejen že vybral ihned ty správné velikosti, ale nezkoušel dosáhnout na pochoutku, dokud nedal správný počet kamenů do sklenice. Podobně u dalších pokusných havranů. ----- u nás v Brně vždy hodinu před západem letí malé skupinky na jedno místo za městem - zde se zhlukují v tisícové hejno - snad všichni z brna. Je to větší bažantnice se stromy z zámku v Želešicích. Zajímavé je, že tam hnízdí každý rok už přes sto (!) let, co si lidé pomatují ...létali tam z Brna už za císaře pána...a teď nějaké odsuny.